prometna nesreča na spolzkem vozišču

voznik

Zelenc'
28. dec 2009
3
0
1
Zgodila se mi je prometna nesreča ob kateri imam veliko vprašanj.

Naj najprej opišem kaj se je zgodilo. Vozil sem po zaledenelem cestišču, ko je nenadoma začelo vozilo cukati v levo in desno, nato sem hitro stisnil na zavoro, kar je očitno povzročilo, da je avto obrnilo za 180 stopinj in trčilo v stavbo, ki je bila ob cesti.
Ob tem sem bil jaz in sovoznik lažje poškodovan, na avtu pa so poškodbe zelo velike. Čeprav sem vozil počasi in kolikor je meni znano po omejitvah, je policist izjavil, da je verjetno šlo za neprilagojeno hitrost. Poudariti moram, da je bilo cestišče zelo spolzko, vse skupaj pa je bilo na mostu, kjer je še toliko bolj spolzko.
Sklenjeno imam AO, AXA-AO in me zanima kaj lahko iz tega dobim. Je kakšna varianta, da zavarovalnica krije škodo na mojem avtu? Kaj pa zavarovanje za zdravstvene poškodbe mene in sovoznika? Je to vključeno?
Kako lahko zagovarjam svojo nedolžnost? Cestišče je bilo zelo zaledenelo ...
Hvala vsem za nasvete!

B81

22. jul 2007
36.930
10.500
113
Kolikor mi je znano, je AXA le pomoč na cesti, torej nimaš ne kaska, ki bi krilo poškodbe na tvojem avtu, ne AO+, ki bi krilo poškodbe tebe kot voznika.
Torej škodo na stavbi in kolegovo ovratnico bo krilo tvoje AO zavarovanje, škodo na avtu pa boš žal moral kriti sam.

Zdaj ne vem, kaj bo s policajem, če je šlo za neprilagojeno hitrost, bo še kazen za-to, tako da napiši pritožbo, v kateri omeni, da je neprilagojena hitrost bila le policistovo domnevanje, ti in kolega pa vesta, da nista peljala čez 50, kvečjemu manj, zaradi ledu.

Morda imaš tole nezgodno zavarovanje vključeno, poglej na polici, takrat pač dobiš nekaj od bolniškega staleža, drugače pa ti do odškodnine nisi upravičen, ker nimaš AO+, le kolega je.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Glede na to da nisi policist, bos za škodo kril sam. Če pa bo tako kot je bilo pred časom na AC, ko se je provida sesula, bi pa bil krivec tisti ki odgovarja za cesto oz. skrbnik , da so ceste varne in prevozne.

wink-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Če nisi policist, si načeloma kriv tudi, če meteor pade pred tvoj avto, kriv, ker si vozil z neprilagojeno hitrostjo
frown-1.gif
.
Zaenkrat gotovo ni tako, da voziš s prilagojeno hitrostjo že, če se držiš omejitve.

voznik

Zelenc'
28. dec 2009
3
0
1

Torej kolega zagotovo lahko uveljavlja odškodnino za poškodbe in ne bom jaz zaradi tega nič oškodovan? Je namreč prijatelj in v to pač ne bi šel, če bi s tem oškodoval mene.
Resnično je neprilagojena hitrost policistova domneva, saj je bil na cesti dobesedno led in sem verjetno vozil še daleč pod omejitvijo, se pa seveda ne spomnim, saj se je v tistem trenutku zgodilo toliko stvari, da nisem gledal na števec.
Kaj pa je z objektom, v katerega sem trčil in je tudi poškodovan? To tudi krije zavarovalnica, ne ???

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Citat:
Uporabnik voznik pravi:
Resnično je neprilagojena hitrost policistova domneva, saj je bil na cesti dobesedno led in sem verjetno vozil še daleč pod omejitvijo, se pa seveda ne spomnim, saj se je v tistem trenutku zgodilo toliko stvari, da nisem gledal na števec.

Joj prejoj ... poglej si zakon kaj piše za neprilagojeno hitrost. ČE vozila niso mogel varno upravljati (kar je razvidno iz "dosežka") je to neprilagojena hitrost, in ja to je lahko tudi hitrost 30 km/h tam kjer je omejitev 90 km/h. Skratka v tem primeru boš čisto po pravici plačal kazen ...

AO krije poškodbe ki jih povzročiš pri nesreči; torej v tem prieru tudi poškodbe, ki si jih povzročil na objektu. Je pa še enkrat vidno da je šlo za neprilagojeno hitrost .. na ledeni cesti ne moreš it tako hitro da nekomu uničiš ograjo in kaj vem še!
evil.gif

Vsem ostalim ki se sedaj znašate nad policisti pa še enkrat ... če letiš s ceste si vozil prehitro, torej si po zakonu kriv. V tem primeru je jasno vidno da je bila hitrost mnogo previsoka .. če bi se avtor vozil tako kot se vozi po ledeni cesti potem ne bi fasal poškodb, podrl "objekta" in povzročil "precej" škode na svojem vozilu. Skratka, takim bi tudi sam izrekel kazen in podpiram policiste pri tem.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Ne vem za konkreten primer, ampak mislim, da si prestrog. Na cesti se zgodi marsikaj in cesto moraš zelo dobro poznati, sploh pozimi. Zjutraj se hitro zgodi, da je cesta brezhibna, suha in lahko voziš v okviru omejitve (denimo 90), kakšen mostiček čez nedolžen potoček pa je poledenel v dolžini nekaj metrov. Če gre povrhu za ovinek, bi moral peljati denimo med 20-30 km/h čez tisti odsek. Ampak kako boš to vnaprej vedel v mraku? Veš tako, ko vidiš prvega v jarku... Za neznano cesto bi pozimi oznake vsakega mostička prej prišle še kako prav.
Zgodi se že tudi, da se je tistemu, ki cesto posipa kaj zamašilo in je bilo nekaj metrov neposipanih. Spet se je težko prilagoditi taki situaciji.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Odsek Torovo - Kranj zahod je bil nekaj po 15.uri prizorišče množičnega trčenja, v katerem je bilo udeleženih 30 vozil. Nenadna močna poledica ni prizanesla nikomur, niti policijski providi.

Na kraj nesreče sta pohitela tudi preiskovalni sodnik in državni tožilec. Policija pa ugotavlja morebitno odgovornost Družbe za avtoceste, ki je na tem delu dolžna poskrbeti za varnost oziroma posipanje.

To je izjava vezana na nesrečo, ki se je zgodila zaradi poledenele ceste. Besede neprilagojena hitrost začuda ne vidim.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Ne vem za konkreten primer, ampak mislim, da si prestrog. Na cesti se zgodi marsikaj in cesto moraš zelo dobro poznati, sploh pozimi. Zjutraj se hitro zgodi, da je cesta brezhibna, suha in lahko voziš v okviru omejitve (denimo 90), kakšen mostiček čez nedolžen potoček pa je poledenel v dolžini nekaj metrov. Če gre povrhu za ovinek, bi moral peljati denimo med 20-30 km/h čez tisti odsek. Ampak kako boš to vnaprej vedel v mraku? Veš tako, ko vidiš prvega v jarku... Za neznano cesto bi pozimi oznake vsakega mostička prej prišle še kako prav.
Zgodi se že tudi, da se je tistemu, ki cesto posipa kaj zamašilo in je bilo nekaj metrov neposipanih. Spet se je težko prilagoditi taki situaciji.

Cesta je kriva ker ne omogoča POVSOD in VEDNO enakih lastnosti ... da je pozimi "lahko" cesta kje pomrznjena je pa višja fizika za voznika in če mu ne utripa znak za poledico in zraven še znak za priporočeno hitrost kako naj potem vbogi voznik to ve!?

Verjetno vas večina tudi ne uporabi zavor do 90km/h ko se cesta spušča in ni nikjer znaka za drugo omejitev!?
zmaga.gif

Sicer pa, pozimi na mostu pričakovat poledico je nekaj povsem običajnega. Sam vedno zmanjšam hitrost in se lokaciji z možno poledico približam zelo pazljivo ..

Pa dovolj offtopica, avtor naj bo vesel da mu vsaj AO krije večino dodatnih stroškov .. ker s položnico od policije in nedvoumno krivdo bi te lahko zavarovalnica tudi tožila za protiznesek zdravljenja in poškodb na tuji stvari!

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:Sicer pa, pozimi na mostu pričakovat poledico je nekaj povsem običajnega. Sam vedno zmanjšam hitrost in se lokaciji z možno poledico približam zelo pazljivo ..
Poanta je, kako pri nas na neznani cesti vedeti, da ovinek v bistvu tudi most čez lokalni potoček. Poznam eno tako situacijo na cesti v soseščini in vsako zimo gre kdo v jarek. V bistvu je samo kak metrski kanal spodaj, ampak očitno voda iz kanala včasih zaledeni cesti v dolžini dveh treh metrov ravno sredi sicer blagega preglednega ovinka. Za tujce zelo nevarna situacija.
Jaz še nisem šel dol, ker sedaj že situacijo poznam. Ampak ne piši, da vse take zanke lahko predvidevaš, če se jih s ceste dejansko ne vidi. Razen, če voziš cel čas za ziher vsaj 50% pod omejitvijo.

