Računovodkinja me je zajebala. A lahko kej nardim?

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Torej, če prav razumem so problem prispevki? Če preideš za 1 EUR čez potem padeš za naslednje leto v višji razred? In to ni zgolj akokntacija, temveč dejansko končna davčna stopnja? Obstaja kje ta lestvica?

Ni akontacija, ampak dejansko visji znesek prispevkov, ki jih placas sproti vsak mesec.

Lestvica obstaja in jo najdes tukaj (klikni na tabelo za zadnji mesec, jaz namerno nisem dal linka nanjo, tako da bo povezava tudi v bodoce enako aktualna).

Tukaj je se dodaten problem, ker je lestvica vezana na visino minimalne place in ne mores vnaprej vedeti kako bo postavljena. Klikni na tabeli za februar 2010 in marec 2010, pa bos takoj videl kaj mislim. Sicer je precej verjetno, da minimalna placa ne bo sla nikoli navzdol (torej ce si enkrat v enem razredu, bi lahko tekom leta padel kvecjemu v nizji razred, ne v visjega), a ni nobene 100% garancije za to ...

Stevilka, katera se uposteva za uvrstitev v dolocen razred, je tvoj dohodek v prejsnjem letu, kar je ena od vmesnih stevilk v izracunu dohodnine (preden odstejes stran olajsave), uposteva pa se onaprej en mesec od takrat, ko postane zadnja odlocba pravnomocna. To je spet ena fina komplikacija, katera se lahko obrne tebi v prid ali skodo, odvisno od informativnega izracuna dohodnine in napak v njem ter tega ali bos podal ugovor ali ne.

@cbb: ce je slo res za 250 EUR, te je zvisanje plac spomladi menda prestavilo spet v nizji razred ?

Ne da bi jaz vedel. Iz dursa je prišlo samo obvestilo, da je moj dobiček za 239,40€ višji od mejnega, da spadam v višji razred in da moram prispevke plačevati najmanj toliko in toliko:) Ferttik:)

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Eh daj nehaj... kakšna zamera no... vsak ima svoj pogled. Jst vem, da je zadaj še en kup zadev, izobraževanj in podobnega, če želiš biti dober. Nikjer nisem zapisal, da se mastno služi, le da se lepo zasluži
smile-1.gif
in ja bi šel to delati, če bi me veselilo.
Ne mešaj pa popoldanca brez prispevkov, brez proizvodnje, brez OS in nekoga, ki dejansko nekaj sestavlja v nov izdelel, ima kup OS, plače...

Sorry malo sem se vtaknil v proizvodnjo ker si omenil nekaj materiala. Drugače pa....ja tudi popoldanc ima prispevke, ki jih je nekako treba v poslovne knjige dat, slej ko prej tudi popoldanc nabavi kakšno OS in je potrebno amortizacijo poračunat, tudi popoldanc gre na kakšno pot in je za obračunat potne stroške, tudi popoldanc kdaj dela več kot 4 ure in je potrebno obračunat prehrano.....pa še kaj bi se našlo (sicer so to stvari, ki so večinoma hitro narejene, ampak ponavadi marsikdo pozabi na to in vidi samo tiste 3 račune, ki jih pošlje v kuverti), sploh pa v teh časih ko za "masko popoldanca" posluje marsikatero normalno podjetje.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
1: Stanje moras spremljati sam. To, da ti posljejo obvestilo, je njihova dobra volja - nic jih ne obvezuje k temu, da bi ti ga morali poslati. Ce recimo obvestila ne bi dobil, bi pa padel v visji razred, bi te lepo terjali z obrestmi vred.

2: Nenavadno se mi zdi, da si obvestilo ze dobil, razen ce je bil na temelju podatkov za 2008, glede na to, da jim zame se ni uspelo izracunati na podlagi odlocbe za 2008, ki je bila narejena pol meseca pred prvo rundo za leto 2009. Ce je tvoje obvestilo na podlagi podatkov za 2008, bos letos dobil se za 2009 in ce ne bos ugovarjal nanjo, se bos morda spet premaknil po razredih.

3: Preveri svoj znesek po zadnji veljavni dohodninski odlocbi in tabele na zgornji povezavi, morda si od marca spet v nizjem razredu. Njim je vseeno, vsak s.p. ima pravico placevati svoje prispevke po visji stopnji, ce tako zeli in ce si ti slucajno res spet v nizjem razredu, potem bodo vzeli tvoje placevanje kot da jih prostovoljno placujes visje (temu pravijo: "da bos imel visjo pokojninsko osnovo").

Pozanimaj se, gre za kar nekaj denarja in 250 EUR je tako malo, da je lahko ravno razlika.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Stevilka, katera se uposteva za uvrstitev v dolocen razred, je tvoj dohodek v prejsnjem letu, kar je ena od vmesnih stevilk v izracunu dohodnine (preden odstejes stran olajsave), uposteva pa se onaprej en mesec od takrat, ko postane zadnja odlocba pravnomocna. To je spet ena fina komplikacija, katera se lahko obrne tebi v prid ali skodo, odvisno od informativnega izracuna dohodnine in napak v njem ter tega ali bos podal ugovor ali ne.

