Računovodstvo

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Imam par vprašanje iz računovodstva. In sicer je stvar naslednja. Glede na to, da že vodim računovodstvo za domače podjetje in naj bi praktično obvladal večino stvari iz tega področje me malo mika, da bi svoje znanje ponudil še komu. Zato me zanima, kaj pričakujete od računovodja poleg zakonsko določenih stvari. Prav tako pa me zanima koliko plačujete svoje računovodje in kaj vam naredijo za ta denar, da vidim ali se mi sploh splača
evil.gif
?

lp

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.547
2.935
113
v lokalni ostariji
pricakujem samo da resnicno obvlada VSE... da ve kaj lahk dam u stroske koliko... da mi ve svetovat... da pozna tudi kaksne haklce... v glavnem mora biti profesionalec na tem podrocju!!! ni to tok enostavn... sploh pa je jeba ko pride inspektor... in ce bos ti enmu neki "fusu" bo hudic

kako pa ti mislis to zakonsko ustimat? tist k ti bo placal bo tud na obcini povedal da ima papirje pri tebi... kaj bos naredil ko pride inspektor ti pa nimas izpolnjenih zahtev za opravljanje racunovodskih storitev?

za "pomoc" znancem pa lahko racunas najvec ene 10€... ker jaz placujem 30€ na mesec (pa mi vodi komplet vse... placo, dohodke odhodke...dvostavno racunovodstvo)...

in ko pride davcna gre direkt k njej pa njo "jahajo"...

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Kaj bi potreboval od računovodnje:
- kot je dejal alkoholik +
- da ima tudi davčnega svetovalca (da se mi ni treba z različnimi ljudmi ukvarjati) +
- da mi preko spleta omogoča vpogled in ne operira le s papirji +
- da malo misli namesto mene

Vsekakor pa so osnova izkušnje in seveda "uradnost" - izpolnjevanje pogojev, saj se ne mislim jaz zezati z davčno, če (ko) bo prišla.

Trenutno plačujem 65€/mesec, kar se mi za to kar rabim zdi kar veliko (imam le par večjih izdanih računov na leto + malo morje potnih nalogov + par vhodnih računov; plačo za sp si delam sam).

p.s.: Alkoholik... od kod si oz. dodatno - katero računovostvo imaš (lahko na PM)

tommas

Pripravnik
11. avg 2007
242
0
16
razviti zahod
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:

pricakujem samo da resnicno obvlada VSE... da ve kaj lahk dam u stroske koliko... da mi ve svetovat... da pozna tudi kaksne haklce... v glavnem mora biti profesionalec na tem podrocju!!! ni to tok enostavn... sploh pa je jeba ko pride inspektor... in ce bos ti enmu neki "fusu" bo hudic

kako pa ti mislis to zakonsko ustimat? tist k ti bo placal bo tud na obcini povedal da ima papirje pri tebi... kaj bos naredil ko pride inspektor ti pa nimas izpolnjenih zahtev za opravljanje racunovodskih storitev?

za "pomoc" znancem pa lahko racunas najvec ene 10€... ker jaz placujem 30€ na mesec (pa mi vodi komplet vse... placo, dohodke odhodke...dvostavno racunovodstvo)...

in ko pride davcna gre direkt k njej pa njo "jahajo"...

za 10€ nevem če ti bi kdo kaj naredil
smile-1.gif

delam v računovodskem servisu imamo cca. 50 strank in nobena stranka nima tako majhnega računa. Mislim da ima najmanjša stranka račun okrog 70 €.

Če plačuješ 30€ potem imaš res mikro podjetje.

sevlje za računovodstvo se odloči če gre v tvoji sedanji dejavnosti res zelo slabo, ker računovodskih servisov je toliko da boš težko kaj veliko zaslužil + podjetja se pa nerada odločajo da bi svojo dokumentacijo zaupala novincu.

Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.547
2.935
113
v lokalni ostariji
nisi razumel mojega posta... a...

on lahko morda komu kaj pomaga narediti pa pac zaracuna tistih 10€ za delo (ali pomoc...) naj pa se ne ukvarja s racunovodstvom kot takim...

je pa zelo zelo odvisno od rac. servisa do servisa... kako je pa z mojo sem pa enemu ze na PM razlozil...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.547
2.935
113
v lokalni ostariji
zakaj tako misljenje?

ima nekaj know how-a (seveda veliiiko premalo za kaksno resno ukvarjanje s racunovodstvom... sevlje oprosti ampak vem da nisi racunovodja po profesiji)
ima tudi dosti znancov, kolegov S.P-jev katerim pridejo prav kaksni nasveti, pomoc...

in zakaj nebi nekaj potegnil iz tega naslova.. ce ga delo veseli in ima cajt... ce gledas iz te perspektive se mu definitivno splaca...

ah ja

najbolj zanimivo je ko vsi pravijo da se nic ne splaca... ja madona kaj a doma lezat pa u luft gledat se pa splaca?
ne bo pa od tega obogatel...

ce pa seveda cajta za to nima... potem pa nej da mir:)

tommas

Pripravnik
11. avg 2007
242
0
16
razviti zahod
ne pravim da se ne splača, samo mislim da bi lahko več zasluži če bi tisti čas porabil za svojo dejavnost razen če ne more razširiti...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.547
2.935
113
v lokalni ostariji
se enkrat dobro preberi moj post...

itak pa ves (ce si podjetnik) da je ogromno del "sezonskih" se pravi v enem obdobju imas veliko narocil v enem pa skoraj nic... oz. ti cas ostane...

saj pravim... ce mu je to v veselje... sprostitev... pa ima dost cajta nej se mal zasluz...

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
No da malo bolje razložim, če bi se šel računovodstvo to sigurno ne bi bilo na črno, ampak kar preko domače firme. Glede na to, da že 4 leta vodim kompletno računovodstvo za firmo, ki ima 18 zaposlenih imam tudi kar nekaj izkušenj, glede šole tudi ne bi smel biti problem, saj se že celo življenje šolam na tem področju ( spec.uni.dipl.ekon).
Je pa tako, da sem pač v domačem kraju poznan, da mi stvari dobro grejo in me je že par ljudi vprašalo, če bi vodil tudi za njih, pa sedaj zaradi pomankanja časa, ker sem zraven službe delal podiplomca ni zneslo, no sedaj pa me tole malo mika, sploh če mi bo uspelo, da v 8 urah v službi naredim kar se od mene pričakuje.

Za 30eur na mesec se sigurno ne mislim zafrkavat. Za 70 bi mi bilo že bolj zanimivo. Bi prosil če mi poveš ali to že vključuje tudi zaključni račun ali samo redno mesečno obračunavanje.

lp

tommas

Pripravnik
11. avg 2007
242
0
16
razviti zahod
Če skrbiš za knjigovodstvo tako velikega podjetja gotovo znaš večino stvari, ki jih boš potreboval, tiste posebnosti ki jih pa imajo druge panoge boš pa sproti videl, ko je kaj novega uradni list v roke pa bo:)
Ker imaš dovolj visoko izobrazbo boš strankam lahko zaračunal tudi razno svetovanje itd....
70€ je za zelo majhna podjetja brez zaključnih računov,za tiste ki niso davčni zavezanci in imajo enostavno knjigovodstvo, če ima samo obračun ddv obračun plač je dražje.

Bobek007

Drehher
22. jul 2007
303
0
16
Mi plačujemo 162€ na mesec z DDV. Dela ma zelo malo, po novem dela za 3 mesece skupaj, papirji se dostavijo kaka dva ali tri dni prej, še isti dan naredi izračun koliko je treba plačat DDV-ja. Naredi pa vse kar je potrebno za firmo, bilanco, plače... Men se zdi drago. No letos se bo po vsej verjetnosti tud menjalo računovodstvo.

Mene pa tud nekaj zanima.
Ali gredo obresti kredita v strošek, če podjetje s.p. vzame kredit.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
No to so pa že cene o katerih sem tudi razmišljal. Če bi začel itak ne bi cene dal ful visoke, samo za firmo, ki ima recimo dva zaposlena + nosilca in mesečni ali tromesečni obračun ddv-ja bi pa skoraj morala bit cena od 120-150 eur.mesečno.

lp

Bobek007

Drehher
22. jul 2007
303
0
16
Hvala!

Se mi je zdelo, ta naš prokleti idijotski računovodja je nekaj bluzo, da to ne gre v strošek
jezen.gif
še dobro, da je delavka dala to v strošek.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
No saj če smo čisto natančni to ni strošek ampak finančni odhodek, kar pa predvidevam da je tebe zanimalo, saj z odhodki zmanjšuješ dobiček.

lp

Bobek007

Drehher
22. jul 2007
303
0
16
Točno to, on tega sploh tega nebi dal kot poslovni odhodek
bonk.gif
, tak da na koncu letabi bil dobiiček višji za xxx.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Bobek007 pravi:

Ali gredo obresti kredita v strošek, če podjetje s.p. vzame kredit.

Citat:
Uporabnik sevlje pravi:

No saj če smo čisto natančni to ni strošek ampak poslovni odhodek, kar pa predvidevam da je tebe zanimalo, saj z odhodki zmanjšuješ dobiček.

lp

V bistvu je strošek.

In je tudi odhodek, ampak ne poslovni.

Vsaj če tale kontni plan še drži.

http://www.si-revizija.si/publikacije/srs/kontni_okviri_06/KN-gd_zadruge.pdf

(prevod - sevlje, jaz ti že ne bi pustila furati mojega računovodstva).

Nazadnje urejeno:

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Glede tega kakšen odhodek so obresti je itak jasno, da so finančni in sem se zatipkal
bonk.gif
in tudi že popravil takoj ko sem prebral Bobekov odgovor in ugotovil kaj sem napisal.

Z odgovorom sem mu samo hotel povedati, da z obrestmi lahko zmanjšuje dobiček

Za vodenje Vašega računovodstva gospa Kozarec, pa nimam niti najmanjše želje.
wink-1.gif

lp

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:

Obresti kredita gredo v stroške.

lp

Malo se je škoda kregat tu a ne?

Obresti so finančni odhodki in je seveda strošek (in seveda tudi odhodek). Pri S.P. je potrebno paziti kaj nabavljaš s kreditom in morda ima vaš trenutni računovodja celo prav (če celotna nabava ne gre v stroške potem tudi obresti ne morejo iti v stroške).

Vidim pa, da mešate dva podma: odhodek in strošek.

Zelo na kratko:

- odhodki so vsi odlivi denarja iz podjetja/s.p.

- stroški so vsi odlivi, ki manjšajo dobiček in dodatno še amortizacija, poraba zaloge in morda še kaj... torej vse, kar manjša davčno osnovo

To je tako na hitro (po parih pirih).

Nazadnje urejeno: