Citat:
Uporabnik nono_lolol pravi:
Mislim, da je prvo leto mi kar po 2.5h držala
ja sej sem se malo igral v tistih power nastavitvah, sam tak ne vem kaj sem nardil oz če sploh kaj pomaga
@kameleon Praviš da, ni dobro met baterije skos na polnilcu? No men je en reko da je najslabše za baterijo če jo npr na pol prazno priklopiš na napajanje oz izklopiš preden je 100%. Torej reko mi je da je najboljše ali skos priklopljena ali pa počakaš da se skoraj popolnoma izprazni in potem spet priklučiš na napajanje. Torej se je motil?
Huh, tole je čisto mimo za litijeve baterije in človek ne ve, kaj govori.
Ravno na tak način boš litijeve celice najhitreje uničil. Baterija bo najdlje zdržala, če bo polna 40 %, kot pravi @kameleon in na hladnem mestu, nekaj na 0 stopinj C. Z drugimi besedami, v hladilniku.
Za litijevo baterijo je najslabše , če je:
- polna na 100 %
- na višji temperaturi
In ravno v na elektriko priključenem prenosniku sta celo izpolnjena oba najslabša pogoja za pospešeno uničevanje baterije. Prenosnik se greje, s tem greje tudi baterijo!!!
Torej 100 % napolnjenost + vročina!!!
Najbolje bi bilo, če bi se baterijo priključilo ko se izprazni na 40 % in polnilo samo do 60 %. Seveda je to nepraktično in si že baterijski suženj..
Tako da dober kompromis je praznjenje do 35 % in polnjenje do 75 ali 80 %, kadar ne potrebuješ baterije dolgo časa. Občasno je pa res dobro napolniti in izprazniti do konca, da se baterija kalibrira, kot je že omenjeno. Vendar ko se napolni, naj ne ostane dolgo priključena na napetost, če je prenosnik prižgan, saj je v tem primeru prisotna še vročina.
Pogosto vidim, da imajo ljudje prenosnik stalno na istem mestu, priključenega na elektriko
in v njem baterijo.
Spet je preveč teksta, zato povzetek:
- Kadar je ves čas na razpolago elektrika, naj bo baterija na 40 % in shranjena na hladnem (hladilnik)
- kadar jo (nujno) potrebujemo, jo delno polnimo in praznimo (od 35 % do 80 %)
- Občasno pa napolnimo in izpraznimo do konca, da se kalibrira (kalibrira se njena elektronika)
- Velja za vse naprave s temi baterijami, torej tudi mobilne telefone, tablice, navigacijske naprave. A pri teh je ne moremo vzeti ven in imeti samo elektriko