Prepis stanovanja (stroški)

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Foter je nekaj let nazaj podedoval stanovanje. Zdaj bi ga prepisal na mene.

Vrednost stanovanja je približno 75.000€

Kak visoki stroški tu nastanejo?

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
Foter je nekaj let nazaj podedoval stanovanje. Zdaj bi ga prepisal na mene.

Vrednost stanovanja je približno 75.000€

Kak visoki stroški tu nastanejo?

Zadevo lahko rešita tudi z darilno pogodbo, če si edinec.

Davka ni, ker si prvi dedni red.

Stane te sestava pogodbe (maš prosto izbiro notar, odvetnik) in stroški preknjižbe.

Par sto eur vse skupaj.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.107
6.942
113
pri taščici
Zakaj bi ga prepisal na tebe? Se bojiš da po njegovi smrti ne bo tvoje? To se da rešit najbrž (oporoka). Mlade družine premoženje lepo tepe na vseh finančnih področjih (toizkušam na lastni koži), zato naj stanovanje ima oče dokler lahko.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
A ni tako da se da darilno pogodbo izpodbijat, v kolikor so še drugi dediči po smrti? Pri izročilni pa mislim da ni tako...s tem da se če s ene motim, morajo dediči strinjat pri le tej.

I

Izbrisan uporabnik #488

Izpodbijati niti ne, pač pa če ni več drugega premoženja lahko dediči uveljavljajo nujni delež, pri čemer se darilo vračuna v zapuščino.

Pri izročilni pa tega ni.

Ampak če je edinec, zakaj bi se delala izročilna oziroma če so tudi drugi dediči že kaj prejeli itd.

Ker pri izročilni pogodbi se morajo vsi dediči strinjati.

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Nisem edinec. Tudi za dedovanje se ne gre.

Zgolj prepis stanovanja na mene.

Je tu potem kaki davek, ker jaz dobim stanovanje? Se lahko pogovarjamo o nekaj tisoč € stroških ali zgolj nekaj sto €?

To bi radi uredili z čim manj stroški.

I

Izbrisan uporabnik #488

Darilna pogodba v tem primeru odpade.

Ne moreš govoriti le o "prepisu", obstajati mora neka pogodba.

V tem primeru ali kupoprodajna (fiktivna
smile-1.gif
ali kot je zgoraj omenil izročilna, pri čemer pa se morajo z njo strinjati vsi dediči.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
Nisem edinec. Tudi za dedovanje se ne gre.

Zgolj prepis stanovanja na mene.

Je tu potem kaki davek, ker jaz dobim stanovanje? Se lahko pogovarjamo o nekaj tisoč € stroških ali zgolj nekaj sto €?

To bi radi uredili z čim manj stroški.

Ne šparaj zdaj s kako butasto darilno pogodbo, ker jo boš krvavo odplačeval čez leta.

Varianta je izročilna pogodba, s katero se morajo strinjati ostali bratje/sestre/dediči..

Ni tako enostavno kot 'samo prepis na tebe'. Lahko je, bo pa komplicirano kasneje, ko boš izplačeval nujne deleže.

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Stanovanje bi se na mene pisalo samo za nekaj let, tak, da dedovanje in izplačevanje dedičev tu nima nobene veze.

Zato pa pravim, da bi to radi uredili s čim manj stroški (prepis, davek, ...).

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Ne gre to kar "prepisat", karkoli bi to naj pomenilo. Najbolj varna je kupoprodajna pogodba, a je 2% davka od kupnine za plačat, če se ne motim. Pa upoštevat vrednost iz GURSa?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
Stanovanje bi se na mene pisalo samo za nekaj let, tak, da dedovanje in izplačevanje dedičev tu nima nobene veze.

Zato pa pravim, da bi to radi uredili s čim manj stroški (prepis, davek, ...).

Če misliš to očetu kdaj vrniti, ne bo več prvi dedni red in se bo plačalo lepe davke.

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
96
28
Morata se odločiti za eno najnižjo ceno, ki bo zapisana v pogodbi, da bo šla skozi na DURSu. Manjša napisana cena, manj davka...
Potem je potrebno še prištet kašnih 100 eur za vpis v ZK.

Pa pazit morata, da ko se "prodaja" drugič, se vpiše ista cena. Ker če bo drugič večja, plačaš še davek na dobiček.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.107
6.942
113
pri taščici
če bo tri leta pred prodajo kupec imel v njem stalno prebivališče potem ne bo davka.
Vpis v ZK? Kaj pa če bi ga kar izpustil? Se mu lahko kdo drug vpiše,če ne poda predloga. Kot pravi, bo čez nekaj let ponovno oče lastnik.
Naj pa v pogodbo vpiše ZK dovolilo.

Durs baje tolerira do 80% vrednosti Gursa. Kar je manj moraš dokazaovat s cenitvami.