Prenosnik do 1200eur!

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
Kako deluje osvetltev LCD zaslonov verjetno veš? Na kratko in enostavo: same LCD matrike skoraj nimajo neke lastne osvetlitve, in se na sam zaslon sploh ne vidi, ob normalni svetlobi. V temu se pa le malce vidi. No, da "barve zaživijo" poskrbi osvetlitev. V splošni uporabi sta dve vrsti osvetlitve; z "navadno" lučjo in pa z LED diadami.

Glede navadnih luči so potem variante; več je luči, boljša je svetilnost, lepše so barve, manj je odboja, etc... Ampak tudi večja poraba.

Prednost LED je predvsem v konstantni svetlobi, namreč z leti NE zbledijo in pa občutno nižjo porabo, glede na klasične lučke. Slabost LED osvetlitev je le v njegovi ceni, ki je dosti višja, kot pri klasični osvetlitvi, zato imajo LED le "najboljši".

Trenutno je najboljši zaslon (oz verjetno je) tale:

18.4' WXGA++ X-Black LCD RGB 3chip LED tehnologija, resolucija 1920 x 1080

Najde se ga v Sony VAIO AW seriji.

PS, določeni sony desktop modeli pa imajo celo 6 lučk za osvetlitev, ampak to so 24" ali več...

PSS, koliko luči pa imajo kakšni LCD televizorji pa naj nekdo drug pove, bi bilo zanimivo videt primerjavo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
Za poslovn rabo boš še rabil operacijski sistem, razen če misliš laufat linux?

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Sam imam sony vaio vgn-cr21s sicer 14.1 colski to pa zato ker vse kar je nad to colo je meni preveliko.Moram priznat, da sem izredno zadovoljen z njim. Pred vsem ohišje je zelo kvalitetno. Pred njim sem imel acera cel mesec in je hitro šel od koče.

Tako, da toplo priporočam Vaiota za tiste kateri ste v dilemi kaj kupit predvsem zaradi kvalitete.

1213d1196491792-sony-brings-bold-colors-latest-laptops-sony_vaio_cr_2.jpg

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
Hotel sem namigniti na to, da moraš še k tej ceni dodati OS, razen če ga že imaš.

In se bolj splača kupiti kaj takega, ki že ima OS zraven.

mlacar

Pripravnik
29. avg 2007
441
5
18
Pozdravljeni!

Danes sem obiskal par trgovin in mal potipal prenosnika. Najprej mi niso dali miru Sonyi. Ampak nevem, že takoj v BOF-u, kjer imajo spet samo enega, 17", je ekran imel 2-3 lufta... Sem se spomnil, da je to mogoče tist star model, grem pogledt še v HN, kjer imajo par Sonijev. Pri modelu VGN-AR51J za 1000eur ima zopet ekran kar nekaj lufta, in to že pri novem, kaj šele bo.... Poleg je biv model iz serije cr, 14,1" ki je pa zgledal mnogo bolje. Moral bi videt še serijo BZ in FW.

Potem se pogledal toshibo terca s10, in mi ni bilo jasno kaj je na tem prenosniku iz magnezija, saj je vendarle cel plastičen? Nato mi je prodajalec razložil, da je to zlitina magnezija in plastike, naj mu bo:) Ampak me ni prepričala, terca mislim
smile-1.gif

Edini, ki me je zares navdušil (zaenkrat) je bil Elitebook, ki je res kopakten, vse na svojem mestu, se pravi na nivoju. Bom pa šel še pogledat sonijevo BZ klaso, upam da spremenim mnenje.

Hvala vsem za pomoč, upam da nebo kakšne slabe volje na ta post, to je samo moje mnenje in obuteki ki sem jih dobil ob ogledu.

Predlogi dobrodošli.

LP

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
Mislim, da končno razumem, o čem govoriš.

Tudi moj, nekaj let star, asus ima podobne težave. Mislim, da do tega pride zaradi načina, kako so včasih "vpenjali" zaslone na ohišje. In sicer samo prek dveh "pantov". Kar je pomenilo, da so se sčasoma cilindri malce obrabili. Še posebaj pa zna to biti problem pri 17" ali več, katerih ekran je lahko težak kakšen kilogram. Ne pozabit! AR serija je stara že okoli 3 leta! In je niso kaj spreminjali, le drugo strojno opremo so vgrajevali. Kar pomeni, da ima tole "staro tehnologijo" v sebi od začetka.

Nove serija, FW, BZ, pa imajo drug način "montaže" monitorja na ohišja, katero so pri sony zelo elegantno rešili:

http://gallery.vaio.eu/product_gallery/index.php?s=fw&c=gb&l=en
http://gallery.vaio.eu/product_gallery/pro/index.php?s=bz&c=en

Zdolž celotnega zadnjega dela ohišja imajo nek cilinder in potem je zadeva pritrjena na njega.

Za primerjavo, kako je narejen AR:

Za še eno primerjavo..naslednik ARja pa zgleda takole:

Meni se zdi, da novi modeli nimajo "lufta", sem pa šel sprobat na AR model in sem opazil, o čem govoriš.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Jaz sem se zmenil naslednji teden za demo FW11, pa bom sporocil, kako je s kakovostjo ohisja. Sam sem recimo alergicen na cheap obcutek (je pa res, da je treba kupovati ne ravno prenosnike za 400 eur).

LP,
PIC

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
Sem dobil v četrtek AWja (ki mislim da je bolj naslednik ARja kot FW).

Če napišem samo o kvaliteti izdelave je ta 1A. Monitor nima nobenega lufta in tudi vse ostalo je tako kot mora biti.

LP
Andrej