Programski jezik(i)

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Ves software od IBM-a je napisan v javi? S tem si mislil tudi Lotus Domino, Webspheare, Tivoli?
smile-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Se prepirate o najboljšem jeziku kot o najboljšem avtomobilu.
Vsak jezik ima (oz. je imel) svoj namen. Računsko intenzivni programi bodo verjetno še vedno pisani v C-ju, razni front-endi, pri katerih je zahtevano delovanje na različnih platformah bodo verjetno pisani v Javi, del gonilnikov bo pa še vedno zakodiran v Assemblerju.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Govora je o primerjavi med javo in C#. Jasno da ne boš šel RDBMS pisati v javi, enako ne v .net. Po drugi strani imaš pa GUI za administracijo baze. Tudi ta mora biti prenosljiv med sistemi. Tukaj zelo prav pride Java, ker lahko isto kodo poganjaš tako na windowsih kot na solarusu,linuxu in freebsd-ju.

Vedno je treba izbrati pravo orodje za delo. Programi, kjer so važne performance bodo še vedno pisani v C-ju in ne v javi ali C#.

Citat:
Ves software od IBM-a je napisan v javi? S tem si mislil tudi Lotus Domino, Webspheare, Tivoli?

Citat:
WebSphere is designed to set up, operate and integrate electronic business applications across multiple computing platforms, using Java-based Web technologies.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Se popolnoma strinjam... Sam kreš bo pa spet nekej pameten, tko kot zmeraj...

Jaz ne bom popolnoma nič pametnem in se strinjam z Niglom. Pameten oz. ekstremist si ti (XYZ JE NAJBOLJŠE!!!). Nikjer nisem trdil, da je Java najboljša.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Websphere uporablja java tehnologije za integracije, ni pa napisan v javi.

Če ti tako praviš.

Citat:
IBM WebSphere Application Server (WAS), a software application server, is the flagship product within IBM's WebSphere brand. WAS is built using open standards such as Java EE, XML, and Web Services. It works with a number of Web servers including Apache HTTP Server, Netscape Enterprise Server, Microsoft Internet Information Services (IIS), IBM HTTP Server for i5/OS, IBM HTTP Server for z/OS, and IBM HTTP Server for AIX/Linux/Microsoft Windows/Solaris.

Zdej apache res ni pisan v javi (IBM http server je klon apache-ja). In že sam podatek, da dela n AIX/Linux/Microsoft Windows/Solaris ti da vedeni da jedro ni pisano v C-ju. Ker v tem so problemi s prenosljivostjo med sistemi. Pri javi se pa s tem ukvarja samo JVM, same aplikacije pa imajo potem identično okolje za izvajanje na vseh sistemih tako za GU kot ostale knjižnice. Sicer websphere poznam le bežno ker sem ga le testiral par let nazaj in se nisem poglabljal v detajle.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Kaj pa PHP je kaj uporaben?

Seveda. Samo to je skriptni jezik, ki se ne uporablja skoraj nikjer drugje kot za izdelovanje spletnih strani (kjer ima večino).
Jaz sem začel s PHPjem (sam naučil), potem pa smo na faksu začeli s C++, nato pa še Javo, assembler in C#.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
dobro jaz sem to naštudiral http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ no rečmo da razumem 85%
tongue-1.gif

Mi lahko da kdo kakšen uporaben link od asseblerja in od Sql v povezavi s c++. In kako sploh povezuješ take programčke v večje sklope itd, pri skripti je fajn ko je par vrstic in je končano
rolleyes-1.gif

Za malo prakse sem pogledal tudi ta link klik , sedaj je pa spet tema, že pri teh fajlih večinoma so *.c eden je *.h. Kaj potem ta *.h kliče ostale *.c fajle al kako? Ali je vsak samostojen. Res pa da sem samo malo preleletel zaenkrat tole.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Kaj noben ne ve za kak link kjer je so praktični primeri itd itd malo bolj razloženo.

V vseh knjigah so osnove potem pa
bonk.gif

Thazz

Fizikalc
8. sep 2007
529
36
28
Sairach
V "ime_datoteke.h" file-u ustvariš razred in zapišeš prototipe metod, nato pa te metode v "ime_datoteke.cpp" implementiraš (napišeš njihovo kodo). Če potem hočeš ta razred in njegove metode uporabljat v drugih programih, na zacetku samo vkljucis .h file
(#include <ime_datoteke.h>)

Malo vec tutorialov imas na TEJ strani. Lahko pa v kaksni "trgovini" pogledas katere knjige o C++ imajo. V kaksni C++ Bible bi verjetno moralo vse pisat
smile-1.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Tukaj na primer imaš za MySQL. Druge baze pa imajo svoje knjižnice. V C++ nimaš nekega standardnega database abstraction layerja, kot ga imajo ostali moderni jeziki.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
zdaj sem se nekaj spomnil...

Koliko so realno plače programerjev?
17758-icon_confused.gif

Pri teh večjih firmah src, hermes.... itd itd. Oziroma kjerkoli...

Prva in po parih letih...

Nazadnje urejeno: