Garaža mora biti zemljiškoknjižno urejena, drugače ne moreš prepisa naredit.
Sem jo kupoval pred lani. Sicer od moje tete, ampak prepisa ni bili mogoče narediti. Zemljišče je bilo občinsko, zgrajena pa v 60. z dovoljenjem občine. Vse originalne papirje smo našli skupaj z pogodbo o dedovanju. Zahtevek na občino za odkup zemljišča, katerega so nam potem šenkali (vsaj nekaj dobrega od občine). Notarska overitev pogodbe in vpis v ZK na lastnico (teto). Nato kupoprodajna pogodba med mano in njo, odmera davka na DURSU, notarska overitev in sprememba v ZK. Vse skupaj je bilo rešeno v cca. pol leta. Cena. Darilno pogodbo so pripravili pravniki na občini, notarska overitev okoli 30 EUR, vpis v ZK 17 EUR. Kupoprodajna na pri notarju in overitev okoli 100 EUR, sprememba v ZK 17 EUR. Plus 2procenta od 80 procentov ocenjene vrednosti davka.
Po sklepu o dedovanju po mojem starem očetu je teta postala lastnica leta 84, vendar ni bila vpisana v ZK, zato me je bilo strah če bo DURS upošteval ta leta za lastništvo ali samo od vpisa ZK, ki je blo kak mesec ali 2 pred prepisom. Na DURSU niso komplicirali in odmerli 2 procenta in ne 25 procentov.
Garžo lahko v ZK vpišeš individualno, tudi če je v sklopu. Pri meni je 6 povezanih garž (en objekt), vpisani pa samo 2. Pri odkupu zemlišča (oz darovanja v mojem primeru) so odmerili kvadraturo po tlorisu garaže in dodali še 3 m2 za dovoz oz prostor pred garažo in lastnik tega zemljišča si.