Prihodnost kmetijstva v EU

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
3.091
1.306
113
Zelenjava in živina intenzivno (predvsem mlečna proizvodnja) se ne miksata. Oboje resno ne gre.

Velik ? če so šli v pravo smer. Cene zelenjave so letos za lepo število artiklov 20-30% pod modelnimi kalkulacijijami KIS-a. Če en artikel dela pa je ostalo zguba. ... Ja nekak gre ampak do kdaj? Nepalci, Indijci po 4,5 €/h?

Površine krompirja v SLO se bodo precej zagotovo zmanjšale še za kakih 20-25% drugo leto, glede na letošnjo situacijo.
Nepalca ali Indijca ne moreš in ne smeš legalno plačat po 4,5€ na Uro Netto... Delovne sile na kmetih ni... Bratje in sestre se razbežijo, tisti, ki je doma je ponavadi sam, brez partnerja in posledično brez otrok... V obeh mojih primerih je tak. Pomaga včasih kdo iz vasi (moj oče) ali kaka žlahta... To je pa tudi vse...

Kmetije pač imajo, kar imajo.. Brez hlevskega gnoja samo na umetna gnojila bo zemlja kmalu izčrpana.

Običajno je bilo v štalah z 40 glavami 59% molznic, ostalo pa biki in telice.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.114
8.268
113
pri taščici
V naši vasi sta se zaprli 2 štali po cca 40 glav...
Starši pomrli... Otroci so živino opustili, ker več ne zmorejo... Samo še zelenjava

PS Včasih je bilo v naši vasi cca 100-120 glav goveda... danes mogoče 15...
to je tudi zelja (zahteva) Tince....
Pridem po pujsa drug teden k tvojemu sovaščanu. Starši ga že desetletje ne pitajo več.

Daniel

Guru
21. dec 2007
7.018
5.121
113
Zanimivo, na eni strani izpolnjevanje vseh zahtevanih EU standardov, na drugi strani pa uvažamo hrano iz držav kjer se uporabljajo take metode:

No, vsaj vemo zakaj je toliko cenejša...

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
270
60
28
Uvožena hrana ne sme vsebovati pri nas prepovedanih snovi. Če jih, je to stvar nadzora ... In če ti veš, da nekdo prodaja stvari s prepovedanimi snovmi, ga pač prijavi sanitarcem. Na prijavo morajo reagirati.
Izjema je izredni uvoz pod posebnimi pogoji; ko recimo pri nas (z)manjka kakšnega bistvenega proizvoda in ga ni moč dobiti brez prepovedanih snovi.

(če mi pokažeš, da se motim bom vedel več)

Daniel

Guru
21. dec 2007
7.018
5.121
113
Saj keč je ravno v tem, da je vse stvar nadzora. Koliko procentov uvoza pa dejansko je nadzorovano, pa mogoče ti veš celo bolje od mene ampak dvomim, da kaj dosti, ker vse te analize precej stanejo.

Me je pa moram reči ta posnetek vseeno malo šokiral. Kolikor sem preverjal je ta aktivna stnov dovoljena tudi pri nas ampak ne za tako uporabo.

roCkY

Guru
2. sep 2007
2.676
620
113
Kot mi je znano je pendimetalin v vrsti za praktično popolen odstrel v EU. Zaenkrat ga podalšujejo iz leta v leto. V SLO je razen za en pripravek spisek uporabe zelo kratek.

Ko odleti, bo marsikatera kultura ostala brez uporabnega herbicida. Kakih 10 let nazaj je bil umaknjen iz kar nekaj kultur, kjer praktično ni uporabne alternative tudi če je kaj še vedno registrirano. Večinoma so to zelenjadnice z relativno kratko vegetacijo. Nekateri registrirani FFS so tako neučinkoviti, da se sploh ne uporabljajo, ker nima smisla...

samooskrba pa "veselo" pada, tudi zaradi tega dejavnika. Pri uvozu pa je teoretično važen le MRL. Precej malo verjetno je, da ta zadeva ostane v produktu. Je zelo hlapljiv. Zato ga tudi aplicirajo na ta način. Se znajdejo, to je treba priznati. Herbicid v vodo, insekticide z droni. Učinkovito predvsem pa poceni! Ali je to primerno je druga tema ćeprav bi morala biti prva. Dejstvo pa je, da se to dela masovno in tako pridelana roba vozi v EU.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.049
5.673
113
EU je pač malce tvorba, kjer manjka zdrave kmečke pameti. Sedaj se trudimo, oziroma se bomo morali truditi, da dokazujemo, da v državi, kjer se vsako leto zaraste nekaj kmetijskih zemljišč, ne krčimo gozdov za pridelavo hrane. Dodatna administracija, ki pač draži lastno pridelavo. Zato, da lahko rečemo, da ima EU enaka pravila za cel svet in da ona ni kriva za izginjanje gozdov.
Torej naj ima EU enaka pravila še za ostalo. Če se aktivna snov ne sme uporabljati v EU, se ne sme uporabljati nikjer na svetu, kjer bi želeli produkt izvoziti v EU. Tudi to je potem takem možno zahtevati. Aja, to pa ne, ker evropske tovarne to kemijo delajo in prinaša izvoz dober posel kemijski industriji. Planet pa je samo en.