Prostorske (360°) panorame

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Pozdravljeni

Ze par let se ukvarjam s prostorskimi fotografijami. En tak hobby, ki zahteva specificno fotografsko in programsko opremo. In prislo je do situacije, ko se mi ponuja "delo". Za spletni portal se potrrebuje par prostorskih panoram (10-15), za katere so pripravljeni ponudit placilo. Z dolocenih lokacij imam panorame ze nareje in objavljene na portalu 360cities.net, za dolocene lokacijo bi bilo potrebno fotografije se posnet in zdruzit v programu. Glede na to, da nisem profi fotograf in se ne ukvarjam s fotografijo za kruh, me zanima koliko bi vi racunali za omenjeno delo (se mi niti ne sanja kaksne so cene fotografskih storitev na terenu in kaksne so cene obdelave fotografij). Sem iskal na spletu kak cenik za prostorske fotografijo in nisem nasel nic. Pa zanima me tudi kako bi se vi dogovorili glede avtorskih pravic in uporabo omenjenih panoram? Naj ostanejo avtorske pravice moje in dovolim samo uporabo omenjenih panoram za dolocen/nedlocen cas? In glede na to da ne morem izstavit racuna, se bo verjetno podpisalo neko pogodbo, kjer bodo navede vsi podatki, kaj in kako.

Kakrsen koli nasvet bo dobrodosel.
Hvala in LP

Nazadnje urejeno:

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
118
63
Cist odvisn od fotografa in firme, eni bi racunal jurja, eni 100eur :p
Pomoje ce sredino udars pa se zmens 50eur na fotko pa bos vidu a so sploh prpravleni placat, pa se boste ze zdilal neki
smile-1.gif

Avtor ostanes ti (naj te magari tudi podpisejo), oni pa lahko slike za svojo firmo objavljajo po zelji.

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Nekaj cenikov sem nasel na spletu in cene precej varirajo. Od slovenskih podjetij sem dobil samo eno s cenikom na spletu in je ta okoli 110€. OK to je mogoce malo pretirana cena za hobby fotografa, vseeno pa moram za panoramo nekam na teren, posnet fotografije, ter jih nato doma obdelati in sestaviti. Ne da bi rad zdaj s tem nekaj mastno zasluzil, sam ce ne placajo neke sprejemljive cene, je bolje da nabavijo studio z neko profi opremo in naj jim oni naredijo zeljene posnetke.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
to, da si hobby fotograf nima pravzaprav nobene veze s ceno. očitno zadevo obvladaš, toliko, da je pritegnila kupce. tudi jaz, ko sem začel fotkat poroke, sem bil v bistvu profesionalni fotograf, samo ker jih nikoli nisem delal, naj potem grem konkretno pod ceno, ko pa je v bistvu mi poroka predstavljala še en dogodek, ki ga pač moram pofotkat?
wink-1.gif

tako nekako, kot so napisali, jaz bi predlagal nekih 50€ na fotko. in ker je večje naročilo, dodaš malo popusta, namesto da računaš 15 fotk, recimo računaš 10 fotk. ponavadi se itak govori o projektu, ker samo eno fotko je težko ocenit - po eni strani lahko narediš portret nekoga tik pred vrati, po drugi strani pa lahko narediš fotko nekega predmeta, do katerega je treba priti, po možnosti planirati in se dogovarjati in podobno - in to pač ni isto, če me razumeš.
smile-1.gif

skratka, jaz ne bi ravno rekel, da sem hobby - če si hobby, bodi frajer, pa jim reči, da si hobby, naj pokličejo profiča.
wink-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.438
422
83
Citat:
Uporabnik alfist555 pravi:
In glede na to da ne morem izstavit racuna, se bo verjetno podpisalo neko pogodbo, kjer bodo navede vsi podatki, kaj in kako.
S fotografskimi vprašanji ti ne znam pomagat, ti pa lahko glede pogodbe: za tovrstne namene lahko uporabiš tule, ta velja, če si sicer zaposlen za polni delovni čas ali kako drugače že pokojninsko zavarovan. V nasprotnem primeru je neto izplen še malo nižji (izračun najdeš na isti strani).

Če potrebuješ vzorec avtorske pogodbe mi javi na p.m.

*Mislim* da si jo lahko brezplačno izdelaš tudi na www.informiran.si, ampak izkušenj nimam.

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Super, hvala. Jutri imam sestanek na 4 oci...in bomo videli kje in kaj tocno zelijo. Neke okvire imam. Blazko hvala za zelo uporabne linke. Hvala tudi vama ahmed in dizzy.

LP

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Nic se nismo. Nekako jim ni v interesu placevanje po panorami...bi radi da mi dajo nek znesek, za uporabo panoram, katere so ze nalozene na 360cities.net, panorame katere bi pa se radi imeli in jih nimam, pa da mi sam povejo kaj bi radi, da poslikam in pol ce poslikam je prav, ce ne pa ne. Niti niso mogli povedat koliko panoram....tako da se nismo nic zmenili. Ker da mi placajo 300€ in pol upoarabijo 35 panoram mi je nesprejemljivo. In se precej velik del regije naj bi se pokrivalo. Zaenkrat smo se zmenili, da lahko uporabijo par panoram za testno spletno stran, pol se bomo pa spet dobil in nekako dogovoril....ali pa tudi ne

Ce me ne bodo kaj nate***i
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Kaj tezis.. saj si samo malo pofotkal iz lastnega veselja. Pa daj jim te panorame.. sej te nic ne stane.. Pa nove bos tudi naredil zastonj, ane..

//SARKAZEM OFF

Zal je to pri nas tako, da se delo fotografa NE spostuje in je cisto razvrednoteno. Vsi bi imeli zastonj ali pa za par €€€, sicer bo pa sosedov mulc pofotkal, saj ima nov ajfon..

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
@dj_beat
Tocno v takem smislu je potekal razgovor. S tem, da so pripravljeni placat nekaj za vzpodbudo, za nadaljno delo.
smile-1.gif

Mah kot hocejo.....ce jim moja cena ni po godu, lahko poiscejo alternativo.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.452
146
63
Se pravi če prov razumem....to si delal brezplačno ker te veseli...sedaj ti nekdo ponuja 300€ in nimaš nobenih nadaljnih obveznosti realno gledano, tebi pa ni prav?

bonk.gif

Vzami 300€ , naj poberejo panorame s te strani ki je itak javna in boš imel motivacijo za delati nove.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
A ni to, da imaš panorame naložene na 360cities, plačljivo? Vsaj tako se je meni zdelo...

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
@sistemik
PRO,PLUS in COMPANY racuni so placljivi, poleg imas se FREE racun, ki je pac brezplacni.

@lost
Ja najboljs, da jim se jaz placam, ker zelijo objavit moje avtorsko delo na svojih spletnih straneh
bonk.gif

Drugace je pa takole, kar se tice "vgnezfitve" fotk :

Citat:
Allowing your panoramas to be embedded

Commercial Embedding
- Embedding to commercial website or embedding of panoramas promoting a business is a paid service

PRO Acccount Embedding
- We allow embedding of panoramas by holders of PRO accounts for FREE (applies only to their own content)
- PRO members can choose the PRO embed: panoramas won't contain advertisements or show arrows and thumbnails pointing to nearby panoramas.

Free Embedding
- For embedding to non-commercial websites only
- Also for 360 Cities members who want to embed their panos in their own portfolio websites

Sharing Panoramas on Facebook
- You can share any panorama that is available for embedding also to Facebook (as a link with an interactive preview)

Nazadnje urejeno:

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
ksz...

Kaj rabiš za take fotografije sploh? Stojalo, drls, fish eye... Potem pa samo 4 slike pod 90 stopinjskim kotom... sem malo poguglal.

Ali se kako drugač dela?

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.078
391
83
Pa nekaj fotografskega znanja, ki večini manjka. Panorame se na avtomatiko ne da delat.
Pri dotičnih panoramah mi je škoda edino to, da ni bila boljša oprema, saj pogrešam malo ostrine, drugače so pa lepe.