@NigelM
A) Ja vidim veliko podobnosti. Upam, da bom s pomočjo primerov znal pojasnit na kaj sem namigoval.
Primerjajmo recimo, energetski in farmacevtski lobij z orožarsko in narko mafijo
- More money, more money, more money,
- struktura podjetij in kartelov,
- izkoriščanje naravnih resourcev (naj bo to nafta al pa koka)
- izkoriščanje ljudi v proizvodnih procesih / izkoriščanje ljudi za tovorjenje mamil, spolnost...
- obe strani se poslužujeta podkupovanja funkcionarjev oziroma uradnih oseb za dosego ciljev (naravovarstveni zakoni / šverc komerc)
- dogovarjanje o cenah izdelkov, storitev
- oboji skrbijo za "svoje"
- uradne osebe za preverjanje (inšpekcija / policija / cariniki)
Razlika:
Eni se morebiti vsaj trudijo delat v okviru zakonov, drugim za to ni mar. Gospodarstvo naj bi v teoriji vračalo skupnosti preko davkov, v praksi vemo kje so davčne oaze.
B) Upam, da sem si tvoji besedi več oz. manj države pravilno intepretiral.
Nekatera področja absolutno potrebujejo poenostavitev. Recimo za prej omenjeno gospodarstvo, kjer za povečanje obsega razvoja v podjetju ogromno časa zabiješ z birokracijo. Podoben primer so zapleteni postopki pri CSD, kjer za odločbo za otroški dodatek čakaš lahko tudi eno leto, marsikdaj je pa rezultat odločbe napačen, kar te ponovno postavi na začetek. Četudi naj bi bil javni aparat prevelik, močno dvomim, da je ljudi premalo in da se vsi po riti praskajo, ampak je nekaj narobe s sistemom (zakoni).
Na drugi strani, sem za več države. Nad nekatere zakone, bi bilo potrebno poslat strokovnjake, ki pokrpajo luknje, ki jih izkoriščajo nekateri za prisvojitev ali pa vsaj poizkus prosvojitve večjih količin denarja. Povečat število represivnih organov, inšpektorjev, ki ta dejanja preiskujejo. Mene osebno na ulici nebi motilo več policije, če vem, da se ne ukvarjajo z vozniki, ki vozijo 5 km/h več v naselju ampak recimo z gospodarskim kriminalom itd.
C) Lepa stran zgodovine je ta, da si jo lahko vsak po svoje intepretira in prikroji po svoje. Zgodovina tudi uči, da revolucije ženejo tako tehnološki napredek kot napredek v sociološkem smislu in na nek čuden način ustvarijo tudi pogoje za nov začetek. Primerki tega so francoska revolucija, prva in druga svetovna vojna, koncu koncev tudi slovensko - jugoslovanski konflikt. Da ne bo pomote, ne želim videti krvi na ulicah, niti nočem, da objokujem svojce ali da svojci objukujejo mene. Če je le možno se nasilju želim izognit.
Ja to je demokracija, nekdo mora slino požret če se hoče it naprej. Mariskaj se hitreje nardi v totalitarizmu.
Res je lahko pametovat po forumih, ampak res me zanima kje ostali vidite možnosti da izboljšamo v državi nekatere stvari, ki nas očitno bolj ali manj vse motijo in da pustimo granitne kocke tam kjer so pa začnemo v prihodnost gledat.