Preimenovanje firme in posledice

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.399
4.970
113
ksz...

če si se spomnil boljše ime za prodajalno, potem ne spreminjaj samo zaradi tega naziva podjetja...

na tabli trgovine pa napiši npr:
"Elektro ŠUS"
spodaj pa za manjšim napisom še ime podjetja, tako da tisti ki te poznajo po tem tudi nimajo težave z iskanjem,
hkrati pa lahko po imenu trgovine tudi ustvariš lastno blagovno znamko izdelkov in ni isto kot naziv podjetja...

po drugi strani, če pa posluješ pol leta in trgovino seliš 35km stran, pa tudi nima nobene veze če vse spremeniš,
boš presenečen koliko se jih sploh spomni naziva sedanje trgovine/podjetja...

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.473
357
83
34
Ne ne, glej moj post na prejšnji strani. Trgovina obratuje 2 leti na novi lokaciji.

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.810
113
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
je pa tukaj problem pri obrtnikih, saj se gre konkurenca zadnje čase umazano igro. To me najbolj skrbi. Trgovina sicer pobira lokalni trg z okolico, nekaj pa je tudi kupcev izven tega okraja, te je težje obvestiti o spremembi.
Kakšen problem? Reskiraš 100 EUR in vsem pošlješ marketinško obarvano obvestilo po pošti, da si se preimenoval iz teh pa teh razlogov, pa da boš sedaj še boljši in tako naprej
grin1.gif
. Hkrati to še izkoristiš in pripopaš zraven kakšno reklamo. Sej naslove od njih imaš, a ne?
Pa ne pozabi na dobavitelje, da te ne bodo začeli postrani gledat, ker bodo mislili, da jih hočeš s tem kaj nategnit (ne bi bilo prvič).

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Jap, v današnji podjetniški klimi bo prva misel vsakega:"Aha, odprl je nov doo in nategnil upnike od prejšnjega". Super reklama.

Najlažje je obsedeno premišljevati o drugem imenu podjetja, namesto da bi se lotil korenitih sprememb.

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.473
357
83
34
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Jap, v današnji podjetniški klimi bo prva misel vsakega:"Aha, odprl je nov doo in nategnil upnike od prejšnjega". Super reklama.

Najlažje je obsedeno premišljevati o drugem imenu podjetja, namesto da bi se lotil korenitih sprememb.

Nisem čisto siguren, da sem prav razumel tale stavek, zato mi prosim obrazloži kaj si mislil s tem. Če se nanaša na prvega se globoko motiš, ker gre za podjetje brez enega samega dolga.

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.810
113
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:

Nisem čisto siguren, da sem prav razumel tale stavek, zato mi prosim obrazloži kaj si mislil s tem. Če se nanaša na prvega se globoko motiš, ker gre za podjetje brez enega samega dolga.
Nihče ne pravi, da je tvoje podjetje dolžno okrog in okrog
evil.gif
.
Dejstvo pa je, da je v slovenski podjetniški kulturi zelo razširjeno poslovanje na puf, potem pa lastnik vrže podjetje v stečaj in vmes že prešifta na novo firmo, kjer dela isto naprej. Dobavitelji se pa obrišejo pod nosom za dolg.
Zato sva ti oba svetovala, da če boš spreminjal ime, obvezno ne pozabi PRED SPREMEMBO obvestit dobaviteljev, kjer jim razložiš zakaj to delaš in da ni namen preimenovanja njihov nateg. Ampak, če nimaš dolga, potem je to itak brezpredmetno. Obvesti pa jih vseeno. Dobra poslovna praksa pač. Čeprav jo pri nas zelo primanjkuje.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kako pa bi novo ime vplivalo na poslovne stranke? če imajo kake obrazce, programe, kjer je tvoje ime že vnešeno? da jim ne bi potem s preimenovanjem delal težav.

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Če avtor želi spremeniti ime, da bo boljše, pepoznavnejše se seveda to da storiti. Samo ime podjetja niti ni tako pomembno.

Spremeniš ime in to ti je "brand". Žoga d.o.o. bo imela spletni portal zogica.si, vse štima.

Lansko leto je npr. termo-tehnika naredila brand kronoerm, ime podjetja pa zaenkrat še ostaja isto.Ibon se je združil z Bisnode. In mi še vedno uporabljamo ibonaplikacijo, katera firma nam fakturira račun je čisto vseeno.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Klemen, kaj pa, če bi nam povedal staro in novo ime, da pogledamo situacijo, v kateri se nahajaš?

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.473
357
83
34
Iz Elektro(X) v Elektro(Y). Ta bi bila verjetno najmanj boleča..?

Prva želja je pa čisto X od zdajšnega, vendar po mojem mnenju dobra izpeljanka, ki začuda še ni zasedena pri nas.

Nazadnje urejeno:

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Ukvarjaš se z imenom trgovine, a v resnici te bo ravno selitev stala trenutnih strank ...

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.473
357
83
34
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Ukvarjaš se z imenom trgovine, a v resnici te bo ravno selitev stala trenutnih strank ...

Poglej datum, aktualna je samo zadnja stran in polovico prejšnje.
smile-1.gif

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.473
357
83
34
Podobno je ja, samo je druga branža, mi pa smo večinoma lokalno naravnani, nevem..

Kaj pa ELEB? Pač elektro in prva črka priimka. Me pa tukaj moti tale brazilska letalska firma, položaj na googlu bi verjetno trpel, kakšna tožba celo (velika firma)?
https://www.google.si/search?q...22&ie=UTF-8

Ali pa ELEKTROMAT, samo maš tukaj tudi že ELMAT, ELEMAT v Sloveniji..huh, pol mi pa že zmanjka idej, zelo zasičen trg.

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.810
113
Nekaj mi je prišlo na misel: kaj, če bi ti ves ta intelektualni napor, ki ga vlagaš v spremembo imena raje vložil v rszvoj posla. Bi bilo veliko koristneje.
Pa brez zamere.

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.473
357
83
34
Nobene zamere, imaš point. Samo če se ti stvar toliko časa mota po glavi, enostavno moraš nekaj narediti.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Ti kar naredi to, spremeni vse glave dokumentov, zavrzi ves natisnjen papir z logotipi, kuverte, žige, vizitke.. bo kuj večja izguba.

Meni je vseeno če se firma imenuje DREK d.o.o., če majo pravo robo, po pravi ceni, bom tam kupoval.

Naj kak tvoj kolega uleti nekaj kupit in bo pomojem hitro vedel povedati kje grešite. Pri raznih elektro štacunah so prodajalci dostikrat problem, ali so prezabiti ali pa važni kot da so doktorji znanosti.

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Če je v tujini, se ne sekirat,če se ne mislite širiti globalno. Mi imamo tudi ime podjetja, pa je na svetu še ene 5 firm s točno isim imenom, in še zelo podobna dejavnost. Celo en naš "konkurent" v Slo je v Bosni odprl firmo z našim imenom.

google.si drgače razvršča kot google.com, daje prednost lokalnim informacijam.

Osebno pa nisem pristaš skovank, ker je veliko firm EL-paneki, ING-neki, PRO-neki... in je težje izstopati.