Seveda se jo da dokazat. Jaz sem jo recimo doslej 2x (da bo še bolj zabavno: 2x v življenju sem dobil predlog za sodnika in 2x sem zmagal).Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Tu si falil. V prometu moraš ti dokazovat, da si nedolžen. In ker se nedožnosti ne da dokazat, padajo krive sodbe, država pa lepo kasira.Citat:
Uporabnik grube386 pravi:
Eden temeljev našega sodnega sistema je, da ti morajo dokazati krivdo, do takrat si pa nedolžen. In to se ne more kar tako poenostaviti.
V naši pravni državi se ti temelji sodnega sistema na področju prekrškov ne upoštevajo, kaj češ.
Ni res. Važno je le, da dokaže, da ona prekrška ni storila. Pika. Konec. Vse ostalo je nakladanje bedakov.Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Namreč ona je lastnica avtomobila, torej je kazensko in premoženjsko odgovorna komu daje ključe avtomobila v roke in kaj se z njenim avtomobilom počne.
NI dokazala. Izjava + to, da nima vozniške, pač ni zadosten dokaz. Tudi če bi bil jaz sodnik, bi razsodil enako. V nasprotnem primeru jaz juri vrnem vozniško in se potem vlečem ven na to finto.Citat:
V tem konkretnem primeru JE bilo moč ugotoviti kdo je storilec, pa tud ženska je dokazala, da ona NI vozila (dokazi: podpisana izjava, nima vozniškega dovoljenja, slika) venda policija teh dokazov ni hotla upoštevat.Citat:
Uporabnik Tusi pravi:
(1) Če je prekršek zoper varnost cestnega prometa storjen z vozilom, pa ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, se za prekršek kaznuje lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila, razen če dokaže, da tega prekrška ni storil.
Ker je eno kaznivo dejanje, drugo pa prekršek ... Preberi KZ in ZP ...Citat:
A lahko poveš, zakaj se povzročitev nesreče s smrtnim izidom obravnava drugače kot drugi prekrški? Je to kje v zakonu?Citat:
Uporabnik safet_susic pravi:
Ti še kar eno in istoPovzročitev nesreče s smrtnim izidom se obravnava drugače, kot prehitra vožnja.
Citat:
A lahko poveš, zakaj se povzročitev nesreče s smrtnim izidom obravnava drugače kot drugi prekrški? Je to kje v zakonu?Citat:
Ti še kar eno in istoPovzročitev nesreče s smrtnim izidom se obravnava drugače, kot prehitra vožnja.
Zakaj se mora v prvem primeru storilca poiskat, v drugem pa ne?
A namen kazni ta, da se kaznuje storilca?
Ja garantira zakon, ki pravi da je treba kaznovat voznika - ne pa lastnika avta. In v konkretnem primeru je bilo storilca moč najti.Citat:
Kdo njej garantira, da bi podpisana izjava resničnega voznika zadostovala, da ne bi bila kaznovana ona? Kot ti je že nekdo napisal, ti to garantira zakon.
Citat:
Če pa ne ve, kdo je vozil in komu njen sin posoja njen avto in kdo ji povzroča probleme, potem svojega avta naj ne posoja več. Jaz res ne vem, zakaj je tukaj treba tako komplicirati in na vse načine obtoževat policijo in sodišče. Očitno, podobno kot ti, nekateri ne razumejo, da kot lastnik avtomobila prevzemaš tudi določeno odgovornost.
Ko boš imel otroke in jim boš posodil avto, me prav zanima, če boš vedel vse, kje so se vozili vsak trenutek, pa kakšne prekrške so naredili. Pa koliko se boš počutil odgovornega, da plačuješ za njihove prekrške. Boš rekel ja sine, bom kr jest plačal pa pokasiral točke, saj si vozil moj avto.
Kot lastnik avtomobila NE prevzemaš odgovornosti za dejanja, ki so jih storili druge polnoletne osebe. Odgovornost za prometne prekrške nosi izključno voznik. In tako piše v zakonu.
V konkretnem primeru so policali goljufali, kaznovali so nedolžno žensko, čeprav piše v zakonu da bi morali voznika. Storilca je pa bilo moč najti, samo ga ni nihče iz policije ni niti poskušal najti.
A zakaj obtožujem policijo? ker goljufajo, v konkretnem primeru so denar vzeli od nedolžne osebe. In kot lastnik avtomobila ne nosiš odgovornosti za dejanja, ki so jih zagrešili drugi - polnoletni. Kaj pa če bi tega sina policija ustavila - a bi rekel, kar mamo kaznujte, saj je odgovorna za moje prekrške, ker mi je posodila avto? Kje je pa tu odgovornost lastnika? zakaj bi po tvoje - kadar te ne ustavijo moral plačat lastnik, če te ustavijo pa voznik?
Ja točno to !Citat:
Ni res. Važno je le, da dokaže, da ona prekrška ni storila. Pika. Konec. Vse ostalo je nakladanje bedakov.
Kakšen še boljši dokaz bi pa lahko ona predstavila?Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
NI dokazala. Izjava + to, da nima vozniške, pač ni zadosten dokaz. Tudi če bi bil jaz sodnik, bi razsodil enako. V nasprotnem primeru jaz juri vrnem vozniško in se potem vlečem ven na to finto.Citat:
V tem konkretnem primeru JE bilo moč ugotoviti kdo je storilec, pa tud ženska je dokazala, da ona NI vozila (dokazi: podpisana izjava, nima vozniškega dovoljenja, slika) venda policija teh dokazov ni hotla upoštevat.Citat:
Uporabnik Tusi pravi:
(1) Če je prekršek zoper varnost cestnega prometa storjen z vozilom, pa ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, se za prekršek kaznuje lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila, razen če dokaže, da tega prekrška ni storil.
