Prenosnik se izklopi, ko ni na napajanju

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
Jaz mam podobno izkušnjo kot Janch. Prenosnik star skoraj 3 leta. Od tega je 80% časa prižgan 24/7 in stalno priklopljen na napajanje ter baterija ves čas v prenosniku. Še zdaj drži dejanskih 3 ure in pol. AIDA pokaže obrabljenost baterije 7%.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Laptop se ne rabi kaj dosti segret pa bo baterija skozi na prijetnih 40°C. Kar po tabeli iz battery university pomeni, da bo baterija po le treh mesecih imela le še 65% začetne kapacitete.

Tabela je za nafilano celico na 100% kar pomeni malo preden naredi kaboom. Baterije v prenosniki in na sploh v večini naprav se polni do 70-80% SOC ravno zaradi "življenske dobe".

Baterije v prenosnikih se po polnjenju (kjer je cca. 60C omejitev) lepo spustijo na nižjo temperaturo. Tudi pri praznjenju tokovi niso tako visoki da bi se dosegalo čez 60C. Se lahko temperatura v ekstremnih razmerah približa temu ampak tudi če se to ni "storage" ampak 2h uporabe. Pri delovanju preko omrežja je temperatura občutno nižja od 40C, toliko bo dosegla če imaš v prostoru 35C (ali ša če ima naprava termični most med "grelnimi elementi" in pa baterijo, kar pa je lapsus pri konstrukciji).

Je pa res idealno dat baterijo 50% nafilano v hladilnik dokler jo ne rabiš, koliko je pa to uporabno je pa drugo vprašanje!
grims-1.gif

In ja večina laptop baterij se uniči v fazi mirovanja in ne uporabi, ali po domače povedano nekdo ki vsak dan 2x sprazni/napolni laptop bo imel na koncu višjo kapaciteto kot pa nekdo ki pusti parkrat laptop sredi poletja v avtu "100%" nafilan.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Citat:
Uporabnik titov pravi:
Prej si posebej izpostavil to: "Pogosto vidim, da imajo ljudje prenosnik stalno na istem mestu, priključenega na elektriko in v njem baterijo"

Ja, to sem izpostavil. Ni problem polnjenje, ampak napolnjenost.
@Utiševalec je napolnjenost definiral kot polnjenje od 70 do 80 % kapacitete. Sam njegovih 100 % ne razumem kot polnjenje tik pod trenutkom samovžiga celice, pač pa polnjenje do 4.2V. Baterija se niti pri 4.35 V še ne bo eksplodirala. V mojem primeru bi polnjenje na 70 do 80% pomenilo polnjenje na manj kot 4V, najbrž s saturacijo.

Torej, če se baterija ne polni nad 4V, potem drži, da priključenost na napajanje ne povzroča tolikšne škode.

Pa če še jaz navedem par primerov iz prakse. Baterija se segreje pri delujočem prenosniku tudi s prenosom toplote iz segrete enote, posebej če je zapacan hladilnik in če je prenosnik na kakem kavču.

In lahko navedem tri primere ženskih oseb, katere dobro poznam, prenosnike pa še bolj:
hysterical-1.gif

Ja, prenosniki so imeli več ali manj stalno priključeno baterijo in stalno napajanje, baterijo pa je hitro vzel vrag.

KrNeki99

Fizikalc
3. sep 2007
886
25
28
Ljubljana
MBP 15 retina star leto in pol. Vsak dan 8+ ur na napajanju. Baterija zdrzi 4+ ure.

po tvojem izracunu kolk je zdrzala nova ?

ps: pa prosim povej kak jo ven vzamem da jo dam v hladilnik ?

purplehaze

Zelenc'
21. maj 2014
17
0
1
Lahko poizkusiš baterijo izčrpati res do nule, ter jo potem dolgo filaš, če je še v garanciji pa nesi baterijo na popravilo.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Ja glej meni je na Elitebooku baterija v manj kot letu dni crknila dokončno. Pa enaka zgodba tudi pri kar nekaj kolegih. So pa se baterije v zadnjih letih res malo izboljšale, tako da mogoče več ni tako hudo kot recimo pred 5 leti (ko se je nam to dogajalo).

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
Meni, sestri, sošolcem (pa sem na FERI), pa ni crknila, pa imamo skos v elektriko vštekano. Tu je bolj nek faktor sreče glede na izkušnje.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Meni v HPju (tista serija, ki je takoj naslednjo generacijo dobila oznako Elitebook) po skoraj 6ih letih še vedno drži pol ure, pa sem imel ga praktično vedno na štromu in baterijo seveda notri.

