Program za snemanje iz DVDja na disk

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik 17097
  • Začetni datum
I

Izbrisan uporabnik 17097

Torej s katerim programom bi lahko presnel vsebino DVDja (video posnetek) na disk računalnika in kasneje to prenesel na usb ključek?
Gre namreč za starejše družinske video posnetke, ki so bili posneti z video kamero in preneseni iz video kaset na DVD. Sedaj bi pa to rad spravil na disk računalnika.

22. jul 2007
13.410
1.660
113
124
copy/paste
grin1.gif

luciano

Guru
3. okt 2011
1.855
876
113
MB
Označi file in z desno miškino tipko /kopiraj, z levo /prilepi v mapo, ki si jo ustvaril na PC_u.

I

Izbrisan uporabnik 17097

Kateri fajl?
VIDEO_RM in VIDEO_TS
In kaj, če to mapo kopiram na usb ključek bo to predvajalo preko vsakega predvajalnika?
Kaj pa preko TVja bo to predvajalo?

Nazadnje uredil moderator:

SHTF

Fizikalc
6. jan 2017
371
49
28
Za devetimi gorami
www.binance.com
Citat:
Uporabnik Borg pravi:
Kateri fajl?
VIDEO_RM in VIDEO_TS
In kaj, če to mapo kopiram na usb ključek bo to predvajalo preko vsakega predvajalnika?
Kaj pa preko TVja bo to predvajalo?

Oboje. Ko boš hotel predvajati z računalnikom, si snameš npr. VLC Media Player, označiš obe mapi in izbereš opcijo Play with VLC Media Player. Tudi za TV nebi smelo bit problema.

I

Izbrisan uporabnik 17097

Ja bolj me skrbi za predvajanje preko usb ključka.
Če dam potem ta ključek v tv ali bo predvajal ali bi bilo to treba kakorkoli convertat?
Se je pa tudi zataknilo pri kopiranju fajlov VTS_01_3 ...v mapi VIDEO_TS ker jih noče oziroma ne more prebrat.
Z DVDjem ni nič narobe, ker mi ga preko DVD enote normalno predvaja
sprasujem se.gif

Scorp84

Pripravnik
5. jan 2009
466
3
18
DVD shrink je za backup dvd plosc. Lahko pa dvd vsebino das, v format xvid/mp4/mkv odvisno kaj ti tv ali predvajalnik predvaja. V google vpises dvd converter. Pa se programi so zastonj.

13. jul 2011
2.677
626
113
DVD Decrypter je sicer "discontinued" ampak bo opravil delo, če želiš le presneti .vob datoteke na ključek, ima pa tudi možnost, da 1GB .vob-e združi v enega. Če ti bo TV predvajal .vob ne vem, mogoče jih bo dovolj preimenovati v .mpg, ker podnapisov na teh posnetkih itak nimaš, ali pa bo treba uporabiti kakšen vob to mpeg konverter.

Najbolje pa, da posnetke kodiraš s kakšnim h264 kodekom in jih tako še zmanjšaš. Lahko uporabiš Handbrake s katerim lahko storiš oba koraka obenem - snemanje z DVD-ja in kodiranje v h264.

I

Izbrisan uporabnik 17097

No hvala vsem za predloge.
Sedaj sem stvar (vsaj zame) malo poenostavil. Mogoče bo še komu prišlo prav.
Preko VLCja ali tudi kakega drugega predvajalnika sem predvajal in zraven snemal. Predvajalnik ima to možnost v nastavitvah.
Predvajano vsebino ti že avtomatsko pretvori v mpg file, ki ga brez problema predvaja tudi skoraj vsak predvajalnik v TVju.
Me pa še zanima, če se da te posnetke kakorkoli popravit poboljšat optimizirat kot recimo slike, ker eni so bili snemani še s staro vhs kamero na kasete in niso ravno najboljši posnetki.

I

Izbrisan uporabnik 17097

Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:
Mpg ?? Daj raje v h264.

Pri tem samo izbereš dvd mapo in po nekaj časa izpljune h264.
https://vidcoder.codeplex.com/

Ja predvajalnik avtomatsko pretvori v mpg. Ne vem, če je to v predvajalniku možno spremenit. Pretvarjam pa ravnokar sedaj iz mpg v h264 oziroma 720p30/MP4 preko zgoraj predlaganega Handbraka pa bomo videli, če bo kaj boljša kvaliteta.

I

Izbrisan uporabnik 17097

Ja kvaliteta je ista prej še slabša, je pa pol manjša velikost.
Mislim, da večkrat pretvarjam slabše je.
Torej ali obstaja kaj za poboljšanje kvalitete?

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.810
5.918
113
Čisto po enostavno povedano: če imaš sliko iz 100 pikslov, potem iz nje ne moreš narediti detajlov s 1000 piksli.

13. jul 2011
2.677
626
113
lahko tudi v mpeg4 pretvori, vendar naj ne povečuje resolucije na 720p, pa ugotoviti mora ali ima sedaj na dvd-ju prepleteno sliko, da jo potem pri pretvorbi združi.
Tukaj je malo treba poizkušati in ko se dobi zadovoljiv rezultat se te nastavitve uporabi pri vseh posnetkih.
Jaz bi poizkusil s handbrake-om direktno iz DVD-ja, brez predhodnega snemanja v VLC-ju.

I

Izbrisan uporabnik 17097

Se ne spoznam na te stvari. Sem pač mislil, da je kakšen podoben program kot za optimizacijo slik, kjer ti avtomatsko izboljša barve kontrast... da kaj takega obstaja tudi za video.
Ok bom probal direktno iz DVDja preko tega handbraka. Torej najboljše v mpeg4?
Kako pa to ugotovim, če imam na dvd-ju prepleteno sliko?
in kaj naj tam na desni potem izberem?

Nazadnje uredil moderator:
13. jul 2011
2.677
626
113
S starimi posnetki je tako, da še najbolje izgledajo na starih katodnih TV-jih, ker jih zaradi nizke ločljivosti ne gledamo od blizu in zaradi fosforescentnega ekrana ni opaziti prepletenosti.
Na računalniku ali sodobnem TV bo seveda takoj opaziti prepletanje in nizko resolucijo starih standardov. VHS je imel resolucijo vsake polslike 352x288 - ko dve polsliki sestaviš v sličico (frame) je to 352x576.
Upam da je bila digitalizacija, ko se je posnetke prenašalo na DVD, narejena kvalitetno. Vprašanje je samo ali je ta, ki je to počel pustil posnetke prepletene ali je opravil razpletanje. Kako to ugotoviti? Če so na posnetku premikajoči objekti nazobčani, potem je slika prepletena. Lahko na predvajalniku stisneš pavzo, ko se kakšen objekt giblje z ene strani zaslona na drugo, ali pa ko kamera "švenga" levo ali desno.
livetv_deinterlace_sample.jpg

Če objekt izgleda tako kot na levi, je slika prepletena. Pri tem moraš paziti, da nima predvajalnik (npr VLC) vklopljene možnosti sprotnega razpletanja (deinterlace) med predvajanjem.
Tudi video se da spustiti skozi filtre in spreminjati svetlost, kontrast, šum, ostrino..., saj nenazadnje je video sestavljen iz posameznih fotografij. Vendar čudežev ne pričakuj. Če povečaš kontrast, boš izgubil detajle v temnih in/ali svetlih predelih. Tukaj je potrebno veliko eksperimentiranja z nastavitvami - tako pri filtrih, kot pri nastavitvah kodiranja. Svetujem, da različne nastavitve preizkušaš na enem krajšem izseku, potem pa najboljše nastavitve uporabiš za celoten posnetek.
Če boš hotel spreminjati kontrast, osvetlitev..., potem handbrake ne bo primeren, ker nima vgrajenih teh filtrov, pač pa samo za razpletanje, detelecine (odstranjevanje odvečnih polslik pri pretvorbi iz kino standarda 23,976 fps v NTSC TV standard 29,97 fps), obračanje in zrcaljenje slike ter za zmanjševanje šuma. Uporabiti je torej potrebno kakšen drugi program za kodiranje, ki podpira različne filtre. Jaz uporabljam avidemux.
Seveda je potrebno DVD prej presneti na HD, jaz to navadno naredim z DVDdecrypter-jem.
Je pa teh programov za ripanje z dvd-ja in kodiranje kar precej.

Nazadnje urejeno: