Prekinitev prejemanja otroškega dodatka

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Ko pride odločba, potem pa se pritoži, če ni kaj vredu. Ni več tako, kot je bilo, sedaj CSD vse zvoha, ne moreš nič goljufat....sam ni tako strog spet.
Najvišje možne otroške dodatke dobijo starši, ki imajo zelo zelo majhen dohodek (brezposelni, kmetovalci, ...) tisti, ki pa dobi plačo in to minimalno se pa takoj po razredu zmanjša otroški dodatek in to, kar precej.

Nazadnje urejeno:

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
To mi je jasno, ampak ne razumem kako lahko za leto 2009, ko mama ni prejemala nobenih dohodkov upoštevajo, kot da bi celo leto prejemala enako plačo, kot je dobila letos prvo plačo za september 2010.
crazy1.gif

Mama je bila leta 2008 na zavodu, kjer je še nekaj mesecev dobivala socijalno pomoč, od oktobra 2008 do septembra 2010 pa ni bila nikjer zaposlena in ni dobivala dohodkov.
Bom počakal na odločbo, da vidim kaj bo tam pisalo.

Nazadnje urejeno:

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.169
1.144
113
Ker otroški dodatek se izplačuje za tekoči mesec, ne za nazaj (ko je bila nezaposlena),
in nekako predvidevajo, da bodo v naprej vse plače približno enake in na podlagi
tega ti izračuna dodatek.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
A ni tako, da se vsako leti vloži z dohodki za eno leto nazaj?
redface-1.gif
Lansko leto sem vložil z dohodki za 2008 in niso nič komplicirali.
Potem bi moral tudi tisti čas, ko je bila mama brez službe prejeti višji otroški dodatek, pa me ni nihče opozoril na to in sem celo leto dobival skoraj najnižje.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
V odločbi o otroškem dodatku ti piše da moraš pristojnemu centru za socialno delo sporočiti vse spremembe, ki vplivajo na pravico do otroškega dodatka, njegovo višino in obdobje prejemanja v roku 8. dneh, ko je taka sprememba nastala.
To bi moral storiti tudi takrat, ko je mati ostala brez službe in bi dobival večje otroške dodatke. Drugače pa vseto piše v odločbi o otroškem dodatku.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Hvala za odgovor
smile-1.gif

Zadeva je taka: danes sem jim nesel plačilno listo od mame za mesec september in bodo za otroški dodatek upoštevali, kot da je bila zaposlena leta 2010 od septembra do decembra (ne vem, kako lahko upoštevajo delo v prihodnosti), moje dohodke pa bodo upoštevali za leto 2009.
Še vedno mi ni jasno, zakaj ne upoštevajo obeh dohodkov iz enakega leta in kako vedo da bo mama prejemala do decembra tako plačo kot jo je dobila septembra
crazy1.gif

Se mi splača za tako stvar najeti odvetnika, ali bo več stroškov kot dobička?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Mislim, da bo več stroškov kot koristi. Drugače ti je pa že Jurek1973 odgovoril.
Ali si jim ti rekel, da ima mama sedaj službo ali so to sami zvohali?

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Sam sem rekel da se je mama prejšni mesec zaposlila.
Res ne zastopim kako lahko vzamejo dohodek od osebe X od januarja do decembra 2009, od osebe Y pa dohodek od januarja do decembra 2010 in to združijo v 1-letni dohodek, na podlagi katerega naredijo izračun višine otroškega dodatka
uf-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Citat:
Sam sem rekel da se je mama prejšni mesec zaposlila
Ali so bili kaj začudeni, ko si jim povedal za mamino zaposlitev?Takih je res malo, ki so tako pošteni.
Mojemu zdravniku tudi ni bilo nič jasno, ko sem rekel, da ne rabim bolniške po operaciji meniskusa.(preveč dopusta
smile-1.gif
)
Kot si ugotovil oni upoštevajo podatke, kateri so za njih bolj ugodni.
frown-1.gif
.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Sem mislil, da lahko ugotovijo, da je dobila zaposlitev. Oziroma bi lahko zahtevali, da prinesem potrdilo iz zavoda za zaposlovanje.
Saj to je vedno tako, ko morajo kaj dati najdejo vse izgovore, če je pa treba karkoli izterjati, se pa hitro sami javijo.

Med pregledovanjem zakona sem naletel na tole:
Citat:
Višina otroškega dodatka se določi glede na uvrstitev družine v posamezni dohodkovni razred . Pri tem se upošteva povprečni mesečni dohodek na družinskega člana v preteklem koledarskem letu oziroma v predpreteklem koledarskem letu, če se otroški dodatek uveljavlja v mesecu januarju, februarju ali marcu. Povprečni mesečni dohodek na družinskega člana se izračuna tako, da s skupni dohodek družine deli s številom mesecev, na katere se dohodek nanaša in s številom družinskih članov. Glede na število otrok se skupna višina otroškega dodatka določi za vse otroke, ki so upravičeni do otroškega dodatka tako, da se seštejejo posamezni zneski otroških dodatkov za vsakega otroka.

Tu ne vidim nikjer napisano, da lahko upoštevajo dohodek za tekoče leto.
uf-1.gif

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Pa še nekaj me zanima. Ker je mati samohranilka, naj bi mi pripadal 10% dodatek:
Citat:
posamezni znesek otroškega dodatka se lahko poveča za 10 % - če živi otrok v enostarševski družini. Pravico do izjemne višine otroškega dodatka za otroke, ki živijo v enostarševski družini, ima eden od staršev, kadar otrok oziroma otroci živijo samo z enim od staršev
Je res, da se izplačuje ta dodatek samo do izpolnjenega 18ga leta, kot so mi rekli na zavodu? Ker v zakonu tega podatka ne najdem.
crazy1.gif

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Citat:
Uporabnik Stupo pravi:
Pa še nekaj me zanima. Ker je mati samohranilka, naj bi mi pripadal 10% dodatek:
Citat:
posamezni znesek otroškega dodatka se lahko poveča za 10 % - če živi otrok v enostarševski družini. Pravico do izjemne višine otroškega dodatka za otroke, ki živijo v enostarševski družini, ima eden od staršev, kadar otrok oziroma otroci živijo samo z enim od staršev
Je res, da se izplačuje ta dodatek samo do izpolnjenega 18ga leta, kot so mi rekli na zavodu? Ker v zakonu tega podatka ne najdem.
crazy1.gif

Do 26.leta dokler imaš status dijaka/študenta, nato staršem po 26.letu prekinejo otroške.

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Citat:
Uporabnik Stupo pravi:
Sam sem rekel da se je mama prejšni mesec zaposlila.
Res ne zastopim kako lahko vzamejo dohodek od osebe X od januarja do decembra 2009, od osebe Y pa dohodek od januarja do decembra 2010 in to združijo v 1-letni dohodek, na podlagi katerega naredijo izračun višine otroškega dodatka
uf-1.gif

Ko prilagaš papirje oni mutajo, ampak ne se sekirat, ker oni vse preverjajo preko mreže podatkov....

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
21. oktobra sem napisal vprašanje v zvezi z otroškim dodatkom na ministrstvo za javno upravo ter dobil naslednji odgovor
Citat:
> Spoštovani,
>
> Vaše vprašanje smo posredovali Ministrstvu za delo, družino in socialne
> zadeve ter jih prosili, naj vam pripravijo in posredujejo odgovor.
> Po Uredbi o upravnem poslovanju mora organ na dopis odgovoriti najkasneje
> v 15 dneh po prejemu le-tega.
>
> Želimo vam prijetno uporabo portala e-uprava še naprej.
>
> Z lepimi pozdravi,
>
> MINISTRSTVO ZA JAVNO UPRAVO,
> Direktorat za e-upravo in upravne procese,
> Sektor za podporo uporabnikom

Sedaj čakam na odgovor, upam da ga dobim do petka.
smile-1.gif

Podobne teme