Premalo kisika v krvi

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Da je dihanje preslabo, ali pa je problem v pljucih. Odvisno v kaksnem kontekstu se to jemlje.

B81

22. jul 2007
36.879
10.441
113
Bil sem na testiranju za alergije in imam na cvetni prah in rž. (včasih jem polnozrnat kruh, ki je tudi iz ržene moke) Sem pa včeraj poskusil, pa nisem opazil ničesar.

No ko mi je merila pritisk (ki je vedno okoli 120/80), je tisto na prstu prišlo do 93,94 in je rekla, naj malo diham...in potem se mi je skoraj zmotilo
smile-1.gif
Mogoče zato, ker sem hitro peljal v bolnico na POhorju, višinska razlika...

Se pa izogibam aerobnemu treningu, ker imam vklopljen "žretje mode", kot sem že enkrat omenil.

Hvala

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Živčnost, naglica (čeprav potem super, da si imel samo 120/80 pritiska), skrčenje žil na periferiji, posledičen padec kapilarne nasičenosti krvi v jagodici prsta in rezultat - 94%.

Če bi dejansko bil sum, da je tovrsten rezultat resničen, bi bil prvi urep, da bi ti malo pomasirala prst ali prestavila senzor na ušesno mečico.

1500m višine tudi malo prispeva, malo pa morda kak defekten merilec saturacije.

Do, da ti je rekla, da malo zadihaj, je pa svojevrsten FAIL. Če npr. zajameš sapo in zadržiš dih... in čakaš... recimo minuto (toliko, da te že fajn stiska). Well, oksimeter v tem primeru še vedno kaže isto kot prej (morda kak procent manj).

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Malo OFF.
Koliko časa in kolikokrat zapored pa je še zdravo zadrževat zrak, da to nima nikakršnega vpliva na možgane? Prihaja čas "tauhanja".
grin1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Good question.

Jaz bi rekel, da nima nekega neposrednega vpliva. Kot že napisano, tudi ko se človek že pošteno duši, je vsebnost kisika v njegovi krvi še vedno krepko nad 90%. Povečan delni tlak ogljikovega dioksida v krvi pa še dodatno preusmerja kri iz periferije v možgane.

Druga stvar je recimo potapljanje in nastajanje mikro-mehurčkov ob povratku na površje, ki dejansko lahko povzročijo mikro-infarkte v možganih.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
nimamo dovolj časa, da bi začel razlagat o fiziološkem dogajanju med apnejo

glede na to, da se gre za "tauhanje" in zdaj to pač tako malo sprašuješ, se verjetno ne boš spravil do blackouta ali sambe

B81

22. jul 2007
36.879
10.441
113
Ja, bil sem nervozen, ker se mi je mudilo v službo...potem pa se mi je malo motilo, sem ji povedal....še kasneje pa pride ven v čakalnico pa reče moj priimek, pa reče: aha, saj ste še tu, sem mislila, da ste skup zlezli, madona ženska
grin1.gif

Hvala

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
@Jernej
Samo tauhanje, nič bombe.

@ khilla
Zadržujem pa zrak samo do občutka neprijetnosti + še nekaj sekund, nč bat. Si pustim dosti rezerve, ker nikol ne veš kaj te čaka na vrhu (lahk kam butneš), pa kolk globok si.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
nimamo dovolj časa, da bi začel razlagat o fiziološkem dogajanju med apnejo

glede na to, da se gre za "tauhanje" in zdaj to pač tako malo sprašuješ, se verjetno ne boš spravil do blackouta ali sambe

Kaj pa če imaš že najmanj dva zavzeta poslušalca?
evil.gif

Akutni efekti so mi bolj ali manj jasni (nerad bi govoril o zakisanosti telesa, ampak če že moram...
hysterical-1.gif
)... najbrž tudi pediatru, ki ga tudi zanimajo dolgoročni negativni učinki potapljanja na dah.

Kakšne dolgoročne učinke imajo torej kratke apneje in mejno hiperkapnična stanja na organizem? (sem že malo googlal, pa ne najdem nič pametnega)

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Malce preletel in našel samo že omenjene opise akutnih zapletov (ki so, res, super razloženi).

Ampak še enkrat - škodljivi kronični učinki zmerne hiperkapnije (torej brez hipoksije)?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
hiperkapnija načeloma sama po sebi ni tako nevarna, v praksi je to varovalni mehanizem

oz. tako rečeno, za 99.999% ljudi hiperkapnija pri prostem potapljanju ne bo povzročala težav, je bolj problematična hipokapnija

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
@Jernej
Samo tauhanje, nič bombe.

Ni nobene skode. Saj se telo samo regulira, centra za dihanje (v mozganih) pa ne mores (po kmecko receno) pretentati.

osiris12345

Fizikalc
20. feb 2011
1.304
13
38
Ljubljana
saj če si imel saturacije 94% je to uredu, normalno je od 94%-97% tako da to pa res ni nobene panike za zaganjat, pri meni so zganil paniko ko sem imel 84% saturacije in sem potem tudi 3 tedne preležal u bolnici, ko je prišlo nazaj na 94% so me spustili ven
smile-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ne, 94% NI V REDU. Edino, kar je tu, so ostale okoliščine. Če dobiš krvni izvid arterijske krvi z vrednostjo kisika 94% (torej definitivna vrednost) pri človeku, ki nima nekega pametnega razloga, da bi imel nizek kisik, je to vsekakor indic za nadaljnje preiskave.

"Normalne" vrednosti so >95%, ponekod se vzame tudi nad 97%.

Še enkrat - meritev, kjer ti "neka lučka presvetli jagodico prsta", je potrebno jemati v kontekstu. Jaz sem imel enkrat saturacijo 78%. Pa me je zdravnik pohvalil, da je to čisto ok, rekel naj vzamem 2-3 Lekadole proti grozljivemu glavobolu ter poizkusim malo zadremat ter me odslovil iz ordinacije.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik osiris12345 pravi:
@Jernej: 94% zgleda sam pri tebi ni uredu, mene so poslali z 94% domov

Eno je 94% na saturat-metru (tisti infrardeci prstan), drugo pa direktno izmerjenih 94% iz vzorca arterijske krvi.