Računovodkinja me je zajebala. A lahko kej nardim?

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Še dobro, da sem jo zamenjal, nažalost prepozno. Uglavnem, pri zaključku leta sem jo prosil, da naj poskrbi, da glede plačila prispevkov v istem razredu, pa ni:( Tako bom čez leto pušnil reci piši 2 čuka. Kakšna ideja, kako bi z državo to "pokompenziral?" Sem pa s.p.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Kdo je koga zajebal ne bom komentiral lahko pa napišem, da imam en kup stanovskih kolegov, ki si pravijo računovodje v resnici pa še do knjigovodij niso prišli.
Na drugi strani je pa en kup malih s.p.jev, ki zato da je čim ceneje prinesejo paprije enkrat letno in potem naj računovodja čara bilanco.

Kam pašeš oceni sam!

Kaj narediti? Kot ti je že pred menoj napisal. Manj izdanih računov ali več prejetih. To je opcija ampak bedna. Dobički se skrivajo drugje.

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Kdo je koga zajebal ne bom komentiral lahko pa napišem, da imam en kup stanovskih kolegov, ki si pravijo računovodje v resnici pa še do knjigovodij niso prišli.
Na drugi strani je pa en kup malih s.p.jev, ki zato da je čim ceneje prinesejo paprije enkrat letno in potem naj računovodja čara bilanco.

Kam pašeš oceni sam!

Kaj narediti? Kot ti je že pred menoj napisal. Manj izdanih računov ali več prejetih. To je opcija ampak bedna. Dobički se skrivajo drugje.

No, papirje sem oddajal redno, ddv sem plačeval redno, prispevke sem plačeval redno, s potnimi nalogi nisem goljufal.Vedel sem, da bo šlo na tesno, zato sem prašal ob koncu leta kakšno je stanje, da ostanem v istem razredu. Če bi mi računovodkinja rekla, da bom presegel mejo za 200 eur, kolikor sem jo bi pač firmi naredil še kak strošek... Npr, šel bi na eno izobraževanje in je.

Kam torej spadam po tvoje?:)

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik cbb pravi:

zato sem prašal ob koncu leta kakšno je stanje, da ostanem v istem razredu.

Lahko je kriva računovodkinja, lahko pa je ona ocenila na podlagi tvojih podatkov kolio boš imel še prometa oz. na drugi strani koliko stroškov, da bo šlo skozi......potem pa je bil kakšen prihodek več in smo tam kjer ni muh.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:

Osebo s kakšnimi lastnostmi,znanji in izkušnjami bi pa ti okronal za računovodjo?

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:

Kam pašeš oceni sam!

No, papirje sem oddajal redno, ddv sem plačeval redno, prispevke sem plačeval redno, s potnimi nalogi nisem goljufal.Vedel sem, da bo šlo na tesno, zato sem prašal ob koncu leta kakšno je stanje, da ostanem v istem razredu. Če bi mi računovodkinja rekla, da bom presegel mejo za 200 eur, kolikor sem jo bi pač firmi naredil še kak strošek... Npr, šel bi na eno izobraževanje in je.

Po teh besedah kot si jih napisal in če si ji med letom še rekel za kakšen vmesni obračun spadaš zame med resne. Če ima računovodja vse papirje in izraženo željo po vmesnih bilancah mora znati izračunati dobiček. Seveda je med letom to bolj približna ocena, ker se konec leta nabere še en kup zadev. Pa hitro se zgodi če izračunaš dobiček za 10 mesecev pride do napačne ocene prihodkov in stroškov za dva meseca in imamo zopet isti problem.
Moja najljubša stranka je tista kateri računam vmesne bilance vsake dva meseca in na koncu leta ni nikoli težav. Sevada pa to stane.

Kaj sta pa vidva imela pa sam najbolje veš.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Citat:
Uporabnik prijam pravi:

Osebo s kakšnimi lastnostmi,znanji in izkušnjami bi pa ti okronal za računovodjo?

Sam sem delal kot knigovodja nekaj let, da sem sploh v živo videl kaj pomeni računovodstvo, potem je sledilo kar nekaj šolanj in sodelovanje v praksi pri zdelavi poročil. Temu pa sledi seveda tudi redno spremljanje zakonov in izobraževanja. Brez tega ni nič.
In če temu dodaš še lastnosti, ki so napisane v računovodskem kodeksu (vesten, reden, natančen, pošten,...) imaš računovodjo.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Imate pa same probleme. Kolikor opazujem bi vsi imeli radi poceni storitve, ki pa so temu primerno kvalitetne. Kolega placuje nek drobiz papirji so pa porihtani po kavbojsko in se knjizijo pomoje ravno 2x letno, na koncu leta pa slaba volja, ker spet bilanca ni bila po njegovih zeljah.

Sicer pa folk ni resen, jaz dostavim papirje do 10-ga, vmes, recimo jeseni, se malce gleda stanje in predvidevanja, in ce je kaksno vprasanje so na voljo. Cena je pomoje povprecna, ceprav dela z mano se mi zdi ni veliko, ampak je pa storitev taksna kot jo zelim in imamo vse poslihtano v obojestransko zadovoljstvo. Nizka cena pac ni vse.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Schumi je naredil kratek povzetem moje pisarije.

PS: Jest imam sigurno dobro računovodstvo in se nikoli ne kregava
smile-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:

Kam pašeš oceni sam!

Spadaš med osebe, ki od drugih pričakujejo profesionalno opravljeno delo, tako kot ga verjetno opravljaš tudi sam. Slej ko prej boš ugotovil, da je veliko izvajalcev spsobnih opraviti storitev samo na pol.

Sam sem z letošnjim letom pri tretjem računovodstvu. Prejšnja (načeloma profi, ne nekdo prešolan) je zajebala in sem plačeval premalo akontacije, zato sem dobil za plačati zamudne obresti. Tudi ponudila se ni, da bi zamudne obresti poravnala ona.

@softi: težko je delati "na roke", če posluješ 90% s tujino in 100% s pravnimi osebami. Ne poslujemo vsi s.p.-ji s fizičnimi osebami.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
....na koncu leta pa slaba volja, ker spet bilanca ni bila po njegovih zeljah.

Dejansko računovodja le v določenih primerih vpliva na to, da bi bila bilanca po željah stranke. Bilanca je po navadi odraz poslovanja podjetja in pa zakonskih podlag za pravilna knjiženja. Poslovanje podjetja pa ima v rokah podjetnik in ne računovodja, zakonodaja pa je tudi taka kot je. Ja....včasih je težko biti razpet med državo in podjetjem, vsak bi imel rad svoje, računovodja pa naj to zrihta kakor ve in zna, če ni tako kot podjetnik želi je slab računovodja, če pa ni tako kot država želi je pa tudi kriv računovodja.

Jaz strankam mesečno pošiljam nek medletni IPI z simulacijo za plačilo (doplačilo ali vračilo) davka iz dejavnosti oz. davka od dohodkov pravnih oseb, pa se včasih naredi da decemberski rezultat (poknjižena dokumentacija do cca. konca novembra) pokaže dokaj drugačen rezultat kot dokončna bilanca, pa čeprav včasih podjetnik še sam da oceno prihodkov in stroškov, ki bodo nastali v decembru ampak se kdaj pa kdaj zgodi, da se izstavi ali prejme kakšen račun, ki ni bil planiran.

halo007

Pripravnik
15. avg 2007
176
0
16
Hja računovodja mora že sam spremljat take stvari. Če ne pa zamenjat. Overall se kar splača dajat tistih 100 eur na mesec pa je.

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Sem bila v isti situaciji, ko me računovodkinja ni opozorila. Večina teh kekcev/peht samo klamfa podatke v sistem, ker so popoldanski s.p.ji in se jim popoldne ne ljubi nič več.

Lahko daš prošnjo na SPIZ za znižanje prispevkov, samo pazi iz drugega razreda dol ne gre, samo če si v višjem. Izpolniš obrazec 'Zahteva za znižanje zavarovalne osnove', dobiš ga na SPIZu ali pa z neta dol potegneš. Zraven piše katere priloge moraš dodat - samo 9 jih hočejo.
frown-1.gif
Če si zdaj v drugem razredu se ne muči, ker je z zakonodajo določeno, da se ne da znižat na minimalca.

Mogoče pali tudi to, da zapreš s.p. in ga ponovno odpreš. Ti postopki niso dolgotrajni, moraš pa ob zaprtju naredit bilanco. Ne vem, pozanimaj se.

Za znižanje akontacije dohodnine pa se da prošnja na DURS, tam pa ni problem, če dokažeš, da boš imel manj dohodkov ti jo znižajo bp.

Jaz si zdaj še sama redno vodim evidence, da točno vem kje sem.

ps.
Tolk računovodij je tukaj gor, pa noben ne zna dat enega pametnega nasveta cbb-ju? No comment.

Nazadnje urejeno:

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.141
316
83
Računovodja pošlje vsak mesec poročilo razbito po stroškovnih mestih. ter 3x na leto bilanoco.
Te stroške si prepišem v excel in primerjam z lanskim letom po mesecih. Hkrati pa tekmujem (neke vrste virtualna igrica) s prihodki lanskega meseca in jih poskušam premagati

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Pošlje ti kaj, konto 4 in 7 razdelan po postavkah in mesecih?
Jaz tudi to zahtevam v excelu in pregledam. :)

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.141
316
83
Citat:
Uporabnik Patsy pravi:
Pošlje ti kaj, konto 4 in 7 razdelan po postavkah in mesecih?
Jaz tudi to zahtevam v excelu in pregledam. :)
Pošlje mi le štirico razbito po postavkah z zakasnitvijo enega meseca.
Sedmico (pa ne loto
bonk.gif
) pa imam že sam, ker račune pišem tudi jaz.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Citat:
Uporabnik Patsy pravi:
ps.
Tolk računovodij je tukaj gor, pa noben ne zna dat enega pametnega nasveta cbb-ju? No comment.

Ravno takšnih informacij na daljavo pravi računovodja ne da od sebe. Nujno rabi papirje, da sam oceni realno stanje. Tako nastajajo slabi računovodje, ki ne vedo kaj delajo, ko rezultati niso to kar podjetnik želi.