Če povem po domače....šteje se znesek iz zaporedne št. 9 davčnega obračuna davka iz dejavnosti(razlika med davčno priznanimi prihodki in odhodki) + obračunani prispevki obdobja za katerega se je davčni obračun sestavljal + določene obresti (verjetno ne pride v poštev).
Dobiš doseženo osnovo npr. za leto 2009 Potem lahko na podlagi razpredelnice pogledaš od kakšne osnove boš v naslednjem letu plačeval prispevke (ali bo to minimalna plača, ali 60% povprečne plače....).

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Ne razumem, kaj mi želiš povedat. Ali jaz nečesa ne razumem, ali pa ti:) Do 31.3 je bilo treba oddat bilanco. Znesek, ki ga davčna upošteva za postavitev v določen razred je bil pri meni 17.xxx eur. In ta znesek je bil 239€ previsok.
Ko je baba pripravljala poročilo, ki sem ga oddal na davčno, je kao mislila, da bom padel v isti razred kot leto prej. Ampak se je zmotila.
Razred, po katerem se plačuje prispevke se določi ENKRAT na leto. In to je to.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Aha, vidim v cem je razlika:

Pri meni je tako, da imam normirane stroske (ti nimas, ker omenjas racune). Glede tega je tako, da mi bodo zdaj poslali obvestilo, da padem v visji razred (na podlagi 2008), v roki imam pa ze odlocbo za 2009, na katero ne bom ugovarjal (in bo torej obveljala) in bom tako cez dva meseca spet padel v nizji razred.

Ti si ze po spremembi minimalne place padel v visji razred, torej nimas vec kaj, razen ce se minimalna placa zopet zvisa pred naslednjim izracunom. Ce bi bilo to prek (recimo da bi imel 16900 EUR, torej bi za ~250 EUR presegel prejsnjo mejo, potem bi po marcnem zvisanju (meja se je takrat premaknila na 17267,52) spet padel enega nizje.

To, da bi padel fiksno v en razred in tam ostal eno leto, pa mislim da ne more drzati, saj se meje razredov lahko spreminjajo tekom leta.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Ti si ze po spremembi minimalne place padel v visji razred, torej nimas vec kaj, razen ce se minimalna placa zopet zvisa pred naslednjim izracunom. Ce bi bilo to prek (recimo da bi imel 16900 EUR, torej bi za ~250 EUR presegel prejsnjo mejo, potem bi po marcnem zvisanju (meja se je takrat premaknila na 17267,52) spet padel enega nizje.

To, da bi padel fiksno v en razred in tam ostal eno leto, pa mislim da ne more drzati, saj se meje razredov lahko spreminjajo tekom leta.

Saj vsakdo kdaj fali ampak brez vsakršnekoli podlage pa ni potrebno pisat takih neumnosti.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Saj vsakdo kdaj fali ampak brez vsakršnekoli podlage pa ni potrebno pisat takih neumnosti.

In tvoja referenca je ... ? Jaz imam "samo" besedo kontrolorke, s katero ravno zdaj zase urejam omenjeno.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik prijam pravi:

In tvoja referenca je ... ? Jaz imam "samo" besedo kontrolorke, s katero ravno zdaj zase urejam omenjeno.

Moja referenca pa je 209. člen ZPIZ-1
Glede na tvoj drugi odstavek, ki sem ga citiral.....meje prispevkov se ne spreminjajo tekom leta, razredi so točno specificirani (glej 209. člen ZPIZ-1) meje razreda v katerega padeš pa se premaknejo 1x letno (glej 2 točko 209. člena) glede na tvoj davčni obračun oz. dohodninsko odločbo in glede na minimalno oziroma povprečno bruto plačo za preteklo leto. V katerem mesecu se ti prispevki spremenijo je odvisno od oddaje davčnega obračuna oz. v tvojem primeru ker si normiranec od prejema tvoje dohodninske odločbe, pritožbe nanjo ipd. Obstajajo izjeme, kjer se ti meja lahko spremeni med letom (glej 4 in 6 točko 209. člena ZPIZ-1) a menim, da tukaj govorimo o večini in ne o izjemah

Glede na prvi odstavek.....zvišanje minimalne plače s 01.03.2010 letos še ni vplivalo na razrede v katerega si padel za izračun osnove za obračun prispevkov (za obračun razreda v katerega padeš se uporavljajo lanski podatki....torej bo na razpon razreda vplivalo prihodnje leto, ko se bodo upoštevali letošnji podatki) je pa letošnji dvig minimalne plače že vplival na samo višino prispevkov (dvig prispevkov pa čeprav si ostal v enakem razredu- če si že do februarja oddal davčni obračun), torej dvig minimalne plače marca je na višino najnižjega razreda prispevkov vplival že marca saj se kot osnova za obračun prispevkov vzame minimalna plača, za višje razrede kjer je pa osnova za obračun povprečna plača za predpretekli mesec pa je vplival šele maja letos, saj se je šele maja upošteval dvig povprečne plač (kot deloma posledica dviga minimalne plače) za marec.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Aha, hvala za pojasnilo, torej sem jaz nepravilno interpretiral razlago kontrolorke.