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Ampak ti res ne štekaš. Ne moreš je kaznovat, da je peljala brez vozniške, ker je niso dobili vozit brez vozniške. Kazen za prehitro vožnjo je dobila po členu zakona, ki pravi, da je kaznovan lastnik avta, če ne dokaže, da ni vozil. To ni enako, kot če te dobijo za volanom.
Boljši (oziroma uporaben) dokaz? Recimo izpis štempljanja iz službe, potni nalog, da je bila na drugje službeno, kup prič, da je bila nekje drugje (recimo pri prijateljih), letalska karta, da je bila na počitnicah ipd ... Skratka dokaze, ki so preverljivi.
Če navaden državljan nima pravnega faksa, gre k nekomu, ki ga ima. Zato taki tudi obstajajo - reče se jim odvetniki.
Citat:
Kakšen še boljši dokaz bi pa lahko ona predstavila?
Kako naj se navaden državljan brez pravne fakultete obrani, ko ga država lažnivo obtoži, da je storil prekršek???
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Pravi namen zakone je kaznovanje prekrškarjev po postopku, ki nekako uravnoteži pravičnost s praktičnostjo.
Ne gre za enak postopek, če v primeru prehitre vožnje lahko kaznujejo lastnika vozila, v primeru vožnje brez izpita pa ne morejo.Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Daj si že enkrat dopovedat, da gre za postopek, v osnovi enak pri vseh prekrških. Od avta, do JRM, do ostalih. Preberi si ZP.
In ta postopek ni enak kot pri KD.
Pravi namen zakone je kaznovanje prekrškarjev po postopku, ki nekako uravnoteži pravičnost s praktičnostjo.
Praktičnost pomeni (mater, moja 3-letna hčerka dojame več kot ti), da se da postopk izpeljat dovolj hitro in poceni, da je sploh mogoče obravnavati vse desettisoče prekrškov, i se zgodijo (še 1x: ne le prometnih, tudi ostalih, ki jih ni nič manj). Če bi postopek pri prekrških enak kot pri KD, ne bi dokončali nobenega postopka. Ne za prekrške, ne za KD, ker ni šans, da imamo odvolj sodnikov, prsotra ipd. Ne gre. Zato je prekrškovni postopek drugačen, bolj enostaven, lahko tudi brez zaslišanja ipd. Da pa kdo ni prikrajšan zaradi tega, obstaja zahteva za sodno varstvo ...Citat:
Ne gre za enak postopek, če v primeru prehitre vožnje lahko kaznujejo lastnika vozila, v primeru vožnje brez izpita pa ne morejo.Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Daj si že enkrat dopovedat, da gre za postopek, v osnovi enak pri vseh prekrških. Od avta, do JRM, do ostalih. Preberi si ZP.
In ta postopek ni enak kot pri KD.
V našem primeru je bila za prehitro vožnjo kaznovana voznica, ki nima izpita, za vožnjo brez izpita pa (še?) ne.
Kaj je to praktičnost? Da pokasirajo, pa če si kriv ali nisi? (v našem primeru so kaznovali nedolžno voznico). Da se policajem ni treba ubadat z iskanjem storilca in dokazovanjem krivde pa vseeno kasirati? (velja tud za naš primer).
Ja, sam pravim da državo skrbi denar, ne pa skrb da kaznuje storilca ali prometna varnost.Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Praktičnost pomeni ..., da se da postopk izpeljat dovolj hitro in poceni, ...
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
In če bo moja žena nardil prekršek z mojim avtom, jaz pa ne bom mogel dokazat, da nisem bil jaz, bom pač tudi plačal ...
Zakonodajalca skrbi, da napiše tak zakon, ki ga bo sploh moč izvajat - to pa pomeni, da mora bit pri pogostejših stvareh (prekrški) postopek enostavnejši, kot pri redkejši (KD) ...Citat:
Ja, sam pravim da državo skrbi denar, ne pa skrb da kaznuje storilca ali prometna varnost.Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Praktičnost pomeni ..., da se da postopk izpeljat dovolj hitro in poceni, ...
Citat:
Uporabnik synthman pravi:Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
In če bo moja žena nardil prekršek z mojim avtom, jaz pa ne bom mogel dokazat, da nisem bil jaz, bom pač tudi plačal ...
In če boš zaradi žene presegel 18 točk in ostal brez izpita, boš še vedno hvalil tak sistem?
Da pa nedolžnost ne moreš vedno dokazat pa sklepam, ker tista ženska tud ni mogla dokazat, da je bila doma. No saj najbrž je policaj že verjel, samo je pritožbo vseeno zavrnil, saj bi država ob pravični razsodbi izgubila nekaj denarja. Tako državi ni važno, da poišče storilca, važno da kasira.
V našem primeru bi tudi sin priznal, samo ga nihče ni niti vprašal, ženski pa dokazov, da ni vozila niso upoštevali. Samo so pritožbo zavrnili. Komplicirano? bi rekel da JA.Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Če bi šlo za 18 točk, bi pač žena priznala ... Si moreš mislit? Prav nič zakomplicirano.
.