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Boj z mlini na veter. Sem mel lani podobno situacijo. Pač se sprijazniš, da živimo v državi, kjer bi morali vsi biti jasnovidni. Plačaš kazen in popraviš škodo in zraven malo zakolneš. Več ne moreš storiti, saj si vozil z neprilagojeno hitrostjo.
jezen.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Citat:
Uporabnik creep pravi:
Boj z mlini na veter. Sem mel lani podobno situacijo. Pač se sprijazniš, da živimo v državi, kjer bi morali vsi biti jasnovidni. Plačaš kazen in popraviš škodo in zraven malo zakolneš. Več ne moreš storiti, saj si vozil z neprilagojeno hitrostjo.
jezen.gif

Itak, za ovinkom je lahko pa tudi otrok na sredi ceste .. pogaziš in se sprijazniš da nimaš kaj!
cheer.gif

Včasij je bolje biti previden ker poleg predvidenih situacij pridejo tudi nepredvidene ... zame je recimo poledica čez most ali pa v bližini vode (reka, potok) povsem logična in JA vozim 50% omejitve če je treba ali pa še manj.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Poanta je, kako pri nas na neznani cesti vedeti, da ovinek v bistvu tudi most čez lokalni potoček.

Poanta je, da kjer ne poznaš ceste voziš 3x bolj previdno kot tam kjer jo poznaš pa še tako nisi vedno 100% siguren. In če SAM letiš s ceste si čisto SAM tudi kriv ..

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Teoretično se zgodi vsaka prometna nesreča zaradi neprilagojene hitrosti, ker če bi vedno vsi vozili z 0km/h, se nesreče nebi dogajale.
crazy1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Glej, jaz pri cca 25 letih vozniškega staža še nisem letel s ceste niti imel kako drugo nesrečo. Ampak nikoli nisem prepričan, če danes ne bo ta dan. Ti si pač bolj prepričan vase. Če si bil pa upravičeno, pa boš lahko povedal tisti dan, ko ti bodo zaradi starosti vzeli izpit.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Glej, jaz pri cca 25 letih vozniškega staža še nisem letel s ceste niti imel kako drugo nesrečo. Ampak nikoli nisem prepričan, če danes ne bo ta dan. Ti si pač bolj prepričan vase. Če si bil pa upravičeno, pa boš lahko povedal tisti dan, ko ti bodo zaradi starosti vzeli izpit.

Sem že letel s ceste, je bla spolzka in avto brez ABS z zanič gumami .. in če dobro pomislim smatram to izkušnjo kot del življenja. Ni bila kriva cesta, ni bil kriv avto, niso bile krive gume; kriv sem bil edinole sam.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik Stupo pravi:
Teoretično se zgodi vsaka prometna nesreča zaradi neprilagojene hitrosti, ker če bi vedno vsi vozili z 0km/h, se nesreče nebi dogajale.
crazy1.gif

Amen.

Lahko zaključimo in se tema zaklene oz izbriše.

B81

22. jul 2007
36.930
10.500
113
Zraven vsega daj še zahtevek na upravitelja tistega cestišča, ker ni posolil ali posipal ceste ali zakaj cestnine plačujemo?
Naj ti odvetnik to naredi.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik voznik pravi:
...nato sem hitro stisnil na zavoro, kar je očitno povzročilo, da je avto obrnilo za 180 stopinj in trčilo v stavbo, ki je bila ob cesti...

Priporočam ti tudi kakšen tečaj varne vožnje. Izogibaj se bremzanja na ledu, še posebno, če nimaš ABS-a.

@denis
Niso vedno krivi vzdrževalci...:)
Pred nekaj leti sem tudi jaz naletel na živi led na cesti, in sicer samo v pasu nekaj 100m na rahlem klancu navzdol (od dvorane na Vurbergu do prvega ovinka v smeri Ptuja). Ves ostali odsek od Dupleka do Ptuja je bil suh... Pa bi bilo vse OK, če se ne bi našel bebec z BMW-jem, ki je prehiteval tako mene kot voznico pred mano. Ženska pred mano je zagnala paniko, stopila na bremzo, zato jo je obrnilo levo, pa v desno, jaz sem se ji skoraj izognil (rahlo sem trčil v njen levi zadnji del - obrisal sem ji prah), voznik za mano pa je s težavo zapeljal v jarek (avto smo hitro potisnili iz jarka, da je lahko peljal naprej).
Dobrovoljno sem poklical policijo in ji naročil, da pokličejo vzdrževalce, da posipajo ta kratki odsek. Patrulja se je zelo hitro pripeljala, začela na daleč opozarjat voznike na led, mene pa mimogrede popisala, in me še za nagrado kaznovala zaradi premajhne varnostne razdalje (razdalja je pa bila vsaj 30 m).

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Dobrota je sirota in odkar sem prebiral veleum kot spodnji

-voznik opazi kamen na cesti, se mu izogne in obvesti PP, ...cez 30 sekund se zgodi nesreča, kazen dobi voznik ker ni odstranil skale.
-ti opozoris na PP o poledici, ...pridejo in te kaznujejo.

... ne kličem več policije pa če je Patria na boku sred centra parkirana. Nisem videl, nemorem dobit kazni.