Prevrtavanje km na števcu

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.475
449
83
Glej, kupil sem avto, Renault. Pri Malgaju na Tržaški sem vprašal še, če lahko preverijo servisno zgodovino. Odgovor je bil: lahko, če je bil avto servisiran pri njih. Če je bil servisiran pri drugih serviserjih v Renaultovi mreži potem pač ne. Naprej nisem vrtal.

B.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
VAG grupa ima to reseno kot je treba. Prakticno kjerkoli v EU ti na podlagi sasije servirajo podatke o servisih. Edino baje makaronarji so nekaj posebnega in podatki od njih ne grejo drugam.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.475
449
83
Meni se to zdi logično in edino prav.

Ampak nekaj mi pravi, da v praksi ni ravno tako. Če je res kar praviš potem skorajda ni bojazni, da bi kupil "prevrtenega" VAG-a, ali pač?

B.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.530
896
113
saj imajo drugje tudi tako rešeno že, samo kaj ti rabi...

Primer: večina uvoženih avtov iz Italije, letnik 2005, prevoženih cca 125000 km, potem greš pa preverjat podatke na uradni servis, in kaj ponavadi zveš?
Vsi so imeli zadnji servis nekje leto nazaj pri 120000km. Zdaj pa mi naj nekdo razloži ta fenomen. V dveh letih so naredili 120000 km, potem pa v enem letu 5000? Seveda so tudi v notranjosti tako zmahani, da se na daleč vidi, da nimajo samo 120000.

Očitno je dogovorjeno, da se nadaljnji servisi delajo pri nepooblaščenih serviserjih. Avti pa imajo najmanj od 180 do 200000 km, ki jih potem lahko komot prevrtijo nazaj na zadnji uradni zapis... Potem pa bereš kako je motor zaribal...

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
O seveda...
uf-1.gif

Potem pa vozijo pod kozolec in vsake toliko preden gre avto spet k pooblaščencu zavrtijo kilometre nazaj. Tako ima avto po dveh letih 90 tisoč km.... v resnici pa seveda najmanj dvakrat več. Ampak važno, da v računalniki VAG servisne mreže »vse štima«.

Shipman

Fizikalc
18. okt 2007
1.561
0
36
v praksi je znanc kupil neko VW zadevo od enga štajerca s famoznih 120.000 km. po dobrem letu je blo neki hin in je pelal na uradni servis. tam so odkrili zadnji vnos servisa v nemčiji pri 190.000 km, vprašanje pa, kolk jih je naredu še po tem vnosu. tko da se da. pred časom sem neko vozilo gledal in lastniku rekel za številko šasije. na mejl sevede ni nikol odgovoru, avto pa po dveh mescih še zmeri prodaja. bolj ko bomo kupci ozaveščeni, manj manevra bo za kurčeve nategune

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Hja, ko sem jaz kupoval scenica, sem sicer malo preko vez zvedel vse o njem. Če si jima pa ne ljubi, je pa druga stvar. Meni je povedal za vse, kar se je na avtu delalo na reno servisih - redne in izredne stvari. Vpisi so se končali, ko se je avto servisiral pod kozolcem. Vendar je zadeva štimala - prva 3 leta je bil na servisih in prišel do 60.000, potem pa do prodaje čez dobro leto ni bilo vpisov, imel je pa 84.000. Skratka povedali so mi vse, rekli so le, da bi lahko bil problem z avtom iz tujine. Moj je bil na slovenskih servisih, vendar ne vedno na enem.

P.S. - to že praktično morejo imet - v končni fazi imaš garancijo, in to povsod po svetu. Če ti utrga jermen 2 tedna po menjavi na pooblaščenem servisu, ti ga morajo pod garancijo zrihtati v nemčiji, če si ravno tam. Vsaj tako so meni povedali.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Renault ima zgodovino garancijskih popravil za vsa vozila. Smo preverili za enega Espace iz Belgije...

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Citroen v SLO nima povezane baze podatkov. Vsak servis drži podatke le za sebe.

lp

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
... Če je res kar praviš potem skorajda ni bojazni, da bi kupil "prevrtenega" VAG-a, ali pač?

Hja, veliko kupcev niti ne poskusi preveriti, dosti jih tudi odžene nekooperativnost posameznih servisov [v smislu, da podatke dajejo samo lastniku vozila; vsaj, ko sem jaz kupoval je bilo tako]. Se pa z malo vztrajnosti da dobiti avto pri katerem vsaj na papirju vse štima. So pa taki kosi seveda med najdražjimi v izboru zato je cena mirno lahko prvi kriterij za izločanje.

redTDI

Pripravnik
25. apr 2008
126
0
16
imam problem
na Vitotu (prvi model, vendar s prenovljenimi števci (CDI)) moram prevrtet števec kilometrov, ampak ne nazaj kot je navada, ampak naprej.
avto je od pravne osebe in sedaj se ne ujemajo kilometri na števcu in na potnih nalogih ki jih obračunavajo v računovodstvu...
sedaj piše, da jih ima 520.000, a moralo bi jih pisat najmanj 600.000...
je kakšen lokalni mojster, da mi to reši???

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
To ti zna vsak avtoelektričar poljubno nastavit.

@redTDI

To je kaznivo, zato noben noče delat, kar tako, pa tud če poznam ne dajem informacij.

Nazadnje urejeno:

redTDI

Pripravnik
25. apr 2008
126
0
16
kvečjemu kak elektronik...??
kajti poznam dosti električarjev, pa nimajo pojma o števcih...
torej, poznaš ti koga, ki bo zagotovo to opravil in po "sindikalni" ceni

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
uff... da se vrtijo, se vedel...da se pa tolk pa spet ne. Sem kupil neko "kišto", ki ima tud sumljivi malo kilometrov. Imam tudi servisno knjižico z servisi. Po tistem zgleda, da je eno avto ni bil vožen prav veliko. (gre za manjši avto) . Avto sem takoj peljal k mehaniku, da naj pogleda, kaj treba vse menjati. Začuda mi je rekel, da je avto OK.... zamenjal neke "gluposti" ki stanejo po 10-20€ in to je to. O rji ne duha ne sluha.
Sej mogoče ima kdo drugi, tretji avto pr hiš, pa ga res mal vozi. Al pa kakšni starejši, ki se vozijo samo k maši. Pa še to na praznik. Sam, te so pa redki.... skoraj nemogoče tak avto najdet, ko kupuješ. Govorim o majnših avtih. Mercedes ali kakšen večji avto verjamem, da ne more imet pod 100k v treh letih.
Pred leti so eni v bližini mene prodajal avto ...forda.... starega okol 15let. Očuvan, da bolj ni mogel biti. Kilometrov nekaj malega. Pod 80.000. Ampak, človeka sta ga prodajala za takšen denar, da bi lahko dobil vsaj 5 let mlajšega. Ampak cena je bila takšna, ker enostavno nista verjela, da tako pade cena rabljenih avtov in da za tisto ne moreta dobiti več nič. Kolko vem, ga je kupil potem neki diler.... (jih je že naolahtal) avta pa od takrat več nista imela.
Ni mi pa najbolj jasno, zakaj je prevrtavanje sploh možno. Zakaj proizvajalec tako naredi, da je to mogoče. Ne mi pravt, da ni mogoče kako zablokirat al pa kakšno finto vstavit. Mogoče zato, da se rabljeni bolje prodajajo, posledično več novih prodanih??!!...

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Ja no....a bi kdo kupu avto z vec k 300k? Moj jih ma 341k, ob prodaji jih ma loh tocn tolk, al pa okol 200...kaj vam bolj pase?
evil.gif

Artist

Pripravnik
20. feb 2011
133
0
16
MB
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
To ti zna vsak avtoelektričar poljubno nastavit.

Ja, pa vsak železokrivec tudi. Daj ne bluzi o zadevah, o katerih nimaš pojma.

In kaj si želel s tem povedati???? Sem bil pred 6 meseci pri enem avtoelektričarskem servisu. In je pogovor nanesel na prevrtavanje kilometrov. So mi "zaupno" povedali, da tudi oni prevrtavajo km. Tudi zato, ker jih v premeru kilometra to počnejo kar štiri avtodelavnice... Še potreben dodaten komentar? Očitno so se tudi železokrivci specializirali za prevrtavanje, je pač donosen posel.

Drugo pa je, kako in koliko truda vložiš v to. Pri istem avtu ta storitev stane lahko 50 ali pa 2000 EUR. Lahko prevrtiš samo števec, to delajo tudi tisti, ki dejansko o avtih ne vedo dosti. Sodobni avti, posebej višjega cenovnega razreda pa imajo veliko modulov, kamor se shranjujejo ti podatki. Tudi tam se da prevrteti samo števec za 50€, temeljita obdelava pa lahko zahteva tudi zamenjavo kakšnega hardwarea, ki te podatke beleži in se vanj ne da poseči...

Sicer pa vem za avto visokega cenovnega razreda, ki je v Slo prišel z 834.000 km, po dveh tednih jih je imel 320.000 km, po treh mesecih pa samo še 160.000 km.... Švabo je prodal z realnimi, prvi preprodajalec je "malo" popravil, drugi preprodajalec pa samo še finiširal stvarno stanje km...

nahrung002.gif

Artist

Pripravnik
20. feb 2011
133
0
16
MB
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:
120 - 150k na števcu in pri motorju pozabljen listek o menjavi olja na 330k
evil.gif

Seveda, ker preprodajalec sploh ne ve, da se ob menjavi olja redno pišejo listki in shranijo nekje pri motorju,
Pravzaprav enostaven način, kako ugotoviti ali so bili km prevrteni ali ne. Ne v vseh primerih, a večini verjetno da. Če ni listkov, ali manjkajo zadnji... jih je nekdo odstranil z razlogom
grims-1.gif

nahrung002.gif

Nazadnje urejeno: