Prvo polnjenje baterije-4 ali 16ur?

blustar

Pripravnik
1. okt 2007
230
0
16
Fajn tema. Ste mi razložil, zakaj je način polnjenja zdajšnjih baterij drugačen kot starih. To verjetno ne piše v navodilih za uporabo aparatov.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik blustar pravi:
Fajn tema. Ste mi razložil, zakaj je način polnjenja zdajšnjih baterij drugačen kot starih. To verjetno ne piše v navodilih za uporabo aparatov.

Primerjave seveda v nobenih navodilih ni, ker so stare tehnologije akumulatorjev (NiCd, NiMH) uporabne samo se za cisto specificne namene, kjer litijeve celice ne pridejo v postev iz takega ali drugacnega razloga (varnost, maks. tok, itd.).

Nekateri prodajalci telefonov pa se kar pridno dodajajo iste opombe, kot so jih pred desetimi leti
rolleyes-1.gif

Lord_Raiden

Majstr
2. nov 2007
4.542
297
83
Citat:
Uporabnik SEP1 pravi:

Na navodilih piše 4, sicer je vedno veljalo 16. Gre pa za SE P1. Valda bi bilo ql da je 4 dovolj, da ga že danes lahko uporabljam :D .

jst sem pred dva dni nazaj kupil nov telefon in na navodilih piše da se mora polnit obvezno 4 ure pred prvo uporabo...sam jst sem tok čaku da se je baterija napolnila in sem ga začel takoj uporablat...
cool-1.gif

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik DevilFace pravi:

Li-Ion celice lahko imajo največjo tokovno obremenitev 3C, kar pomeni 3 krat večji polnilni tok, kot je nazivna kapaciteta baterije (primer 1000 mAh celico lahko pri 3C obremenimo za 3A). LiPo celice se komajda začnejo pri 10C in navzgor do 30C, tudi že več.
Daj, ne mešaj ti mA in mAh! 1000mAh celico lahko obremenimo tudi z 50A, če je narejena za ta tok
grims-1.gif

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Kupil novega HTC-ja in lepo piše da je baterija že polna in, da naj se telefon najprej nafila, potem pa se ga začne uporabljat.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
>> Tudi stari telefoni imajo Li-Ion baterije, pa jih je bilo vseeno potrebno polniti 16ur...
grims-1.gif

Dandanes pa ima večina kupljenih telefonov že prednapolnjeno baterijo, zaradi česar je ni več potrebno polniti 16ur, ampak samo toliko da je polna.

Stari telefoni imajo lahko tudi Li-Ion baterije... in je samo pisalo (velika nalepka na skatli aparata ali na ovitku navodil za uproabo), da jih je treba polniti 16 ur (pa tudi prodajalci pri operaterjih so to vedno poudarili, da je potrebno obvezno polniti 16 ur)... v originalnih navodilih pa o tem ne duha ne sluha
smile-1.gif
...

To je veljalo predvsem za se starejse tipe baterij (Ni-Cd, Ni-Mh) ... pri Li-Ion ali Li-Poly pa to ni vec potrebno... Sicer skdoi resda tudi nic... ampak koristi pa tudi ne
smile-1.gif
...

Nazadnje urejeno:

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si

>> N95 je novejši telefon, pa ima Li-Ion baterijo. Baje so neke težave pri Li-Poly baterijah... Mislih, da se pregrevajo oz. je večja nevarnost eksplozije, če se pravilno spomnim. Se spomnim, da sem imel že pred ene 7 leti v SE (pozabil oznako) Li-Poly baterijo, ki je funkcionirala fantastično, danes pa je v sodobnih telefonih skoraj ne zasledim več.

V Moji Nokii N95 je notri baterija BL-5F, ki naj bi bila Li-Poly ...

Lord_Raiden

Majstr
2. nov 2007
4.542
297
83
Jst mam v SE W710i baterijo Li-Polymer kaka je ta baterija je vredi??

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Daj, ne mešaj ti mA in mAh! 1000mAh celico lahko obremenimo tudi z 50A, če je narejena za ta tok
grims-1.gif

Saj jih ni ... Tvoja trditev je sicer pravilna, nima pa nobene zveze s tem, kar je clovek napisal. Celica standardne velikosti (denimo AA) ima glede na tehnologijo doloceno kapaciteto, izrazeno v (m)Ah. Za to isto celico obstaja zgornja meja toka, ki ga zmore zagotoviti, izrazena v (m)A. Razmerje enega in drugega, ki nima z enotami nobene zveze (gre za karakteristiko celice, ki izvira iz njenih dimenzij), je C; 5C pomeni, da 1 Ah celica zmore zagotoviti tok 5A.

Ista oznaka se uporablja pri polnjenju, le da v tistem primeru gre za maksimalni tok, s katerim je celico priporocljivo polniti.

Za razlicne tipe akumulatorjev obstajajo podatki o tipicnih vrednostih C. Ni nujno, da je cisto vsaka baterija med njimi, so pa primerni za primerjavo razlicnih tipov baterij enake velikosti. Napisano torej velja za primerjavo enih in drugih jabolk, ne pa za primerjavo jabolk in lubenic
wink-1.gif

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
V Moji Nokii N95 je notri baterija BL-5F, ki naj bi bila Li-Poly ...

Naj bi bila, pa očitno nihče ne ve. Na nokijini strani pravijo da gre za Li-Ion baterijo, pa tudi na ostalih straneh jo oglašujejo tako. Če pa pogledamo baterijo z druge strani piše zgoraj Li-Polymere, na sredini pa ponovno Li-Ion... WTF?!!! A še sami niso zihr, pa so raje kar oboje napisali?
bonk.gif

18279478_13515.jpg

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Fora je samo v tem, da Li-Polymer so v bistvu Li-Ion-Polymer. Ampak se običajno tisto "Ion" izpusti.