Računovodkinja me je zajebala. A lahko kej nardim?

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
oprosti, za to ne rabiš nobenik poletnih ali celo kvartalnih bilanc.... Mi uporabljamo SAOP program, kjer enkrat tedensko računovodja vnese izpisek vsega prometa... račune tako ali tako mi delamo, prejete pa vnaša računovodja na tedenskem nivoju...

imamo tipko pokazataelj, ki ti pokaže trenutno stanje kosmatega dobička............

pa ne rabimo zato nič plačevat..... razen licence SAOP-ja

Za neko malo podjetje ali pa celo spje pa so izdelava mesečnih, dvomesečnih itd... strošek, saj mora računovodski program omogočan takojšen izpis stanja, res pa je če šalabajzerji ne komunicirajo z računovodji, ne obračunavajo potnih stroškev in blabla... to ni mogoče narest niti računovodji...

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Če vam uspeva tak način ste zmagal. Iz izkušenj pa ti žal lahko povem da je 90% firm, ki dela vse zadnji trenutek ali pa nekaj za nazaj. Pri takšnih lahko računovodja poknjiži vse dnevno in če ne dobi vseh papirjev je vmesno poročilo vredno en ku...

Na očitek, da moraš računovodji pomahat z denarjem pa samo to. Mi no vsaj jest sem profesonalec in to delam za denar. Tega ne delam iz dobre volje ali boljšega počutja. Tudi vodovodar mi zaračuna drugačno cifro če mi zmontira bojler ali če ni naredi celotno centralno za celo bajto.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Citat:
Uporabnik ozze pravi:
Citat:
Uporabnik Patsy pravi:
Pošlje ti kaj, konto 4 in 7 razdelan po postavkah in mesecih?
Jaz tudi to zahtevam v excelu in pregledam. :)
Pošlje mi le štirico razbito po postavkah z zakasnitvijo enega meseca.
Sedmico (pa ne loto
bonk.gif
) pa imam že sam, ker račune pišem tudi jaz.

Takšne rezultate imej kar za sebe. Meni nebi povedali nič. Manjka ti lahko en velik del stroškov pa tudi prihodkov če gledaš samo račune.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
jah kako pa nebi uspeal, elektronsko izpiske vnese v SAOP in to je to.. plačujemo preko banke, račune dobivamo na TR, res pa je da palamudenja na roko ni...

pokazatelj je zelo ažuren, razen mogoče tedenskih prejetih faktur..., ki pa niso take vsote, da bi zjebal celo bilanco....

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:

Na očitek, da moraš računovodji pomahat z denarjem pa samo to. Mi no vsaj jest sem profesonalec in to delam za denar. Tega ne delam iz dobre volje ali boljšega počutja. Tudi vodovodar mi zaračuna drugačno cifro če mi zmontira bojler ali če ni naredi celotno centralno za celo bajto.

zmaga.gif
, se popolnoma podpišem! Ne vem zakaj frizrju nihče ne reče nič ko za pol ure dela zaračuna 15€, ali avtomehaniku ko za eno uro 30€ ali parketarju,keramičarju,vodovodarju ko imajo ure cca. 30€ kar nekaj pa je takih, ki delajo malo čez račune malo na keš.

p.s. Takih, ki jim je na prvem mestu cena, vse ostale kvalitete pa so daleč daleč odzadaj najraje ne vidim v svoji pisarni. Če pa se kakšen tak najde pa hitro sliši kakšen stavek v smislu zakaj če so vsi tako super duper in tako poceni, kako, da še ni pri njih. Vsak prej ali slej ugotovi, da malo denarja malo muzike. Se pa popolnoma strinjam z enim stavkom.......Dober računovodja za majhen denar ne bo delal, ker se mu prvič ne izide niti ne splača če lahko iztrži več (torej srednja do visoka cena zastonj ali za majhne pare bi jih dobil zelo zelo malo), slab ali neizkušenj računovodja pa seveda lahko, da nizko ceno in privabi stranke, da nekje srednjo ceno in vseeno nekaj zasluži, nekaj pa je tudi takih, ki imajo po vrhu še ceno visoko. Pa, da se ne bo kdo spotanil ob te stavke, sam realno svoje cene ocenjujem na zelo zelo zmerne oz. nekaj srednjega glede na ostale računovodske servise, nikakor pa ne mislim konkurirat konkurenci samo z nizko ceno.

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Malo si zgrešil. Frizer in vodovodar ne računata za nasvete na forumih. :) Pejt enkrat na računovodja.com, vsak ki želi nasvet in napiše, da bi sam rad delal računovodstvo ga tako popljuvajo da je joj.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Patsy pravi:
Malo si zgrešil. Frizer in vodovodar ne računata za nasvete na forumih. :) Pejt enkrat na računovodja.com, vsak ki želi nasvet in napiše, da bi sam rad delal računovodstvo ga tako popljuvajo da je joj.

Kar dosti sodelujem na raznoraznih računovodskih forumih in kar nekaj uporabnih informacij smo si že izmenjali. Ti pa popolnomavrjamem, da če tudi na drugih forumih pišeš v takem stilu kot tukaj poleg pa še daješ nasvete v stilu rekla kazala (tema o poslovnem računu, tema o normiranih stroških), da te pa kar hitro popluvajo.......kaj češ na takih forumih je večina sodelujočih takih, ki kar nekaj ur preživjijo za uradnim listom, zakonodajo na izobraževanjih ipd. in jim odgovori enega laika, ki mu je ena izmed glavnih dejavnikov pri izbiri računovodje cena, poleg pa piše po forumu še v stilu "po mojem".....dokaj hitro vzdignejo pisker. Tudi mene kdaj pogrebe ampak pred kakšnim komentarjem sam sebi rečem.......ah pa bodi tako prepričana ampak ko bo prišel inšpektor ga ne bodo zanimali stavki "po mojem" ampak samo črno na belem členi v zakonih,pravilnikih,uredbah ipd.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Prijam zgleda nekateri na tem forumu ne prenesejo mnenje nekoga, ki ve kaj piše. Raje se zanesejeno na neko mnenje, ki ga je slišal nekje ob bivu od enega kolega, ki ga selišal od kolega ...
Totalno se mi sname ko pride stranka s kakšno super idejo, ki jo je glih kar slišal ob kavici v lokalu in jaz naj to speljem. Takšnemu samo omenim, da delam po zakonu in če smatra, da drugi delajo bolje na razmisli o menjavi računovodstva. Saj so nekateri tudi jezno odkorakal ampak pridejo tudi nazaj po prvi kontroli inšpektorja.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Prijam zgleda nekateri na tem forumu ne prenesejo mnenje nekoga, ki ve kaj piše. Raje se zanesejeno na neko mnenje, ki ga je slišal nekje ob bivu od enega kolega, ki ga selišal od kolega ...
Totalno se mi sname ko pride stranka s kakšno super idejo, ki jo je glih kar slišal ob kavici v lokalu in jaz naj to speljem. Takšnemu samo omenim, da delam po zakonu in če smatra, da drugi delajo bolje na razmisli o menjavi računovodstva. Saj so nekateri tudi jezno odkorakal ampak pridejo tudi nazaj po prvi kontroli inšpektorja.

Jah tako je nekako smo razpeti med državo (zakonodajo) in mislimi podjetnikov....potem pa rešuj tako, da bo za oba dobro. Tudi kdo odkoraka, vendar če bi k meni prikorakal nazaj ob prvi kontroli inšpektorja oz. ko novi računovodski servis dvigne ceno bi mu lepo pojasnil, da smo nekako že sodelovali pa ni šlo.....torej ne vidim razloga zakaj bi "osel" šel 2x na led. Je pa tako....dober podjetnik se dobro zaveda kakšna je posredna vrednost dobrega računovodje in mu cena ni glavni razlog pri izbiri. Je pa dosti takih, ki jim je računovodstvo samo še ena odvečna stvar, ki jo morajo imeti ter posredno plačevati.....saj pravim klamfanje podatkov v računalnik ni tak problem, vendar včasih je dobro vedeti kam je potrebno poklamfati kakšen podatek, ali je davčno priznan ali ne, ali se DDV odbija ali ne, ali se DDV zaračunava ali je obrnjena davčna obveznost, kdaj se spremenijo akontacije, kdaj se spremenijo prispevki.............takrat pa ponavadi laiki, ki menijo, da bodo knjige že sami vodili kmalu ugotovijo, da je bolje da v tiste pol dneva naredijo nekaj kar sami obvladajo in zaslužijo toliko, da poplačajo računovodjo pa še za kakšno kavico ostane. Sicer pa vsak je svoje sreče kovač, sam nikogar ne silim, da mora imeti računovodstvo niti se nikomur ne mečem na kolena, vsekakor pa sam s tega vidika mam raje eno stranko manj kot, da imam tako kateri sem odvečen strošek in meni, da je boga za jajca prijela, ko je plačala dejansko nek minimalen znesek ker sem gledal, da bom ja ponudil neko zmerno ceno.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ja ampak ko začenjaš te z vseh strani "spodbujajo" da se pojdi računovodstvo pa kar sam, ponujajo ti pomoč, prodajajo Birokrata in še nek drug program , vse je free... Organizirajo tudi tečaje računovodstva, jasno brezplačne.. In ker je bil tečaj zastonj sem se ga tudi sam udeležil . Moram napisat da je bil zelo koristen, pa ne zato da bi pa sedaj sam vodil knjige.. Kje pa , videl sem da to ni zame.Raje bom delal svoj posel, računovodje pa naj svoj.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
Problem je tudi, ko nek "računovodja" to sploh ni. Kar sam se je imenoval za to. Kaj pa sedaj?

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
KSZ
A mi lahko nekdo razloži kje ga je računovodja zajeb..? Namreč mi ni jasno, kako bo plačal več dohodnine? A bo plačal preveč AKONTACIJE? Je tukaj problem, ali bo dejansko zaradi 200 EUR pokasiral 2000 EUR dodatnega davka? Namreč to mi ni čisto jasno... Isto kot ko s.p.-ji konec leta govorijo, da se ne splača več delat, ker bi vse šlo državi.
confused-1.gif

Hvala za dumb-proof razlago.
smirk-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Saj ni napisal, da gre za dohodnino (vsaj v prvem sporocilu ne).

Ce pades v visji razred za placevanje prispevkov (in to lahko za en sam evro), je razlike na mesec ali slabih 65 EUR (iz najnizjega v naslednji razred) ali pa dobrih 170 EUR (vsi ostali razredi). Kam se uvrstis pa je odvisno od dohodka v prejsnjem letu, torej grobo receno "od dohodnine". Natancneje, ne gre ravno za dohodnino, se pa operira z enim od zneskov, ki je uporabljen tudi pri izracunu dohodnine.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:

Jah tako je nekako smo razpeti med državo (zakonodajo) in mislimi podjetnikov....potem pa rešuj tako, da bo za oba dobro. Tudi kdo odkoraka, vendar če bi k meni prikorakal nazaj ob prvi kontroli inšpektorja oz. ko novi računovodski servis dvigne ceno bi mu lepo pojasnil, da smo nekako že sodelovali pa ni šlo.....torej ne vidim razloga zakaj bi "osel" šel 2x na led. Je pa tako....dober podjetnik se dobro zaveda kakšna je posredna vrednost dobrega računovodje in mu cena ni glavni razlog pri izbiri. Je pa dosti takih, ki jim je računovodstvo samo še ena odvečna stvar, ki jo morajo imeti ter posredno plačevati.....saj pravim klamfanje podatkov v računalnik ni tak problem, vendar včasih je dobro vedeti kam je potrebno poklamfati kakšen podatek, ali je davčno priznan ali ne, ali se DDV odbija ali ne, ali se DDV zaračunava ali je obrnjena davčna obveznost, kdaj se spremenijo akontacije, kdaj se spremenijo prispevki.............takrat pa ponavadi laiki, ki menijo, da bodo knjige že sami vodili kmalu ugotovijo, da je bolje da v tiste pol dneva naredijo nekaj kar sami obvladajo in zaslužijo toliko, da poplačajo računovodjo pa še za kakšno kavico ostane. Sicer pa vsak je svoje sreče kovač, sam nikogar ne silim, da mora imeti računovodstvo niti se nikomur ne mečem na kolena, vsekakor pa sam s tega vidika mam raje eno stranko manj kot, da imam tako kateri sem odvečen strošek in meni, da je boga za jajca prijela, ko je plačala dejansko nek minimalen znesek ker sem gledal, da bom ja ponudil neko zmerno ceno.

Pač odgovor na tebe...Jst mislim, da je vse lepo in korektno zapisano in ja naj dela vsak svoj posel na katerega se spozna. Mi pa ni jasno, zakaj ne nosi računovodja nobene odgovornosti za recimo napačno bilanco, ali kaj podobnega. Vse na koncu "pokasira" lastnik.

Druga stvar ki me recimo "moti" pa je, da za recimo nekega popoldanca s 5 računi mesečno kasirajo(te) npr. 150 eur E to pa ni fer. In prav takšni ponavadi pravijo, da bi (bodo) sami vodili papirje. In konec koncev za poknjižiti 5 izdanih računov, 6 stroškovnih, nekaj materiala, kakšen potni nalog konec koncev res ni nobena umetnost.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Pač odgovor na tebe...Jst mislim, da je vse lepo in korektno zapisano in ja naj dela vsak svoj posel na katerega se spozna. Mi pa ni jasno, zakaj ne nosi računovodja nobene odgovornosti za recimo napačno bilanco, ali kaj podobnega. Vse na koncu "pokasira" lastnik.

Druga stvar ki me recimo "moti" pa je, da za recimo nekega popoldanca s 5 računi mesečno kasirajo(te) npr. 150 eur E to pa ni fer. In prav takšni ponavadi pravijo, da bi (bodo) sami vodili papirje. In konec koncev za poknjižiti 5 izdanih računov, 6 stroškovnih, nekaj materiala, kakšen potni nalog konec koncev res ni nobena umetnost.

na prvi odstavek......si že kdaj kakšnega zdravnika videl, ki bi odgovarjal za napačne diagnoze, zdravljenja ipd.?Si že kakšnega politika videl, ki bi odgovarjal za svoje poteze?Si že kakšnega tajkuna videl, ki bi odgovarjal za sranje, ki ga je naredil? Si v tej preljubi Sloveniji že sploh koga videl, ki bi za karkoli odgovarjal? p.s. pa ne tega vzet, kot, da delat napake je pa nekaj samoumevnega in zakaj bi za to nekdo odgovarjal, ampak verjamem, da bi v tem primeru večkrat računovodje odgovarjali (nasankali) za "umazane napake/poslovanje" lastnikov, kot pa lastniki zaradi napak računovodij.

Sicer pa, v kolikor ti je bila storjena napaka v oodanih poslovnih izkazih,oddanih dokumentih ter te je država oglobila lahko tožiš računovodjo (vsak oddan dokument nosi svoj podpis), pa bo sodišče odločilo kdo je kriv za napako. Vrjamem pa, da taka napaka ni "da si zaradi računovodje" padel v višji razred pri prispevkih......."skupine" pri prispevkih se računajo glede na dejansko poslovanje podjetja in to da padeš v neko skupino je odraz tvojega poslovanja (dobička, prispevkov, obresti...), to ni napaka računovodje......je pa malomarnost računovodje, da te na take posledice ne opozori.

na drugi odstavek
-Še nisem slišal, da bi nekdo za 5 računov kasiral 150€.
-niso vse samo faktue (računi ipd.) marsikdo pozabi na vse ostalo minimalno poslovanje podjetja prinese za sabo še (obračun prispevkov, amortizacije, potnih stroškov, izdanih faktur,prejetih faktur, banke, vodenja osnovnih sredstev.....,) če gre za proizvodno delo ali kako materialno/blagovno knjigovodstvo pa je dela še 1x več kot za storitveno podjetje z enakim številom faktur."Popoldanci" kot si navajal oz. nasploh manjši podjetniki pa se igrajo proizvodnjo z edinim programskim orodjem word/excel za izdajo računov.....potem pa naj računovodja vrže na papirje tisto njegovo proizvodnjo kakor ve in zna, za dobavnice, prejemnice, oddajnice,kosovnice, delovne naloge ipd. ponavadi še z daleč niso slišali.

Pa še na zadnji stavek ( In konec koncev za poknjižiti 5 izdanih računov, 6 stroškovnih, nekaj materiala, kakšen potni nalog konec koncev res ni nobena umetnost. ) , nobeden ti ne brani odpri podjetje in za nobeno umetnost služi mastne denarce. Jaz takim, ki samo vidijo koliko nekdo (ponavadi kao za malo dela) mastno služi, ne poznajo pa odzadja njegovega dela tistega, ki je očem skrito, svetujem........poglej podjetje se danes odpre v enem dnevu oz s komplet letanjem okoli inštitucij oz. spletnio registracijo v dobri uri, za samostojnega podjetnika ne potrebuješ kapitala.........mi lahko razložiš zakaj ne odpreš podjetja in začneš mastno služit?Če bi bilo vse tako lahko,......bi te vsi imeli za tepca zakaj tega ne počneš, denar bo kar sam padal z neba.

p.s. pa brez zamere, vendar morda na določene stvari gledam z druge prspektive. Je pa seveda dobrodošlo vsako mnenje seveda tudi z različnih prspektiv.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:

Ce pades v visji razred za placevanje prispevkov (in to lahko za en sam evro), je razlike na mesec ali slabih 65 EUR (iz najnizjega v naslednji razred) ali pa dobrih 170 EUR (vsi ostali razredi). Kam se uvrstis pa je odvisno od dohodka v prejsnjem letu, torej grobo receno "od dohodnine". Natancneje, ne gre ravno za dohodnino, se pa operira z enim od zneskov, ki je uporabljen tudi pri izracunu dohodnine.
Torej, če prav razumem so problem prispevki? Če preideš za 1 EUR čez potem padeš za naslednje leto v višji razred? In to ni zgolj akokntacija, temveč dejansko končna davčna stopnja? Obstaja kje ta lestvica?

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:

Tako je. Padel sem v naslednji razred, kar pomeni 170 eur mesečno več. V naslednji razred sem padel, ker sem mejo dobička prestopil za 250€. In glupa računovodkinja stanja ni preverila, ko sva imela še čas dobit kakšen račun, ampak je na pamet sikala, da je vse ok, da bo razred ostal isti.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Pa še na zadnji stavek ( In konec koncev za poknjižiti 5 izdanih računov, 6 stroškovnih, nekaj materiala, kakšen potni nalog konec koncev res ni nobena umetnost. ) , nobeden ti ne brani odpri podjetje in za nobeno umetnost služi mastne denarce. Jaz takim, ki samo vidijo koliko nekdo (ponavadi kao za malo dela) mastno služi, ne poznajo pa odzadja njegovega dela tistega, ki je očem skrito, svetujem........poglej podjetje se danes odpre v enem dnevu oz s komplet letanjem okoli inštitucij oz. spletnio registracijo v dobri uri, za samostojnega podjetnika ne potrebuješ kapitala.........mi lahko razložiš zakaj ne odpreš podjetja in začneš mastno služit?Če bi bilo vse tako lahko,......bi te vsi imeli za tepca zakaj tega ne počneš, denar bo kar sam padal z neba.

p.s. pa brez zamere, vendar morda na določene stvari gledam z druge prspektive. Je pa seveda dobrodošlo vsako mnenje seveda tudi z različnih prspektiv.

Eh daj nehaj... kakšna zamera no... vsak ima svoj pogled. Jst vem, da je zadaj še en kup zadev, izobraževanj in podobnega, če želiš biti dober. Nikjer nisem zapisal, da se mastno služi, le da se lepo zasluži
smile-1.gif
in ja bi šel to delati, če bi me veselilo.
Ne mešaj pa popoldanca brez prispevkov, brez proizvodnje, brez OS in nekoga, ki dejansko nekaj sestavlja v nov izdelel, ima kup OS, plače...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Torej, če prav razumem so problem prispevki? Če preideš za 1 EUR čez potem padeš za naslednje leto v višji razred? In to ni zgolj akokntacija, temveč dejansko končna davčna stopnja? Obstaja kje ta lestvica?

Ni akontacija, ampak dejansko visji znesek prispevkov, ki jih placas sproti vsak mesec.

Lestvica obstaja in jo najdes tukaj (klikni na tabelo za zadnji mesec, jaz namerno nisem dal linka nanjo, tako da bo povezava tudi v bodoce enako aktualna).

Tukaj je se dodaten problem, ker je lestvica vezana na visino minimalne place in ne mores vnaprej vedeti kako bo postavljena. Klikni na tabeli za februar 2010 in marec 2010, pa bos takoj videl kaj mislim. Sicer je precej verjetno, da minimalna placa ne bo sla nikoli navzdol (torej ce si enkrat v enem razredu, bi lahko tekom leta padel kvecjemu v nizji razred, ne v visjega), a ni nobene 100% garancije za to ...

Stevilka, katera se uposteva za uvrstitev v dolocen razred, je tvoj dohodek v prejsnjem letu, kar je ena od vmesnih stevilk v izracunu dohodnine (preden odstejes stran olajsave), uposteva pa se onaprej en mesec od takrat, ko postane zadnja odlocba pravnomocna. To je spet ena fina komplikacija, katera se lahko obrne tebi v prid ali skodo, odvisno od informativnega izracuna dohodnine in napak v njem ter tega ali bos podal ugovor ali ne.

@cbb: ce je slo res za 250 EUR, te je zvisanje plac spomladi menda prestavilo spet v nizji razred ?