Radiator

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
težko reči kje je na ventulu pa je to težko zbrisati saj se tam nikoli nič ne poškoduje zbrisati pa se samo od sebe ne more. bom pa ti še napisal danes ko bom imel čas

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Morda je bilo poškodovano že ob montaži, vem pa tudi da so mulci snemali glavo dol, ker je bila nataknjena malenkost drugače...

Saj bom pogledal na kakega drugega, bi se lahko že prej spomnil
bonk.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Morda je bilo poškodovano že ob montaži, vem pa tudi da so mulci snemali glavo dol, ker je bila nataknjena malenkost drugače...

Saj bom pogledal na kakega drugega, bi se lahko že prej spomnil
bonk.gif

ob montaži se to e more nikakor poškodovati saj imajo vsi ventili zaščitno kapo -z glavo teh graviranih oznak tudi ne kaj so delali z tem ventilom sam bog ne ve če se nič ne vidi. težko je to sedaj opisati kako nastaviti če se nič ne vidi,če ne pa menjaj celi vložek na ventilu pa bo če ga rabiš povej pa ti ga dam .
zmaga.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Ni tak kot na sliki, del s številkami je iz rdeče plastike in se kot kaže obrabi tiktak
frown-1.gif

aufbix

Zelenc'
7. nov 2011
8
0
1
Imam podoben problem. Samo en radiator v hiši je hladen, nekoliko je topla le odvodna cev. Poleti so mojstri montirali termostatski ventil, tako da sem domneval, da je napaka tam. Ventil je Danfoss, po zgornjih navodilih sem ga nastavil na N, vendar ni spremembe.
Ali je spodnji ventil zaprt? Kako to vidim?

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.741
53
48
Spodnji ventil:
- Verjetno je spodaj (pod pokrovčkom) vijak. Poizkušaj ga odviti do konca (običajno v levo oz. tako da vijak leze ven).

Poleg tega preveri če so iz radiatorja spustili zrak:
- počasi odvij odzračevalni ventil
- če gre iz njega zrak, čakaj dokler ne priteče voda, potem zapri ventil.
- če gre iz njega voda, zapri ventil nazaj.
Pri roki imej krpo, s katero boš lovil vodo, da ne bo špricala vsepovsod.

Ko boš radiator prezračil, bo verjetno potrebno v peč dotočiti še nekaj vode.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik aufbix pravi:
Imam podoben problem. Samo en radiator v hiši je hladen, nekoliko je topla le odvodna cev. Poleti so mojstri montirali termostatski ventil, tako da sem domneval, da je napaka tam. Ventil je Danfoss, po zgornjih navodilih sem ga nastavil na N, vendar ni spremembe.
Ali je spodnji ventil zaprt? Kako to vidim?

daj kakšno sliko vezave radiarorja da vidim kako je to zvezano in kakše ventil je
sprasujem se.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
V kolikor je radaitor rpej normalno delal, pa zdaj več ne, odkar ima novo glavo..je 100 % razloh tam..razens eveda, če niso mojstir spodaj napriklopu (Če je seveda od spodaj) zaprli dodtok do radiatorja (če imaš stanadreden H priključek - novejši radaitor) potem lahko pretok sprosš z večjim izvijačem (če pa zapiga, pa vzameš ključ 17 oz. 19ko...vsaj mislim).

aufbix

Zelenc'
7. nov 2011
8
0
1
ne uspem priložiti slike- ne deluje upload- zato opis: stari način vezave, dovod je ob strani zgoraj, odvod je pod njim ob strani radiatorja. Obe cevi gresta vodoravno v radiator. Upam da si predstavljate.

Nazadnje urejeno:

aufbix

Zelenc'
7. nov 2011
8
0
1
Ne vidim drugega razloga, kot da je lahko smet v ventilu, ki preprečuje pretok in kako jo lahko odstranim? Ne bi rad izpraznil vseh radiatorjev, če ne bo treba.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik aufbix pravi:
Ne vidim drugega razloga, kot da je lahko smet v ventilu, ki preprečuje pretok in kako jo lahko odstranim? Ne bi rad izpraznil vseh

radiatorjev, če ne bo treba.

zapri oba ventila snami radiator pa vidi če priteče voda na obe cevi
17758-icon_confused.gif
prej pa preveri če imaš odprtio zapiralo

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Radiator je odzračen (v kolikor je v najvišjem nadstropju)?

