Prenosnik se izklopi, ko ni na napajanju

nono_lolol

Zelenc'
18. maj 2014
11
0
1
Pozdravljeni!

Zadnje 2-3 tedne se mi prenosnik izklopi kadar ni napajanju ampak to se zgodi, ko imam še med 20% in 35% baterije. Ne vem zakaj ampak se enostavno izklopi. Mogoče ve kdo kje bi lahko bila težava?

Lp

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Laptop misli da ima baterija večjo kapaciteto, kot jo realno ima.

Če se je to zgodilo nenadoma, je najverjetneje ena celica crknila (posledično je baterija hin).
Če pa baterije nisi dolgo časa nič izpraznil, pa možno da ni pravilno kalibrirana. Tukaj bo pomagalo par polnilnih cilkov (sprazni in ponovno napolni).

nono_lolol

Zelenc'
18. maj 2014
11
0
1
Aha ja verjetno bo res da je celica crknila. Sicer mi še vedno zdrži baterija cca 1.5h, računalnik je pa star 25mesecev. Kolk pa so kaj cene novih baterij? Imam HP 630.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Parkrat jo sprazni do konca in potem napolni, da se skalibrira. Ura in pol niti ni slabo za zanič baterijo. Kakšna pa je bila avtonomija nove baterije? Če ne rabiš daljše avtonomije jo lahko komot uporabljaš dokler bo pač še delovala
tongue-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.365
5.652
113
Poišči na googlu preproste programčke ki te bodo opozorili ko bo % baterije pod določeno vrednostjo ki jo boš nastavil.......skonfiguriraj v power managementu kaj se zgodi z laptopom ko je stopnja baterije pri določeni vrednosti itd

laptop low battery alarm

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
To ima načeloma vsak OS vgrajeno... Samo procente je treba malo spremenit.

Kamele0N

23. jul 2008
42.365
5.652
113
ma men je blo najlažje z enim bat programčkom to izvest....zazvoni ko je baterija pod 40%...pač % ko je najbolje zanjo za shranjevanje ( Li Ion) ...etak nima smisla dobre baterije met skos na polnilcu
bonk.gif

nono_lolol

Zelenc'
18. maj 2014
11
0
1
Mislim, da je prvo leto mi kar po 2.5h držala
smile-1.gif
ja sej sem se malo igral v tistih power nastavitvah, sam tak ne vem kaj sem nardil oz če sploh kaj pomaga :D @kameleon Praviš da, ni dobro met baterije skos na polnilcu? No men je en reko da je najslabše za baterijo če jo npr na pol prazno priklopiš na napajanje oz izklopiš preden je 100%. Torej reko mi je da je najboljše ali skos priklopljena ali pa počakaš da se skoraj popolnoma izprazni in potem spet priklučiš na napajanje. Torej se je motil?

Kamele0N

23. jul 2008
42.365
5.652
113
Nobena baterija ni dobro če stoji prazna...

Li Ion je najbolje 40% napolnjena in tako pospraviš dokler je ne rabiš ( kadar imač AC napajanje doma)

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Citat:
Uporabnik nono_lolol pravi:
Mislim, da je prvo leto mi kar po 2.5h držala
smile-1.gif
ja sej sem se malo igral v tistih power nastavitvah, sam tak ne vem kaj sem nardil oz če sploh kaj pomaga :D @kameleon Praviš da, ni dobro met baterije skos na polnilcu? No men je en reko da je najslabše za baterijo če jo npr na pol prazno priklopiš na napajanje oz izklopiš preden je 100%. Torej reko mi je da je najboljše ali skos priklopljena ali pa počakaš da se skoraj popolnoma izprazni in potem spet priklučiš na napajanje. Torej se je motil?

Huh, tole je čisto mimo za litijeve baterije in človek ne ve, kaj govori.
ne-ne-1.gif
Ravno na tak način boš litijeve celice najhitreje uničil. Baterija bo najdlje zdržala, če bo polna 40 %, kot pravi @kameleon in na hladnem mestu, nekaj na 0 stopinj C. Z drugimi besedami, v hladilniku.

Za litijevo baterijo je najslabše , če je:
- polna na 100 %
- na višji temperaturi

In ravno v na elektriko priključenem prenosniku sta celo izpolnjena oba najslabša pogoja za pospešeno uničevanje baterije. Prenosnik se greje, s tem greje tudi baterijo!!! Torej 100 % napolnjenost + vročina!!!

Najbolje bi bilo, če bi se baterijo priključilo ko se izprazni na 40 % in polnilo samo do 60 %. Seveda je to nepraktično in si že baterijski suženj..
smile-1.gif

Tako da dober kompromis je praznjenje do 35 % in polnjenje do 75 ali 80 %, kadar ne potrebuješ baterije dolgo časa. Občasno je pa res dobro napolniti in izprazniti do konca, da se baterija kalibrira, kot je že omenjeno. Vendar ko se napolni, naj ne ostane dolgo priključena na napetost, če je prenosnik prižgan, saj je v tem primeru prisotna še vročina.
Pogosto vidim, da imajo ljudje prenosnik stalno na istem mestu, priključenega na elektriko in v njem baterijo.
bonk.gif

Spet je preveč teksta, zato povzetek:
cool-1.gif

- Kadar je ves čas na razpolago elektrika, naj bo baterija na 40 % in shranjena na hladnem (hladilnik)
- kadar jo (nujno) potrebujemo, jo delno polnimo in praznimo (od 35 % do 80 %)
- Občasno pa napolnimo in izpraznimo do konca, da se kalibrira (kalibrira se njena elektronika)
- Velja za vse naprave s temi baterijami, torej tudi mobilne telefone, tablice, navigacijske naprave. A pri teh je ne moremo vzeti ven in imeti samo elektriko

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Malo se motiš. Ko je prenosnik priklopljen na štrom se baterije ne polni ves čas in kar se tega tiče ni nobene nevarnosti za baterijo. Laptop se napaja iz omrežja, baterija je v mirovanju. Do polnitve pride šele, ko se čez čas baterija malo izprazni.

Največ škode naredi lion bateriji toplota in pa praznenje do konca (tam do nekje 20% lahko pade), tega se je poterbno izogibati.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.485
843
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
jaz mam svoj služben laptop (HP i5 cpu) 24/7 priklopljen v omrežje, pa po skoraj 3 letih baterija še vedno drži cca 3 ure, če ga imam samo na bateriji...Tako da se mi zdi, da so vsa dognanja v smeri te slabe prakse, bolj v teretične narave
smile-1.gif

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Tudi meni dokler ni baterija crknila je držala po 3 ure oz še več če sem imel samo film vključen gor.
Baterijo sem pa polnil in praznil dejansko vsak dan, Ko se je izpraznila na 7-10% sem jo dal filat včasih tudi pozabil da je že polna in potem izklopil. Torej delal čisto vse kontra kot bi moral
smile-1.gif

P.S. Še vedno nisem dognal kaj je bilo krivo za kratki stik
smile-1.gif

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Citat:
Uporabnik titov pravi:
Malo se motiš. Ko je prenosnik priklopljen na štrom se baterije ne polni ves čas in kar se tega tiče ni nobene nevarnosti za baterijo. Laptop se napaja iz omrežja, baterija je v mirovanju. Do polnitve pride šele, ko se čez čas baterija malo izprazni.

Največ škode naredi lion bateriji toplota in pa praznenje do konca (tam do nekje 20% lahko pade), tega se je poterbno izogibati.

Baterija se seveda ne sme polniti, se strinjam. A večja škoda je bateriji storjena, če je na vročini POLNA! Za "nevernike" pa več tukaj:
http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries

wink-1.gif

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Prej si posebej izpostavil to: "Pogosto vidim, da imajo ljudje prenosnik stalno na istem mestu, priključenega na elektriko in v njem baterijo."

Če se laptop ne pregreva, to ni nevarno za baterijo, to hočem povedati. Seveda pa moraš vsake toliko časa potem narediti discharge za kalibracijo mehanizmov, da ne prepolnijo baterije čez čas, ko se kapaciteta zmanjša.

“Should I disconnect my laptop from the power grid when not in use?” many ask. Under normal circumstances this should not be necessary because once the lithium-ion battery is full the charger discontinues charge and only engages when the battery voltage drops. Most users do not remove the AC power and I like to believe that this practice is safe.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Laptop se ne rabi kaj dosti segret pa bo baterija skozi na prijetnih 40°C. Kar po tabeli iz battery university pomeni, da bo baterija po le treh mesecih imela le še 65% začetne kapacitete.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Drži. Ampak, govora je o nevarnosti za baterijo, če je laptop priklopljen na štrom.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Citat:
Uporabnik titov pravi:
Drži. Ampak, govora je o nevarnosti za baterijo, če je laptop priklopljen na štrom.

Na tak način boš v roku enega leta sigurno zelo degradiral baterijo (če ne celo povsem uničil). Če to za tebe ni nevarnost za baterijo, potem pa tudi ne vem kaj je
rolleyes-1.gif