A se evropski proizvajalci vračajo?

hermann

Guru
19. mar 2014
9.940
6.891
113
francoske cene so bile tradicionalno mnogo, mnogo višje od naših

res pa v lepih novih časih morda ne bo več tako

• Všeč mi je
Reactions: sad

Steve

Guru
13. avg 2007
10.366
2.441
113
Je kdo spremljal zgodbo z čip izdelovalcem Nexperia? Nizozemska vlada se spontano ( pod pritiskom USA) odloči zapleniti podjetje, ki je v kitajski lasti.
Kitajci se nato spontano odločijo prepovedati izvoz komponent potrebnih za izdelavo teh čipov na Nizozemskem. Res šokantno, kdo bi si mislil da bodo kitajci vrnili milo za drago. Posledica? VW že ustavlja trake v Wolfsburgu.

Ampak najboljši del v članku je spodaj. Suvereno se zlažejo, da so kitajci naredili prvo potezo in so se nizozemci odzvali. Vsak, ki je vsaj približno slišal za to zgodbo, ve da to ni res. Res lep primer kako funkcionira manipulacija narative: mi good guys, china bad

• Všeč mi je
Reactions: Matey in tony

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.393
7.524
113
Saj ni težko razumet no. Da končno začnemo nekaj samostojno delat, v lastni verigi, brez odvisnosti od kitajcev. Čeprav bo težka, redkih zemelj ni v EU.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.031
1.490
113
Titograd
To je jasno, ampak smo pošteno zaspali in to bo traaaajalo. Znamo se iti socialo, kako čimmanj delati, firmo zapleniti (kje so že tako delali, nedolgo nazaj?) se iti 100+ spolov in pač iz tega ne moremo biti resna konkurenca. Kitajci so močna skupnost, kjer je skupnost pomembnejša od posameznika

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.393
7.524
113
Aha, in prvi korak k temu, da začnemo končno nekaj sami delat, je po tvoje kraja kitajskih podjetij?
Ne to ne. Saj nisem tega rekel. Je pa prvi in upam da ne zadnji korak, da stopimo na svoje. Ali drugače rečeno, končno smo začeli nekaj migat. Upam le, da to ni "dad cat bounce".

• Haha
Reactions: jest5

sousis

Guru
16. nov 2019
1.735
1.177
113
A ni v ozadju še zgodba, da je kitajski lastnik nameraval izčrpati podjetje za pokrivanje nekih svojih privat investicij?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.366
2.441
113
Možno. Ampak ni to tudi zgodba za vsako drugo slovensko podjetje s slovenskim lastnikom? Jih naj potem tudi kar nacionaliziramo za ziher?

• Všeč mi je
Reactions: Matey in tony

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.393
7.524
113
Ja in? Kaj briga državo kaj jaz delam s svojim podjetjem?
Do neke točke lahko stopi v veljavo nacionalna varnost. No v tem primeru ni šlo.
Če pa nebi recimo v preteklosti zagnali hajko proti Huaweju, bi danes bili popolnoma odvisni od kitajca na področju telekomunikacij. Verjetno je jasno da to ni OK. Nekje je treba začet.

zakon

Guru
16. maj 2008
9.255
1.083
113
toti Maribor
Saj mi bi marsikaj lahko delali sami, ampak potem si ne bi lastniki mogli izplačevati takih dobičkov. V EU je dražja delovna sila, predpisi glede varstva pri delu, ekološki predpisi itd. Gre se samo za money, money, money.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj