Prevelika hitrost vzrok le za 5% nesreč

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik sass pravi:
nepravilna stran oz. smer vožnje – 1.467 (1.982),
shocked-1.gif

vse nesreče pri prehitevanjih - pa če sem prav prebral je to število poškodovanih in ne nesreč in kadar se dva čelno zaletita je dosti poškodovanih

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik sass pravi:
nepravilna stran oz. smer vožnje – 1.467 (1.982),
shocked-1.gif

vse nesreče pri prehitevanjih - pa če sem prav prebral je to število poškodovanih in ne nesreč in kadar se dva čelno zaletita je dosti poškodovanih
v to rubriko verjetno spadajo tudi tisti, ki prčkajo po mobitelih, avtoradiih ali GPS in zavijejo v levo

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Najbrž kar drži da brzina ni vzrok v veliki večini. Tistih 10km/h prehitro. Če se spomnimo: po mestu smo par let nazaj znižali iz 60 na 50 na uro, pa takrat 3/4 avtov ni imelo niti abs-a. Danes ima vsak avto kup varnostnih sistemov, tako da hitrost res ni panika. Razlogi so drugje, samo na semaforju je treba mal okol pogledat: na desni bejba k se šminka, za tabo model ki telefonira, na levi stardec s klobukom za kerga ne veš a je mrtev za volanom al ne, gospa pred tabo volan grize. Skratka tema... pa vsi čez rdečo luč, pa pol ure rabijo da speljejo, pa v polno križišče (aja pa 20% folka pijanga)... po mojem je brzina minimalen problem, samo trajal bo še ene par let da oblasti ugotovijo da že leta furajo čist napačno politiko, pa še ene par let da jo spremenijo.

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
... na desni bejba k se šminka, za tabo model ki telefonira, na levi stardec s klobukom za kerga ne veš a je mrtev za volanom al ne, gospa pred tabo volan grize. Skratka tema... pa vsi čez rdečo luč, pa pol ure rabijo da speljejo, pa v polno križišče (aja pa 20% folka pijanga)... po mojem je brzina minimalen problem, samo trajal bo še ene par let da oblasti ugotovijo da že leta furajo čist napačno politiko, pa še ene par let da jo spremenijo.
in kakšno politiko predlagaš ti, da bi preprečil šminkanje bejb za volanom, stardece s klobuki, gospe ki grizejo volane?

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Citat:
Uporabnik feler pravi:
V SLO je skoraj pri vsaki nesreči razlog neprilagojena hitrost, kar še ne pomeni da je prevelika.
Npr. se boš peljal 10 km/h in na poledenelem ovinku zletel s ceste, bodo prišli policaji in ti napisali neprilagojena hitrost (jah mogoče če bi peljal 5km/h nebi zletel s ceste). Tako je najlažje in najhitreje zaključna zadeva za njih.

aplauz.gif

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
Uporabnik harigast pravi:
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
dragi prijatelj, tudi to je neprilagojena hitrost, da ti na obvoznico oz. avtocesto zapelješ prepočasi ... tega pa ni notri vštetega, seveda ne ... bogve, koliko nesreč se lahko tako naredi, pa se sploh ne ve ...

in tudi to je neprilagojena hitrost, da se voziš stalno 60 - tako čez naselja kot po regionalkah ...
wink-1.gif

Imaš popolnoma prav. Zadnjič, v petek 5.12 sem bil prisiljen skočiti v center Ljubljane,čemur se v rush hours sicer izogibam. Od Šiške do Klavnice in nazaj sem se vozil skoraj dve uri. Poleg tega, da je bila standardna gužva pa še dež je še crknil semafor pri Figovcu. Situacija je izgledala tako kot da bi narasla reka naplavila nekaj 100 avtomobilov, tudi dva nista bila obrnjena v isto smer. Poleg kretena ki je načrtoval od jeseni nov pas rezerviran za avtobuse
stupid-1.gif
tudi velika večina voznikov ni imela pojma kdo ima prednost in kam naj se razvrsti. Na Tivolski je bilo še slabše, folk rine v rdečo v zabasano križišče, pa ne samo vozniki osebnih vozil, temveč tudi avtobusarji ki so oh in sploh profiji na kvadrat.
Smernike pa vklaplja morda 15% voznikov.
Tako da ni samo hitrost in ne alkohol 12% povzročiteljev nesreč je pijanih torej se sprašujem kaj za vraga je z ostalimi 88%.
Čisto navadna brezobzirnost in aroganca ter pomanjkanje osnovne vozniške kulture. Enemu sem dal prednost da se je lahko vključil pa me je pol minute nejverno gledal ker ni mogel verjeti.
uf-1.gif

Jaz pa zavijem z Dalmatinove na Miklošičevo in potem sem hotel na Tavčarjevo (saj drugam itak ne smeš) in čakam, imam zeleni interval, sem prvi, smerokaz, nasproti mi prihaja promet po Miklošičevi naravnost. Že prej so ti za naravnost stali, ker je pač zabasano v križišču Dalmatinove in Miklošičeve. In ko vidim da se prižge že pešec za drugo smer, mi (v rdečo torej) uleti baba ki zablokira moje zavijanje levo.... pri vseh teh stoječih kolonah je vseeno al greš ta ali naslednji interval, ma ne, ona se mora zarit, ko pa vidi da pred njo že vse stoji in zablokirat še tiste, ki bi se lahko odpeljali naprej. In potem se čudimo da v LJ promet nikamor ne gre....

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
Najbrž kar drži da brzina ni vzrok v veliki večini. Tistih 10km/h prehitro. Če se spomnimo: po mestu smo par let nazaj znižali iz 60 na 50 na uro...

10 km/h ni malo. In v primeru nesreče tudi ni nujno, da boš trčil v oviro samo 10 km/h hitreje. Predvidevam, da si končal srednjo šolo, kjer ste se tudi učili nekaj o gibanju in si lahko tudi zračunaš:
En avto pelje 60 km/h, drugi pa 50, v obesh sta enako sposobna voznika. Tam kjer se bi tisti, ki pelje 50 km/h že ustavil, bo drugi še vedno vozil s hitrostjo skoraj 40 km/h.

Če ti pa še ni jasno, si pa poglej kake posnetke na netu.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Citat:
Uporabnik Hoci pravi:
Politiki in Žlender bodo še vedno do onemoglosti zagovarjal da so glavni krivci za nesreče prevelika hitrost in da je vsako leto manj žrtve zato ker je treba plačat za 20 km/h preveč pol mesečne plače.
smirk-1.gif

Pa kok lahk tega Žlenderja sploh resno jemljete. Večjega retarda težko najdeš.
Seveda je vsega pri nas kriva neprilagojena hitrost. Če se boš v naselju 50 peljal, pa se o nekoga zaletel, bo kriva neprilagojena hitrost
bonk.gif