Predvolilni molk

erikson

Guru
25. avg 2007
22.791
6.555
113
395x265d4bfe2fb9053426da6b77a72b007a5531275722548.jpg

Ob polnoči se je zaključila volilna kampanja ter nastopil volilni molk, ko je vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano.

Tega bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah. Od sobote od polnoči dalje pa do 7. ure zjutraj ter od sobote od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj lahko državljani morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00. Preko dneva, torej v soboto in nedeljo od 7. do 19. ure, pa bo kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.396
1.263
113
Sem pa včeraj med brskanjem naletel na mnenja prvnikov, da objavljanje anket ne sodi med stvari, ki bi bile prepovedane v času molka ...

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.219
16.506
113
ja sej tehnično gledano objavljanje podatkov "stanja" ni prepričevanje glede mnenja volilcev....
smile-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.492
457
83
In še rezultati so zanimivi, če ne ustaviš glasovanja takoj ob polnoči. Recimo primer RTV SLO
wink-1.gif

1370606-volitve.JPG

Priponke

• 1370606-volitve.JPG
    1370606-volitve.JPG
    49,3 KB · Ogledi: 127

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
ja sej tehnično gledano objavljanje podatkov "stanja" ni prepričevanje glede mnenja volilcev....
smile-1.gif

Ne vem če...
Najprej preberi to: http://brmagazin.blog.com/2011/11/24/instrumentalizacija/
Potem poglej to: http://www.mladina.si/107295/k...ista-in-sd-nav/
Potem preberi še to: http://brmagazin.blog.com/2011/11/27/samoizpolnilne-prerokbe-v-politicni-kampanji/

Vem da ni ravno malo branja - vsekako pa kaže, da ne gre nujno samo za objavljanje podatkov "stanja".

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Soočenje na TV SLO1 ni bilo edino ob tistem člasu.
Neposredno sem si ogledal soočenje na eni drugi TV, ki se mi je zdelo po kvaliteti najboljše doslej.

Pri volilnem molku je zanimiva nedoslednost, saj bi bilo potrebno odstraniti tudi vse plakate, ki visijo naokoli, ker nas dobesedno posiljujejo in nagovarjajo tudi v času takoimenovanega molka. (star pregovor pravi: slika pove več, kot tisoč besed)

V anglosaških državah pa volilnega molka sploh ne poznajo, ker po njihovo krši ustavno pravico do svobode izražanja mnenj, pa čeprav le dva dni v letu.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Miru si pa res ni tak problem ustvariti tudi takrat, ko ni volilnega molka, greš kam v naravo, kjer ni plakatov, TV pa izklopiš ali pa gledaš kaj bolj zanimivega.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.396
1.263
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
smile-1.gif

Ne vem če...
Najprej preberi to: http://brmagazin.blog.com/2011/11/24/instrumentalizacija/
Potem poglej to: http://www.mladina.si/107295/k...ista-in-sd-nav/
Potem preberi še to: http://brmagazin.blog.com/2011/11/27/samoizpolnilne-prerokbe-v-politicni-kampanji/

Vem da ni ravno malo branja - vsekako pa kaže, da ne gre nujno samo za objavljanje podatkov "stanja".

Prebral vse tri članke. Dva sta itak politična, torej za razpravo o tem opolnoma nepomembna, tretji pa je grobo pojasnilo metodologije ankete ter njeni rezultati - brez kakršnegakoli prepričevanja ...
Boš moral kak resen argument najti, tole je bullshit. Kako resno raziskavo (znanstveno), ki bo dokazala, da ima objava rezultatov anket neposreden vpliv na volilni rezultat.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.396
1.263
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
No potem pa kar pogumno kakšno anketo gor vrži!

Če bi mi bilo kaj do tega, da ve, rezultate (pa mi ni, ker je tule populacija, ki odgovarja, čisto nereprezantativna), bi jo. Objava ankete je objava, saj ne bi objavil rezultatov (to stori sistem, ampak za to nisem jaz kriv).

Poleg tega o anketah govori točno določen člen zakona, in ta prepoveduje objavo samo 7 dni pred volitvami (kar je točno teden dni prej). Ko bodo napisali od 7. dne pred volitvami do volitev, bo veljalo pa tudi za vmesne dni. Dokler ne, velja pač samo za tisti točno določen dan.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
V marketingu je dobro znana psihološka finta, da se bolje ocenjeni proizvodi tudi bolje prodajajo.
Ocena pri tem ni nujno v korelaciji s kvaliteto.

V tem primeru so "proizvodi" stranke, oziroma politiki, princip je pa isti.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.396
1.263
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Člen zakona, ki prepoveduje objavo rezultatov anket v tednu pred volitvami ne velja več.

OK, en velja več, nisem natančno preverjal, potem sploh ni problema. Pa ni bilo v tednu dni pred voditvami, ampak 7 dni pred dnevom volitev. To pa pomeni samo in izključno tisti en, sedmi dan. Se bodo tile pravniki morali še veliko naučiti, preden bodo znali kak stavek skupaj spravit, ki bo res povedal tisto, kar hočejo povedati.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.396
1.263
113
Citat:
Uporabnik uuu pravi:
V marketingu je dobro znana psihološka finta, da se bolje ocenjeni proizvodi tudi bolje prodajajo.
Ocena pri tem ni nujno v korelaciji s kvaliteto.

V tem primeru so "proizvodi" stranke, oziroma politiki, princip je pa isti.

Anketa ni ocena. In za prvo trditev, ki si jo zapisal, obstaja malo morje raziskav, ki so to potrdile. Za ankete je še nisem videl (lahko pa mi jo najdeš, pa bom pač priznal, da sem se zmotil).

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Javno objavljena anketa je ocena in tako jo tudi percipira povprečen volilec.
"Če je toliko ljudi izbralo tega in tega (ima dobro oceno), potem že ne more biti slab"

ali pa kontra

"Tega ni pa nihče izbral (slaba ocena), zagotovo ni dober".

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.396
1.263
113
A res? No, da vidimo, v kateri razoiskavi so to dokazali. Verjetno imaš pripravljen link?
In zanimivo, da rezultatov anket nikjer ne uporabljajo kot argument za volivce. Bi človek pričakoval, da tam, kjer vedo, kako se stvarem streže, bi boljši v anketah iz tega takoj naredili argument in ga uporabljali. Pa ga ne. Si morda odkril nekaj novega, kar bo na glavo obrnilo kampanje?

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Prav za vsako stvar se tudi ni treba na linke zanašati in lahko kdaj kaj tudi s svojo glavo premislimo.

Sam sem o tem bral v literaturi. Linkov na internetu se mi pa danes ne da iskati. Morda kak drug dan.

Psihološke raziskave o tem, kako ocene vplivajo na presojo, so sicer dostopne in dobro opisane v tovrstni literaturi.
Niso pa delane za vsak proizvod posebej (posebej za jabolka, posebej za avtomobile, posebej za politike) , vendar zaključki držijo na splošno.