Prednost kolesarja na prehodu za pešce ?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Kaki status ima kolesar na prehodu za pešče ?

Torej če na kolesu prečka cesto preko prehoda ?

Se obravnava enako kot pešci ?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:

če ni tiste luknje v prehodu, kot na sliki spodaj, mora it čez peš in tiščat kolo, samo kjerkoli je kolesarska steza na pločniku, naj bi bili tudi prehodi primerno označeni, če se na drugi strani nadaljuje kolesarska steza

edit: če se pelje čez, je v prekršku

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.672
6.710
113
pri taščici
Zanimivo branje, čakam da kdo lepi člene zakona.... jaz sem v AŠ moral tud kolesarje merkat.... je pa res da to ni bilo "lani"

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Če se mi kaj sanja, v ZVCP piše, da ima vsak udeleženec vso pravico pričakovat od drugih udeležencev v prometu, da spoštujejo prometne predpise. Tehnično gledano lahko kolesarja povoziš, kakšne bi bile pa posledice je pa druga stvar.

BTW.: Kako je pa s kolesarji, ki se vozijo v napačno smer po kolesarski stezi in ti npr. zaprejo pot v križišču, kjer zavijaš DESNO?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.672
6.710
113
pri taščici
to o pričakovanjh je res, samo kolikor vem bo imel kolesar prednost pred avtom pa ne glede na to ali je na pločniku, kolesarski ali cesti. Ker če ni kolesarske mora itak voziti ob desnem robu voznega pasu...

Takrat ko pa vozi v nasprotno smer pa seveda nima prednosti in krši pravila....

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Stvari preveč poenostavljaš. Čeprav je kolesar v prekršku, konkretno naj*beš, če ga zbiješ. Z avtom si "močnejši" udeleženec v prometu in moraš bolj paziti na "šibkejše" udeležence v prometu.

Poznam konkreten primer!

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
če ni tiste luknje v prehodu, kot na sliki spodaj,
Kaj pa če je ?

Pa velja to isto v Avstriji ?
Se je pred mano namenil en na kolesu prevozit prehod, pa je nekaj mahal za mano, ko mu nisem ustavil
tongue-1.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Citat:
Uporabnik stein pravi:

če ni tiste luknje v prehodu, kot na sliki spodaj, mora it čez peš in tiščat kolo, samo kjerkoli je kolesarska steza na pločniku, naj bi bili tudi prehodi primerno označeni, če se na drugi strani nadaljuje kolesarska steza

edit: če se pelje čez, je v prekršku

Zakaj pa policist pelje v enosmerno cesto???
10.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.672
6.710
113
pri taščici
Stein: če ti zavijaš desno in če s tem sekaš pot pešcu, kolesarju.... ga moraš čakat pa ne glede na to ali je zebra, ali je kolesarska steza, ali pa če ni nič od tega....tudi če se vozi v napačni smeri- Če ga boš zbil bo najmanj kar bo deljena krivda ali pa boš celo ti kriv....
sicer pa povprašaj kakšnega inštruktorja...
včasih so celo na netu obstajala vprašanja s slikami iz tečajev za cpp.. (oziorma podobna), kjer so ti s simulacijo pokazali kje si ga pihnil ....

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
če ni tiste luknje v prehodu, kot na sliki spodaj,
Kaj pa če je ?

Pa velja to isto v Avstriji ?
Se je pred mano namenil en na kolesu prevozit prehod, pa je nekaj mahal za mano, ko mu nisem ustavil
tongue-1.gif

če je pa, pa ima prednost, oz. kot so napisali, pazit morš v vsakem primeru, samo če njega policaj vidi, mu lahko napiše kazen, če se pelje čez prehod za pešce - enako, kot če se vozi po pločniku

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Jaz sprašujem za ravno vožnjo.

Torej jaz vozim, pred mano prehod, pol pa se spravi kolesar čez ta prehod. Kdo ima prednost ?

Kaj pa če je takoj za prehodom križišče (torej je prehod v bistvu del križišča). (spet vozim ravno).

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Jaz sprašujem za ravno vožnjo.

Torej jaz vozim, pred mano prehod, pol pa se spravi kolesar čez ta prehod. Kdo ima prednost ?

Kaj pa če je takoj za prehodom križišče (torej je prehod v bistvu del križišča). (spet vozim ravno).

Sem ti že odgovoril. Kolesar pri prečkanju čez tak prehod nima prednosti:

prvi_solski_dan_FotoPU%20NM2.jpg

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Sem ti že odgovoril. Kolesar pri prečkanju čez tak prehod nima prednosti:
Aha.
Samo kaj, če se on vseeno zapelje ?
Mu trobim ?
Ga povozim ?
evil.gif

(ja ja, saj bi lepo upočasnil...)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Stein: če ti zavijaš desno in če s tem sekaš pot pešcu, kolesarju.... ga moraš čakat pa ne glede na to ali je zebra, ali je kolesarska steza, ali pa če ni nič od tega....tudi če se vozi v napačni smeri- Če ga boš zbil bo najmanj kar bo deljena krivda ali pa boš celo ti kriv....
Če vozi v napačni smeri po kolesarski, ne boš kriv ... Poznam 2 primera (oba iz Lj), ko se je to zgodilo. Voznik avta nobenkrat kriv, kolesar v enem primeru dobil globo, v drugem pa fasal sodnika za prekrške in kasiral še večjo kazen. V obeh primerih sta plačevala tudi škodo na vozilu ...