Rabljena stvar garancija

Bastard

Fizikalc
21. feb 2008
1.636
0
36
Ali lahko za rabljeno stvar ki jo prodaš in za katero ni nobene garancije, kupec po času zahteva vračilo kupnine zaradi xy vzroka? Kupec in prodajalec sta fizične osebe.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Take zadeve se načeloma prodajajo po sistemu videno-kupljeno. Ob nakupu (dokler je prodajalec še prisoten) se stvar sproba in če dela je potem odvisno od kupca če bo kupil ali ne. Razen če gre mogoče za kakšne skrite napake, ampak dvomim...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
"videno-kupljeno" je le boljkone izgovor prodajalca, da se izogne odgovornosti.

Poglej ZVPOT in mogoče kaki povzetek na www.zps.si

Bastard

Fizikalc
21. feb 2008
1.636
0
36
Kako naj fizična oseba da drugi fizični osebi garancijo za stvar ki je rabljena in za katero ni nobene garancije prvotno. Zdi se mi kot izsiljevanje, da lahko vsakdo po mescu dni uporabe reče, da neka stvar ne dela jaz mu nej pa vrnem denar.

Bastard

Fizikalc
21. feb 2008
1.636
0
36
Pred mesecem sem prodal spominsko kartico za katero nisem imel nobene garancije zato tudi nižja cena od ostalih, po mesecu se je kartica pokvarila od kupca pa sem dobil tako sporočilo

"V kolikor mi nemudoma ne vrnete kupnine, bom zoper vas podal kazensko ovadbo goljufije ter tudi prijavil na tržni inšpektorat RS"

Prosim, kaj lahko pričakujem v tem primeru? Stvar se je prodajala rabljena brez računa in garancije

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Bastard pravi:
Pred mesecem sem prodal spominsko kartico za katero nisem imel nobene garancije zato tudi nižja cena od ostalih, po mesecu se je kartica pokvarila od kupca pa sem dobil tako sporočilo

"V kolikor mi nemudoma ne vrnete kupnine, bom zoper vas podal kazensko ovadbo goljufije ter tudi prijavil na tržni inšpektorat RS"

Prosim, kaj lahko pričakujem v tem primeru? Stvar se je prodajala rabljena brez računa in garancije
Lahko vprašaš tržni inšpektorat.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Bastard pravi:
Kako naj fizična oseba da drugi fizični osebi garancijo za stvar ki je rabljena in za katero ni nobene garancije prvotno. Zdi se mi kot izsiljevanje, da lahko vsakdo po mescu dni uporabe reče, da neka stvar ne dela jaz mu nej pa vrnem denar.
Izveš, če prebereš, kar sem napisal in linkane zadeve.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik Bastard pravi:

V praksi nima kaj, če se je pokvarila se je pač pokvarila. Kaj drugega bi bilo, če si mu prodal eno izmed tistih kjer naj bi bila kapaciteta 32gb v resnici je pa 4gb ali kaj takega.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
To bi bila potem prava komedija, jaz kot prodajalec nimam že par let nobene garancije več na stvar, sedaj bo pa prišo en mulo kupit to stvar in bo naenkrat deležen neke garancije do mene kot prodajalca.
hysterical-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.250
113
www.adriamedia.si
NIč se smejat, ne gre za garancijo, ampak za stvarno napako. Če mu prodaš izdelek, ki ni tak, kakršen bi moral biti, lahko zahteva denar nazaj. Ampak v takem stanju mora biti ob nakupu.
Če spominska kartica ob nakupu dela, kasneje pa crkne - kupec nima kaj praskat
Če ima probleme z delovanjem, pa jih je imela že ob nakupu (le da tega kupcu nisi povedal) - vrneš denar
Če ima manj kapacitete, kot si obljubil - vrneš denar.
Če mu nisi povedal, da kartica nima garancije (čeprav jo takle kartice praviloma imajo) - vrneš denar. Če mu pa ob nakuku izrecno poveš, da nima garancije (in je zato nižja cena) pa je kupec sam kriv.
Itd ...

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
Moj smeh je bil namenjen temu postu, na katerega sem odgovarjal ... crknila mu je po enem mesecu. Če bi mu crknila naslednji dan si nič ne more.
Citat:

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Citat:
Uporabnik Bastard pravi:

LOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
stupid-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Lepo mu nazaj napiši, da nisi ti kriv, če uporablja zadevo na napačen način in jo tako uniči. Ko si mu jo predal je bila v brezhibnem stanju in očitno je še en mesec kasneje delala brez težav.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.726
6.501
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Poglej ZVPOT in mogoče kaki povzetek na www.zps.si
Ta zakon ne velja za fizične osebe: "Ta zakon ureja pravice potrošnikov in potrošnic (v nadaljnjem besedilu: potrošnikov) pri ponujanju, prodajanju in drugih oblikah trženja blaga in storitev s strani podjetij in določa dolžnosti državnih organov in drugih subjektov, da te pravice zagotavljajo.".

Prav tako to ni stvar, s katero bi se ukvarjal tržni inšpektorat RS.

Kupec sicer lahko poizkusi prijaviti goljufijo, vendar bo težko dokazal, da je bil prevaran šele po mesecu dni. Poleg tega bi lahko šlo v tem primeru za krivo ovadbo s strani kupca, ki je kazniva:

"Kriva ovadba (288. člen Kazenskega zakonika RS):
(1) Kdor koga naznani, da je storil kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, pa ve, da ga ni storil, se kaznuje z zaporom do dveh let.
(2) Enako se kaznuje, kdor podtakne sledove kaznivega dejanja ali kako drugače povzroči, da se uvede kazenski postopek za kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, zoper nekoga, za katerega ve, da ga ni storil.
(3) Kdor se sam naznani, da je storil kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, čeprav ga ni storil, se kaznuje z denarno kaznijo.
(4) Enako se kaznuje tudi, kdor naznani, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, čeprav ve, da tako dejanje ni bilo storjeno."

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Lepo mu nazaj napiši, da nisi ti kriv, če uporablja zadevo na napačen način in jo tako uniči.
Kako veš, da je zadevo uporabljal na napačen način?

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.603
1.135
113
Titograd
Citat:
Uporabnik Bastard pravi:

Daj ne se žret no. Nekdo je pač malo komedijanta, glej v tej smeri...... kaki tržni inšpektorat neki, še za večje stvari nimajo časa
bonk.gif

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
Kakšen model... Če te kazensko ovadi, bo moral dokazati kaznivo dejanje. Verjetno mu nisi izstavil računa za rabljeno spominsko kartico. Lahko konec koncev tudi rečeš, da ga prvič vidiš... Pa mu daš potem kontro - naznaniš za krivo ovadbo, ki je, če se prav spomnim, tudi kaznivo dejanje...
Tržni inšpektorat
smile-1.gif
tako kot je rekel Viper - še kaj bolj resnega ne zagrabijo, bojo pa to. Iz prve roke vem, da je njihov odgovor največkrat: "A pa se vam splača s tem ukvarjati in izgubljati živce" (žena namreč dela nasproti tržne inšpekcije v isti stavbi)
Najbolje, da ga kar ignoriraš.

Nazadnje urejeno:

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
ksz...

kaj pa za rabljen telefon, ki naj bi (po oglasu sodec) delal in bil dobro ohranjen, po dnevu uporabe pa ugotovis, da par stvari ne dela...

garancijo ima, v oglasu je pisalo (+ v trgovini so rekli, da velja pri njih) da ima garancijo, ko sem ga prinesel nazaj, sem izvedel da je garancija v HR..

se lahko po 45 dnevih bunim za kupnino?