Problem nastane samo, če se vsake toliko časa ne poskrbi za kalibracijo baterije, potem lahko pride do poškodbe.

@Bajkman, ja očitno že proizvajalci sami poskrbijo, da se baterija nikoli ne napolni na 100%, ampak je dejansko, ko tebi kaže 100% baterija šele na 70%-80% kot pravi Utisevalec in takrat tudi mehanizem neha polniti baterijo in jo da v mirovanje.

Nazadnje urejeno:

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Ma, kakšne bučke; saj niso dizajnerji prenosnikov tako zarukani... baterija čisto normalno deluje tudi po 15 letih - vsaj na IBMu; pa tudi na ASUSu mi na kraj pameti ne pade da bi baterijo ven jemal...
To ma da laufa....

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Citat:
Uporabnik titov pravi:
@Bajkman, ja očitno že proizvajalci sami poskrbijo, da se baterija nikoli ne napolni na 100%, ampak je dejansko, ko tebi kaže 100% baterija šele na 70%-80% kot pravi Utisevalec in takrat tudi mehanizem neha polniti baterijo in jo da v mirovanje.

Ja, to bi lahko pojasnilo počasnejše uničenje baterije in se strinjam. No, jaz je niti v tem primeru ne bi imel v prenosniku kadar ni nujno. Ker če pogledamo napolnjenost samo na 40 % in pri (trajni) temperaturi 40 stopinj, se v enem letu trajno uniči 15 % baterije. Takoj ko gremo nad 40 % napolnjenost, se ta odstotek letnega uničenja povečuje.

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
Ne moreš je ven vzeti, ker apple tega ni omogočil, rajši drago zaračunajo menjavo baterije.

KrNeki99

Fizikalc
3. sep 2007
886
25
28
Ljubljana
Citat:
Uporabnik amacar pravi:
Ne moreš je ven vzeti, ker apple tega ni omogočil, rajši drago zaračunajo menjavo baterije.

Ok pa recimo DELL XPS 15, HP Folio oz vsak malo novejsi prenosnik ki nima 3+ kilograme (da ti ne bo jabuk smetal)

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
Pač ne moreš zamenjati, tako kot je jaz na iphonu ne morem (ampak ga itak menjam prej kot mu baterija crkne)
smile-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Telefon že menjaš na dve ali pa maksimalno 3 leta. Laptop pa imaš dokler ti služi in če si nezahteven uporabnik je lahko to tudi 5 let in več. Za baterije pa vemo da nimajo takšnih življenskih dob
tongue-1.gif

KrNeki99

Fizikalc
3. sep 2007
886
25
28
Ljubljana
E to sm hotu povedat. Baterija ponavadi zdrzi zivljensko dobo racunalnika.
Največkrat je tezava zakaj crkne baterija:
- zapacane hladilne reze
- maleware (CPU vedno na 50%+)
- prenosnik na mehki povrsini, kavc/deka/... (blokirane zracne reze)
- napaka v konstrukciji prenosnika, uporaba desktop CPUjev, ...
- ...
Oziroma kombinacija vec od zgoraj nastetih

@Philips: Vsakodnevna uporaba 5 let starega racunalnika meji na mazohizem.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Moj laptop je star že 4,5 let in mu čisto nič ne manjka. Not je še sicer stari Core 2 Duo, ima pa 4GB RAMa in SSD. Edino baterija mu je po dobre pol leta crknila, ampak je itak non-stop na docking stationu in zunanjem ekranu/tipkovnici/miški.

KrNeki99

Fizikalc
3. sep 2007
886
25
28
Ljubljana
Če je crknala po pol leta je bilo nekaj hudo narobe ! znamka ? model ?

Mam jest recimo Dell D430 Code2duo pa baterija dela se cca 30-60 minut.

Predvsem hocem povedat to, da je brezveze komplicirat (baterija, hladilnik, ven, nazaj notri, pozabis baterijo sabo vzet, ...). Podobno kot pri telefonu, ko ne dela zamenjas ali baterijo ali prenosnik.

lp

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.473
357
83
34
Imam podoben problem kot avtor teme..leto in pol star Fujitsu. Baterija je ves čas v laptopu, vendar je bila vsak dan 1x izpraznjena do izklopa. Sedaj mi kar naenkrat laptop crkne že pri 15%, 20%, kakor se mu zljubi, kdaj pa še vseeno zdrži do 7%. Tudi zmogljivost je upadla. Mi pa kdaj utripa vijolčna lučka, ki naj bi pomenila napako na bateriji.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Po vsej verjetnosti je ena celica crknila. Trenutno baterije sploh več ne zazna. Gre se pa za HP Elitebook 8530p.