Računovodstvo

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Dovoli mi, da globoko podvomim, da te je to Metka učila.

To je tisto, kar se tebi od nekod sanja, da si mogoče slišal v "kaj pa vem, dajmo tole probat" zaporedju.

Skratka, nimaš pojma.
tongue-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:

...Mogoče me je zaneslo to, da realne obresti pač preko avtomatskega knjiženja šopam med finančne odhodke in praktično nimam opravka z njimi razen ko zapiram TRR.

...

Ja, ampak zakaj?

Zakaj so obresti strošek?

Zakaj niso obresti samo odhodek?

Saj konec koncev itak končajo tam (med odhodki), ne?

Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:

kozarec KJE si prebral da sem rekel da je on znalec?!?!?

dragi moj... nauci se brati...

Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:

je pa tak da v racunovodstvu je ogromno "znalcev" a malo resnicnih znalcev... sem mislil da si tudi ti eden izmed njih
smile-1.gif
) grejo pa malo cifre premetavajo pa "bilance" delajo... na koncu pa pride davkarija pa je pizdarija
...

Ne bodi živčen, čim zagledaš moje ime.

V ta namen obstaja ignore funkcija.

Da ti špara živce v primerih, ko organsko ne preneseš mojega pisanja.

Saj ni treba, da se imamo vsi radi...
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
...Mogoče me je zaneslo to, da realne obresti pač preko avtomatskega knjiženja šopam med finančne odhodke in praktično nimam opravka z njimi razen ko zapiram TRR.
...

Ja, ampak zakaj?

Zato, ker obstajajo tudi obresti, ki so samo strošek in niso tudi odhodek. Npr zamudne.

lp

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
...

Ja, ampak zakaj?

Zato, ker obstajajo tudi obresti, ki so samo strošek in niso tudi odhodek. Npr zamudne.

lp

Vse obresti so strošek.
In vse so hkrati tudi odhodek.
Samo nekatere so tudi DAVČNO PRIZNANI ODHODEK, druge pa ne.

Zato te jaz ne bi pustila voditi moje računovodstvo.
Ker računovodstva ne znaš.

Znaš samo kuharske recepte na pamet (oz. tvoj program jih zna - BTW: tudi programi v NLBju so že "knjižili" zelo narobe).
Slepo ponavljanje receptov, brez da bi ti bilo jasno zakaj, pa še ni naredilo dobrega kuharja.
Bolj verjetno bo pri takem kuharju hrana zanič...

Pa se tu sploh ne bom spuščala še to, da ti itak ni jasno, zakaj v računovodstvu imamo zmaja, ki se imenuje "strošek", in kiklope, ki se imenujejo "odhodek".

Sorry.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Če je nekdo dober v teoriji, še ne pomeni, da je dober tudi v praksi in tudi če je nekdo dober v praksi ni nujno, da je dober tudi v teoriji. Pa gospa Kozarec, če napišete tri strani, da to ni res, Vam ne verjamem, ker sta bili pred menoj dve vrhunski teoretičarki, pa sem dobil čisto štalo, ko sem prevzel.

Aja gospa Kozarec, glede na Vaše odgovore sklepam, da ste teoretičarka, pa ne trdim da niste dobra v praksi, samo......

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ojej, Sevlje.

Ti nisi ne teoretik, ne praktik.

Ti znaš samo podatke vnašati v računalnik.

Izven tega se ti pa ne sanja absolutno nič.

(pa še tu si upam dati roko v ogenj, da imaš knjiženo bog pomagaj).

Vnašanja v računalnik pa lahko naučim tudi opico.

Pa še cenejša je in manj sitnari, da vse ve, ko vendar dokazano nič ne ve.

Pa brez zamere (kot ti tudi jaz ne zamerim, da me obkladaš z žalitvami samo zato, ker sem ti dokazala, da nimaš pojma).

In lep pozdrav od

a) teoretičarke

b) praktičarke

c) slaščičarke

d) ______________________ "dopolni po želji".

(obkroži kar želiš oz. s čimer bo tvoja duša bolj mirna!)

PS: Če zamudnih obresti ne evidentiraš med odhodke (trdil si, da zamudne obresti so strošek, NISO pa odhodek), je tvoja davčna napoved (davek od dohodka pravnih oseb) narobe v tem trenutku. In sicer v tvojo škodo...
smirk-1.gif

Vsaj če se držiš navodil pri izpolnjevanju obrazca. Saj se jih držiš, ne?
grims-1.gif

Nazadnje urejeno:

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
No ko tako vse veste, pa povejte, kaj so zamudne obresti od DURS-a

lp

ps: če je bil kdo žaljiv ste to bila vi. Ne vidim, kje bi bil žaljvi do Vas.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Zamudne obresti so zamudne obresti.

Prevod - bo treba malo natančneje postaviti vprašanje, kaj te zanima.

Drugače pa dodaten link (ker baje jaz itak samo teoretiziram
rolleyes-1.gif
- ker očitno narobe knjižiš odhodke).

http://www.racunovodja.com/baz....8Dno_priznanje

Lahko noč, sevlje.

In lep pozdrav od teoretičarke/praktičarke/slaščičarke/..... (izberi po želji).

Nazadnje urejeno:

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Kozarec je vedno žaljiv do tistih, ki imajo drugačno mnenje. To se navadi.
wink-1.gif
Drugače pa za vsa računovodska vprašanja obstaja forum, ki je specializiran samo za to področje.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Najprej - kako se knjižijo stroški zamudnih obresti ni nobeno mnenje. Ampak dekret.

Žal se zato kozarec v tem primeru bolj težko moti.
smile-1.gif

Aja, pa sorry, ker nisem navajena saditi rožic samo zato, da bom imela kakšno zvezdico več.

Resnica je pač takšna kakršna je, in prej ko to spoznaš, bolje je.

Zelo vljudno (!!!!) sem včeraj napisala, kje se Sevljetu dogajajo problemi (da ne razume osnovne logike sistema in da naj si jo pogleda).

In teh problemov ne bo nikoli rešil, če se bo recepte piflal na pamet.

Ker je teh receptov preklet velik za eno slepo piflanje na pamet.

Se še enkrat vljudno opravičujem, ker ne vidim smisla v ujčkanju polnoletnih ljudi, ki se trmasto zaletavajo v zid. Sorry, življenje je kruto in treba se bo navaditi na to, da nekateri pač ne sadimo rožic, ker je to a) brez veze (isto je, ali nekomu 6x posadiš rožice ali pa nikoli - med vrsticami osebek noče/ni sposoben brati in na koncu mu bo zato vseeno treba zliti škaf vode na glavo), b) zato je to časovno potratno, c) brez veze žre živce/energijo in d) ni nobenega učinka.

Torej je to nesmiselno početi.

Vsaj tako to teoretiki/praktiki/slaščičarji vidimo.
wink-1.gif

PS: Link je dober. Ampak samo za flikanje počene gume v sili. Vseeno svetujem, da se nekdo, ki se misli lotiti računovodstva, najprej sistematično (torej po vrsti, kot so hiše v Trsti) loti pregleda zakonodaje, sistema, postopkov, obrazcev,...

To bi bilo vse z moje strani.

Vidim, da nima smisla, da tu še naprej delam gnečo - se boste že znašli.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Naslajati se je lepo ob neznanju drugih ... ampak če si drznem pa posežem vmes ... Izvirni greh je najbrž bil ta, da se nekdo na forumu sprašuje o tem, kako bi bilo odpreti računovodski/knjigovodski servis. To pa žal ne bo šlo tako lepo skozi, če pomisliš, da se ti na drugi strani (na istem forumu) znajde nekdo, ki to zadevo obvlada tako teoretično kot tudi praktično. Žal nima veze, da se sprašujemo, zakaj se pozitivne obresti knjižijo na 7720
wink-1.gif
, če je dejstvo, da se tukaj vsi učimo in poskušamo dobiti nekaj znanja, ki ga še nimamo.
Zatorej, kozarec, pamet v roke pa nasvet na forum.
smile-1.gif

Zatorej, sevlje, pamet v roke pa beri nasvete.
smile-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Dobronamerna kritika!
aplauz.gif

Vsaj tisti del, ki se nanaša name.

Ne vem kako izpade - definitivno pa to ni naslajanje.

Samo nepotrpežljivost v kombinaciji z zeloooooooooooo dolgim jezikom.

Potrpežljivost traja nekje 1-2x, včasih celo 3x, potem pa počasi ugasne.

V tem primeru totalno ugasnila, ko se začne debata "vi teoretiki in mi praktiki".

Ker mi je ta klasifikacija v uber mimo.

Milijon razlogov.

Eden je tudi ta, da se to delitev pogosto zlorablja v opravičilo nekega šibkega znanja.

nekaj kratkih šnel kurs usmeritev (na mojo teorijo stroškov/odhodkov/odlivov, ki se je vsi izogibate
smile-1.gif
):

(Disclaimer - kdor ne mara poslušati zgodbic za lahko noč, naj to preskoči. V njej ne bo niti ene telefonske številke (konta), ki jih poznate iz računovodskih programov).

Vsi stroški so vedno tudi odhodki (prej ali kasneje).

Stroški povedo, koliko smo nečesa porabili (seveda vrednostno), da smo izdelali nek izdelek/storitev...

Rabiš jih zato, da ugotoviš, koliko te stane izdelava ene žemljice (če si npr. pek).

Odhodki so v grobem odliv koristi iz podjetja. Ta lahko nastane zato, ker smo npr. nekaj porabili v proizvodnji (torej gor omenjeni stroški), pa tega zdaj seveda več nimamo (če moko porabiš za kruh, moke zdaj več nimaš - dajmo začasno zanemariti, da dobimo kruh - ker sicer spet ne bo jasna logika) bodisi zato, ker je vrednost nečesa zaradi nekih drugih razlogov padla/zrasla (npr. vrednost naše upravne stavbe pade, ker pač nekdo želi poleg postaviti dehtečo kemično tovarno). Tak padec vrednosti nepremičnine nima nobene veze z našo proizvodnjo/poslovanjem, zato ni strošek. Je pa odhodek, ker podjetje s takim tržnim padcem izgubi neko konkretno premoženje.

Odliv denarja (to je - koliko keša je pa konkretno šlo ven) je pa lahko povezan s prej omenjenimi stroški lahko pa tudi ne. Npr. moko, ki jo daš v kruh (strošek) je treba (prej ali slej) plačati mlinarju (odliv). A odliv je lahko tudi vrnitev glavnice posojila. Ki pa ni odhodek. Zato ker z vrnitvijo glavnice posojila ni podjetje nič na slabšem (samo vrača nekaj, kar je imelo začasno na posodo).

Padec tržne vrednosti upravne stavbe, ker se je nekdo zmislil, da bo poleg kemična tovarna, je odhodek (ker smo nekaj izgubili), ni strošek (ker vrednost ni padla zaradi naše uporabe nepremičnine) in ni odliv (ker mi zato, ker mi pada vrednost na trgu, ni treba plačevati denarja)

Tko, zelo na hitro, zeloooooooooooooo poenostavljeno in zelo pomanjkljvo. Ker bi se dalo to na vse mogoče načine komplicirat, ker obstajajo različne metode vrednotenja in ker smo zaradi lažje predstave izpustili kup ovinkov, kjer se stroški, odhodki,... zataknejo, da niso takoj stroški/odhodki,.....

Ampak mislim, da boste zdaj imeli približno predstavo, zakaj imamo eno in drugo. Da vidite, da je neka vsebina za tistim kupom papirja, ki ga producirate, pa ne veste čisto zakaj. Ok, zato ker teta država tako pravi
grin1.gif
, ampak je vseeno fino, če imaš še sam kaj od tega.

Aja - to je praksa. Noro poenostavljena in zato vsepovsod pomanjkljiva, a vseeno praksa. Ker točno po tej logiki teče praktično prekladanje po onih telefonskih številkah (prevod - kontih
smile-1.gif
). Kar je npr. strošek, se vedno evidentira najprej med stroški, potem pa še med odhodki. Izguba vrednosti nepremičnin (ker imamo po novem kemično tovarno za soseda) je kombinacija kontov, ki kažejo vrednost nepremičnine, in odhodek. Itd.

Teorija bi bila, če bi se tu začeli pogovarjati o tem, kaj bi se zgodilo s kvaliteto računovodskih izkazov, če bi se ukinili računovodski standardi.
smile-1.gif

Zdej grem pa lahko spat.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Hvala bogu, še se da pogovarjati z ljudmi na tem svetu.
smile-1.gif

Drgač pa ja ... hvalabogu, da je teta država, ki ima sestro davčno, da ti stori misliti, ko se s takimi zadevami, kot se mi, ukvarjaš.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Sevlje, Manc obvlada telefonske številke.
grin1.gif

Sicer mi je včeraj naredil nekaj praskanja po glavi s tisto kombinacijo kontov (res mi ni bilo jasno, zakaj je ravno to skupaj primerjal
17758-icon_confused.gif

Citat:
Uporabnik Manc pravi:
...Drgač pa ja ... hvalabogu, da je teta država, ki ima sestro davčno, da ti stori misliti, ko se s takimi zadevami, kot se mi, ukvarjaš.

Ne hvali preveč države.
Te lahko še kdo v kakšni temi počaka in ...
tongue-1.gif

Če ne bi bilo države, ki si je zaželela davkov, 99,99% podjetij ne bi imelo računovodstva (razen na nivoju tistega, ki ga ima povprečno gospodinjstvo - prejemki/izdatki) in ne bi vsako leto v lepi pomladi preklinjalo, ko je treba oddajati letna poročila in davčne napovedi.

Ja - za vse te užitke (vključno z računovodskimi standardi), se lahko zahvalimo samo in izključno zato, ker je cca 150 let nazaj (plus minus kakšno desetletje) država (konkretno ZDA) pogruntala, da je kul, če pobiraš davke od podjetij (takrat je to naredila zato, ker ji je zmanjkovalo denarja za izgradnjo transkontinentalne železnice). Slabi zgledi pa močno vlečejo...
grin1.gif

harry

Zelenc'
31. avg 2007
7
0
1
No da še jaz dodam nekaj vprašanj. Danes sem registriral dopolnilno dejavnost. Odločil sem se, da bom sam vodil enostavno knjigovodstvo. Katero literaturo priporočate? Kako je z računi, ki mi jih izstavljajo podjetja v tujini. Ali jih moram na kaj posebno opozoriti?