Snemi termostatko glavo (ne ventila), da prideš do igle (v sredini) preko katere glava zapira in odpira ventil. Pa z roko poskusi ali ta igla OK deluje...mora iti vzmeteno noter in nazaj ven. Ker čisto možno je,d a se je ta igla zataknila (Če se je...jo naprej z roko parkrat povleci ven in noter..bi skoraj moglo pomagat...če ne bo šlo, vzemi v roke kombinirke in jo previdno izvleci oz. proini noter..parkrat, ter nato z roko).

Sam malček dvomim da bi bil ventil zamašen.

Kako demontirat glavo, pa si poglej v navodilih (Na netu) za tvojega proizvajalca. Običjano ni ravno nek kumšt in jo odstraniš brez orodja.

(slikce ti pa verjetno zato noče prilepit ker je/so rpevelike..tako da jim spremeni velikost pa bo šlo....mislimd aje omejitev 100 kb).

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ne bom ti na pamet več nekaj pisal,daj sliko pa bomo rešili zadevo,drugače bomo doktorirali zraven tega radiatorja .verjetno imaš dvocevni sistem. glavo pa sameš tako da jo primeš in notranji rob zasučeš levo. če ne boš rešil zadeve pa me pokliči pa ti po telefonu rečem kako i kaj.

aufbix

Zelenc'
7. nov 2011
8
0
1
Ne, problema še nisem rešil, mislim da so res zamašene cevi. Tudi v drugem delu stavbe nagaja en radiator.
Kako bi najbolj enostavno izpral umazanijo iz cevi?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Če bi res lahko bila umazanija (Kar osebno močno dvomim) potem bo najbolje da cel sistem izprazniš in natočič na novo. Pa boš videl, če bo kaj bolje.

(ko sem jaz praznil sistem v katerem je bila skroaj 40 let voda..zgolj dotakanja ...pa lahko rečem da je voda čista, edino na koncu ejprišlo mao ven (Ob praznjejnju) bolj 'umazane' vode - notri so bili mikro črni delci.

Tako da mi ni jasno kje bi se lahko sistem zamašil...razen seveda, če je bilo kaj hudo narobe ob montaži novih odcepov na obstoječi razvod centrl. ogrevanja.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik aufbix pravi:
Ne, problema še nisem rešil, mislim da so res zamašene cevi. Tudi v drugem delu stavbe nagaja en radiator.

Kako bi najbolj enostavno izpral umazanijo iz cevi?

najbolj enostavno je da snameš radiator ,to se pravi zapreš zgornji ventil,spodnjo zapiralo spodnjo matico počasi odviješ eda začne teči voda v posodo ,po nekaj časa pa odviješ zgornjo matico da dobi zrak v radiator lepo celi radiator snameš,ga pod pritiskom spereš normalno znotraj,nastaviš cev (šlauf ) na zgornji ventil paše vsa garena priključki 3/4 " odpreš ventil in vidiš če voda iz sistema normalno priteče enako narediš na spodnjem zapiralu. Ko si vse to prevero pa boš ugotovil kaj je narobe. KO PA BOŠ SPUŠČAL VODO IZ SISTEMA JO MORAŠ SPROTI DODAJATI PRI PEČI DA SI NE BOŠ SPRAZNIL CELEGA SISTEMA. Upam da sem ti za silo napisal vse .
zmaga.gif

enakaty

Zelenc'
12. okt 2012
2
0
1
Jaz bi tudi prosila za pomoč. Enega radiatorja nikakor ne moremo zapreti. Vsi radiatorji imajo termostatski ventil (danfoss). Glavo sem že vzela dol, igla se lepo premika, sem tudi vzela glavo iz drugega radiatoraja in ju zamenjala, pa še vedno greje na polno...mogoče kdo ve kje bi bil vzrok?