Radiator

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Roko na srce..delal ti je en hud profi!

Cevi je videti, pa grejo viga vaga pod radiatorjem - niti kolena ni uspel dati lepo pod pravi kot.

Ni čudno, da ti je še zvezal narobe...oz. 'pozabil' da gre za enocevni sistem.

Nisem še dolgo v tem stanovanju, tako je bilo narejeno že prej, opazil pa sem šele zdaj, ko se je začela kurilna sezona. Očitno so tukaj delali res sami strokovnjaki, ker je bilo tudi drugje (elektrika, parket) vse nekaj na pol narejeno.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Tipično. Zajebavaj se pa zdaj ti s šlamastiko.

Imaš pa še eno opcijo:

Lojtre kot take so sila slab oddajnik toplote (po domačee...za en ku...grejejo)....tako da bi bilo najbolj ensotavno da kupiš novo lojtro, najmanjšo, ki jo dobiš (s temi priključnim merami), pa enostavno samo in sam zamenjaš radiator (tega prodaš) in ga pustiš vklopljenega.

Ter 200 W moči, ki bo dal od sebe (če sploh) jih pač ne rabiš dovajati pri drugem radiatroju..toplota je toplota, je vseeno kdo jo dovaja.

(seveda zavisi kako velika lojtra je že ta..če ni pretirano visoka je res vseeno če jo pustiš stalno vklopljeno...maš kako sliko cele lojtre?)

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Premalo znanih podatkov.

Tu topla cev pride v stanovanje in mrzla gre ven, kjer pridejo prikjučeni ostali radiatorji. Ali gre tudi pri njih za "zaporedne" vezave?

Sedaj na pamet bi tu L člena zamenjal s T členom, vmes naredil bypass kar je dela za eno uro, material pa za 5 eur. Ampak očitno je vezava dalje malce bolj kompleksna in bo potrebno še kje kaj popravit.

zdaj pa te nič ne razumem kaj je to L člen pa T člen zamenja se samo ventil in dela vse normalno z minimalnimi stroški. radiator je tako in tako prvi bo najbolje grel ,če bo prevroče se pripre in to je to,. vsi pa iz muhe delate slona.
priden.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Tipično. Zajebavaj se pa zdaj ti s šlamastiko.

Imaš pa še eno opcijo:

Lojtre kot take so sila slab oddajnik toplote (po domačee...za en ku...grejejo)....tako da bi bilo najbolj ensotavno da kupiš novo lojtro, najmanjšo, ki jo dobiš (s temi priključnim merami), pa enostavno samo in sam zamenjaš radiator (tega prodaš) in ga pustiš vklopljenega.

Ter 200 W moči, ki bo dal od sebe (če sploh) jih pač ne rabiš dovajati pri drugem radiatroju..toplota je toplota, je vseeno kdo jo dovaja.

(seveda zavisi kako velika lojtra je že ta..če ni pretirano visoka je res vseeno če jo pustiš stalno vklopljeno...maš kako sliko cele lojtre?)

kopalnice so navadno v blokih majhne tako da si brez veze dela še dodatne stroške z zamenjavo ,ventil je minimalen strošek nekje 20€ če se ne motim,pa bo vse špilalo kot treba.
17758-icon_confused.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik jansatovaurska pravi:
Sj ga ne moreš... vsak radiator bi se moral vleči direkt iz omarice (razdelilca)

Jst mam tako narejeno pol bajte...po dva radiatorja skup..prvi je vroč , drugi pa za enih 10-15° manj.

To centralisti samo material šparajo..priklop radiatorja je pa ista cena ..tako narobe ali pa pravilna vezava.

Eni sploh nabijajo da lahko priklopiš 6 radiatorjev v isti veji..banda.

lahko komot priklopiš 6 kom. samo večji fi cevi rabiš,kdo pa špara pa se mu maščuje da mu pol radiatorji ne grejejo kot je treba. mi se enocevnega sistema izogibamo ker je dražji ( omarca,razdelilec ,ventili...) pa še časovno dalj traja segrevanje radiatorjev kot pri dvocevem.
grims-1.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik flajr pravi:
V stanovanju v bloku imam čudno zvezano centralno. Radiator na sliki je prvi za vstopom cevi v stanovanje in se nahaja v kopalnici. Če želim ogrevati še druge prostore, mora biti ta radiator vedno do konca odprt, česar pa ne želim.
Klical sem par inštalaterjev, en pravi, da to lahko popravi, saj je dela za par ur, in da bo stalo 100 €
confused-1.gif
(ventil naj bi stal 60 €), drugi je dal ceno kar 120 €.
Je tu gor kdo, ki mi lahko pove, če je to realna cena?

Hvala!

realna cena ??

skoraj vsak monter ima svojo ceno in si zaračuna vse mogoče,ventil pa ne stane sigurno 60€ plus glava ,preverim pa ti pišem
jutri pa napiši vsaj lokacijo ti ga zrihtam po forumski ceni z glavo vred
write.gif

jansatovaurska

Pripravnik
27. sep 2011
695
0
16
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
Citat:
Sj ga ne moreš... vsak radiator bi se moral vleči direkt iz omarice (razdelilca)

Jst mam tako narejeno pol bajte...po dva radiatorja skup..prvi je vroč , drugi pa za enih 10-15° manj.

To centralisti samo material šparajo..priklop radiatorja je pa ista cena ..tako narobe ali pa pravilna vezava.

lahko komot priklopiš 6 kom. samo večji fi cevi rabiš,kdo pa špara pa se mu maščuje da mu pol radiatorji ne grejejo kot je treba. mi se enocevnega sistema izogibamo ker je dražji ( omarca,razdelilec ,ventili...) pa še časovno dalj traja segrevanje radiatorjev kot pri dvocevem.
grims-1.gif

Kako to misliš da je eno cevni sistem dražji? In koliko večji premer cevi dajete ? 3/4 ?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
zdaj pa te nič ne razumem kaj je to L člen pa T člen zamenja se samo ventil in dela vse normalno z minimalnimi stroški. radiator je tako in tako prvi bo najbolje grel ,če bo prevroče se pripre in to je to,. vsi pa iz muhe delate slona.
priden.gif
Res nisem stručko glede ogrevalnih reči, zato mi razloži, kako lahko z enim samim ventilom na začetku ogrevalnega sistema določiš, da bo recimo prvi radiator mrzel, ostali pa topli.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
Citat:

grims-1.gif

Kako to misliš da je eno cevni sistem dražji? In koliko večji premer cevi dajete ? 3/4 ?

pa sej sem ti napisal ,razdelilec ,omarca,ventili za dvižni vod vse to rabiš pri enocevnem sistemu. Pa še več cevi ki jih moraš vleči v razdelilec. slabost enocevnega sistema zadnji radiator ni nikoli tako topel kot prvi pa čeprav sistem oreguliraš.
smile-1.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
Citat:

grims-1.gif

aja cevi so navadno za priklop radiatorjev fi 15.16 ali 17 odvisno od firme če pa vežeš enocevnega brez razdelilca pa fi 20 ker lahko obesiš več radiatorjev na sistem.
grin1.gif

jansatovaurska

Pripravnik
27. sep 2011
695
0
16
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
Citat:

grims-1.gif

pa sej sem ti napisal ,razdelilec ,omarca,ventili za dvižni vod vse to rabiš pri enocevnem sistemu. Pa še več cevi ki jih moraš vleči v razdelilec. slabost enocevnega sistema zadnji radiator ni nikoli tako topel kot prvi pa čeprav sistem oreguliraš.
smile-1.gif

Pri enocevnem gre MANJ materiala.
grims-1.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
Citat:

grims-1.gif

smile-1.gif

Pri enocevnem gre MANJ materiala.
grims-1.gif

pa si si ti kdaj zračunu stroške materiala,cevi ,razdelilci vgradne omare..... naredim dosri ponudb pa vidim kakoj razliko kaj je ceneje,v to me ne prepriča nobeden;--pa kaj bi s tabo to razpravljal ker je brez veze.imamo pametnejše teme kot ti z materialom kolko ga gre za en ali drugi sistem. če imaš TI pač enocevnega ga pač mej. z to temo sem zaključo.
hysterical-1.gif

jansatovaurska

Pripravnik
27. sep 2011
695
0
16
Isti šmongel si kot tisti ki mi je pol radiatorejev NAROBE Priključil in k trdi da ja na eni veji 6 radiatorjev gor obešenih in da grejejo na polno...

In seveda je občitna razlika ali imaš v omarici šest priključkov z ventili al pa samo enega... ZA MONTERJE in njihov žep.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Isti šmongel si kot tisti ki mi je pol radiatorejev NAROBE Priključil in k trdi da ja na eni veji 6 radiatorjev gor obešenih in da grejejo na polno...

In seveda je občitna razlika ali imaš v omarici šest priključkov z ventili al pa samo enega... ZA MONTERJE in njihov žep.

zdaj se
bonk.gif
PA BODI NA SEBE

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
Evo, smo rešili problem. Poklical sem kar tega, ki je to zmontiral, mu povedal, da je zdaj nesmiselno in predlagal rešitev, ki sta jo dala Bucko in jurga (HVALA!). Radiator je prestavil za dobra dva centimetra višje, montiral nekaj zelo podobnega, kot je ventil na sliki, zamenjal glavo in še nekje drugje popravil cev. Priznal je, da se mu je prvič mudilo in se ni niti poglobil v to, zato mi je zaračunal za vse skupaj samo 15 €. Pohvalno!
smile-1.gif

Nazadnje urejeno: