Zdej je tko, pr Androidu je treba v zakup vzeti, da updejti niso takšni kot pri Applu, čeprav tudi slednji ni ravno biser.
Najbolj ziher updejte imaš na Googlovih aparatih serije Nexus, se pravi Nexus One (aka HTC Desire) oz. Nexus S (aka Samsung Galaxy S). Naslednjega Nexusa naj bi prav tako naredi Samsung.
Za ostale aparate je glede updejtov tako, ponavadi prejmejo updejt na nasledno iteracijo sistema, recimo iz 2.2 Froyo na 2.3 Gingerbread, 2.4 pa ne bomo dočakali po uradni poti, pa ne zato, ker ga aparat ne bi zmogel prebaviti ampak zaradi marketinga.
Hvala bogu obstajajo posamezniki in skupine ljudi, ki se soravijo razvijati lastne ROM-e za aparate. Temu pravimo custom ROM-i in so v nekaterih primerih dosti boljši od original ROM-ov (ori Galaxy S-u je že tako
). Imaš recimo ljudi, ki razvijajo CyanogenMod, ki je eden izmed mnogih alternativnih ROM-ov, ki so na voljo. Ko Google izda izvorno kodo svojega Android sistema, te ljudje poskrbijo, da ta nova zadeva deluje tudi na uradno nepodprtih aparatih.
Imel sem nekaj iPhonov in Android aparatov in se strinjam z vsemi naštetimi pomankljivostmi iOS-a. Sam na Androidu nisem naletel na nobeno oviro. Če je kaka stvar manjkala se jo da dobiti iz Marketa ali pa iz bilokje drugje.
Root pri večini uporabnikov sploh ni potreben, ker aparat ponuja večino stvari v osnovi. Spet odvisno kaj posameznik zahteva. Jaz sem aparat prvič rootal, ker sem probaval Titanium backup (shrani aplikacije in njihove podatke ter nastavitve, če recimo flashas aparat in se ti vse zbriše, poženeš Titanium backup in imaš zadeve urejene kakor so bile pred flashanjem).
Backup ROM-a se da narediti tudi preko custom kernela, ampak tam narediš recimo 12.3 backup, 1.6 si pa nekaj zajebal in moraš delati restore, v tem primeru bodo po restoru vse stvari (SMS-i, dnevnik klice itd.) v takšnem stanju kot so bili 12.3 tako da če vmes zamenjaš punco, boš po restoru imel gor še SMS-e od tasrate in ne od tafrišne
Aplikacij imaš malo morje za vsako stvar, ki ti jo srce poželi.
Kar se pa aparatov tiče je pa tako. Moj prvi Android je bil HTC Desire. Sama izdelava aparata je bila zelo dobra, prednji okvir kovinski itd...potem sem kupil Galaxy S-a, ki pa je cel plastičen. Prvo je bil malo šok ampak sem se hitro privadil, aparat tako ali tako nosim v gel skin oblekici tako da mi je praktično vseeno iz kakšnega materiala je zadeva narejena, ker nimam direktnega stika z ohišjem aparata. Po delovanju pa je v mojem primeru Galaxy S kar nekaj korakov pred Desierjem, na papirju pa imata oba skoraj enake specifikacije
Super AMOLED zaslon je zakon, napram navadnemu AMOLED zaslonu ima še malo večjo svetilnost, boljši izkoristek s tem varčuje pri energiji, najbolj opazna razlika je na soncu, AMOLED je bil zelo teško "gledljiv", pri Super AMOLED-u pa teh težav ni več itd... Vidni kot je tudi zelo velik.
Jaz če bi se spravil menjati aparat bi vzel SGS 2, zakaj? Razlogov je veliko, eden večjih razlogov je podpora s strani custom "kuharjev" ROM-ov. Druga prednost je, da se da Samsunga zelo preprosto root-ati in flashati preko Odina in se skoraj ne da aparata tako zjebati, da bi bil nepopravljiv. Vem za par primerov, ko so zaflashali aparat, ga nesli na RAM 2, ki je uradni serviser in so jim pogledali skozi prste in jim ga garancijsko popravili. Res da je SGS 2 plastičen navzven, znotraj je pa brutal killing machine