A se evropski proizvajalci vračajo?

sajkek

Guru
16. mar 2008
38.335
12.812
113
kak n eznamo v EU čipov delat, a stroje za čipe zna pa delat samo nizozemska?? wtf efekt

corsol

Guru
11. mar 2010
3.628
1.353
113
Je kdo spremljal zgodbo z čip izdelovalcem Nexperia? Nizozemska vlada se spontano ( pod pritiskom USA) odloči zapleniti podjetje, ki je v kitajski lasti.
Kitajci se nato spontano odločijo prepovedati izvoz komponent potrebnih za izdelavo teh čipov na Nizozemskem. Res šokantno, kdo bi si mislil da bodo kitajci vrnili milo za drago. Posledica? VW že ustavlja trake v Wolfsburgu.

Ampak najboljši del v članku je spodaj. Suvereno se zlažejo, da so kitajci naredili prvo potezo in so se nizozemci odzvali. Vsak, ki je vsaj približno slišal za to zgodbo, ve da to ni res. Res lep primer kako funkcionira manipulacija narative: mi good guys, china bad

Trenutno precejnšnja jeba , kar je proizvodnje na Kitajskem(in toj je 80% !!!) ne gre nič ven.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.628
1.353
113
Saj mi bi marsikaj lahko delali sami, ampak potem si ne bi lastniki mogli izplačevati takih dobičkov. V EU je dražja delovna sila, predpisi glede varstva pri delu, ekološki predpisi itd. Gre se samo za money, money, money.
Bi znalo držat.
Situacijo si je zakuhal Zahod sam , ker se tu pač skoraj nič ne splača delat oz, kitajc naredi cenjeje....očitno je bil pohlep vseeno malo prevelik in sedaj se vrača.

• Všeč mi je
Reactions: shift

Fly

Guru
21. jul 2007
2.726
572
113
Samo kot zanimivost, 2 tedna nazaj sem bil v Dubaju in je imel taxist tega kitajca:
Notr izdelava res na nivoju. Mi je priklopil še masažo na sprednjem zicu :) . Za ta model/znamko sem takrat prvič slišal.