Predebeli slovenski otroci

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Še nisem slišal za nek "Sodexo". OŠ v naši bližini imajo vse lastne kuhinje. Tu in tam poznam tudi kakega zaposlenega.
Ena zanimivost na temo lastnih kuhinj. Kako desetletje nazaj smo skupina družin najeli za vikend kuharico iz šole, da nam je dva dni kuhala za eno srečanje. Mi smo naredili jedilnik in nabavili VSE sestavine. Ampak ko sem poskusil hrano, sem takoj dobil asociacijo na moje osnovnošolske dni. Ženska je morala s sabo privleči neke začimbe in dodatke, ki se uporabljajo v teh šolskih menzah, da naravni zrezek v omaki ni imel normalnega okusa. Zanimivo, da tega okusa nisem srečal po gostilnah, pa vsak delovni dan malicam zunaj in malo krožim med gostilnami. Da še omenim, da sam v šolo nisem hodil v kraju, kjer kuha ta gospa. Če to ni zarota...

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Enostavno je problem v 90% samo v napačni prehrani (napačna prehranska piramida odobrena s strani dohtarjev)... preveč ogljikovih hidratov, sladkorja in premalo beljakovin, zelenjave in maščob, tudi nasičenih. Ob enormnih količinah zaužitega sladkorja in OHjev bi se morali otroci več ur na dan ukvarjati s kolesarjenjem, tekom itd, kar je pa iluzorno za pričakovat od 5 do 10 let starih otrok. Če bi 30 let nazaj uživali otroci tako hrano kot jo zdaj bi bili rezultati več ali manj isti kot danes. Zanimivo pa je, da se vsi mediji, dohtarji... spravljajo samo na sladkor, v resnici so pa OH ji ravno tako, če ne še v večji meri krivi za debelost.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.235
2.831
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Še nisem slišal za nek "Sodexo". OŠ v naši bližini imajo vse lastne kuhinje. Tu in tam poznam tudi kakega zaposlenega.
Ena zanimivost na temo lastnih kuhinj. Kako desetletje nazaj smo skupina družin najeli za vikend kuharico iz šole, da nam je dva dni kuhala za eno srečanje. Mi smo naredili jedilnik in nabavili VSE sestavine. Ampak ko sem poskusil hrano, sem takoj dobil asociacijo na moje osnovnošolske dni. Ženska je morala s sabo privleči neke začimbe in dodatke, ki se uporabljajo v teh šolskih menzah, da naravni zrezek v omaki ni imel normalnega okusa. Zanimivo, da tega okusa nisem srečal po gostilnah, pa vsak delovni dan malicam zunaj in malo krožim med gostilnami. Da še omenim, da sam v šolo nisem hodil v kraju, kjer kuha ta gospa. Če to ni zarota...

Praktične so vse menze eno sranje. Dela se velike količine hrane naenkrat in vedno se mudi zato zelo trpi kvaliteta in okus! Šolska kuharica je enostavno vajena delati v menzi in takšni kuharji so slabi, znajo sicer narediti veliko različnih jedi in vse delajo hitro, ne vzamejo pa si časa kjer je potrebno, začimb razen soli in popra praktično ne poznajo in jih ne uporabljajo oziroma ne znajo uporabljati, da ne omenjam kakšnih preprostih kuharskih trikov, ki naredijo neko jed še okusnejšo, zanimivejšo...
Šolska kuharica je pa še poseben primer, saj kuha za otroke, ki jim posebni, izraziti okusi in začimbe nikakor ne odgovarjajo. Za njih je suh dunajc in pomfri višek kulinarike
wink-1.gif
Saj smo bili, bolj ali manj vsi isti.

Sicer so med menzami tudi rahle razlike, nekatere so še kar prebavljive, medtem, kot na primer Sodexo je pa polom na celi črti.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Jaz pa ne vidim debelih otrok, pomojem imamo samo kake butaste kriterije, kjer je vsak otrok, ki ni kot iz koncentracijskega taborišča že predebel.

Problem je, da imamo še prenizke standarde. Že za odrasle imamo prenizke kriterije, vsak je debel, ki ima kožne gube špeha več kot 20 moški ali 25 ženska. Takih je pa ogromno. Ampak ker smo pač tolerantni do debeluharjev, se pač reče da je debel tisti ki si ne more riti obrisat sam.

Debelost otrok pa se že kaže lepo na njihovi "atletskih" sposobnostih in pa, zanimivo, številki noge.

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.053
1.269
113
42
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Citat:
Uporabnik turbobitch pravi:
Evo na igrišču če pogledam okrog 30 otrok med 3 pa 10 pa noben ni debel

Ker so NA IGRIŠČU. Ker se gibajo.
Debeli so tisti, ki sedijo doma za laptopom in pijejo Coca colo
uf-1.gif

Predvsem pri štirih ane

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Nedavno so naredili neko študijo, kjer so opazovalo telesno višino in številko noge pri modernih otrocih/najstnikih.

Zaključek je bil, da je za oboje kriva hrana.
V primeru telesne višine je pač finta to, da imajo današnji otroci na voljo "dovolj" hrane, da se telo optimalno razvija, ni nekega stradanja, ipd...zato so višji kot smo bili mi.
V primeru noge pa pač, da se "telesni ud bolj raztegne" ker je pod preveliko obremenitvijo in telo rabi boljšo stabilizacijo za premagovanje ovir. Za kar pa je verjetno kriva višja teža otrok.

Če se ne motim se tudi nosečnicam lahko poveča številka noge
smile-1.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.595
9.813
113
40
MB
ksz

zanimivo, da se najbolj čudite prav starši, ki pitate lastne otroke z vso možno svinjarijo, ko pa v šoli rečejo da je pretežek pa glih tolko da se ne kliče pop tv ipd
bonk.gif

treniram v eni športni dvorani kjer v dopoldanskem času poteka telovadba ene od gimnazij, večjih invalidov še jaz nisem doživel.

To je izpostavil tudi en trener, da nekih povprečnih otrok več ni, v razredu imaš 5 nadpovprečnih ostali pa so podpovrečni oz nezmožni nekega hitrega premikanja, še malo pa tek na 600m več ne bo tek, ampak sprehod.

Vsega so pa krivi starši, ki se bojijo za svoje sončke, bognedaj da kdo zašvica ... al pa bognedaj da ima kak žulj, je bolj varno če so od prihoda iz šole domov pa do spanja pred računalnikom
bonk.gif

vglavnem telovadba pri teh gimnazijcih zgleda nekako takole, sploh punce so zanimive, kjer jih ima konstanto 20 verjetno menstrualne krče, saj pri telovadbi sedijo v jeansu pa četkajo
grin1.gif
pri pubecih pa 10 zavaljenih, 5 si jih potaka žogo, 2 pa bi igrala fuzbal pa nimata s kom ...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Citat:
Uporabnik THEDuke pravi:
Problem je v tem da se ne gibljejo, ne telovadijo in ne pokurijo kokr pojejo...

To enostavno ne drži je ravno obratna povezava nažalost s hrano.

Leptin je hormon, ki regulira lakoto. Sproščanje leptina je normalno, če telo ni nabito s cukrom. Inzulin blokira leptin in tako ima človek stalno občutek lakote, če telo misli, da strada, se avtomtasko noče gibat, ker varčuje energije za nujne življenske procese. ČE se leptin normalno sprošča se človek želi gibat.

Razišči leptin, na youtube imaš pa tudi primer miši, ki imata blokirane receptorje za leptin (ali onemogočeno proizvodnjo). Miši se premakneta le če se jima da v bljižino hrano, drugače sta popolnoma primeru na mestu in se redita.

Tko da dejansko lenoba oz. nejevolja do gibanja ni povsem karakterno ali situacijsko pogojena, ampak jo nažalost blokira sodobna prehrana.

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Majstr svet se je mal spremenu.......

Včasih so starci delali do 2h popoldne, danes midva z ženo prideva dam ob 6h. Jest delam tudi med vikendom. Recim žena gre 6.47 na vlak bo 16 gre iz službe na vlak... v najboljšem primeru....

Otrok razen okol bajte in do lakalnega igrišča v mirni soseki ne pustiva da bi letali po mestu, kjer je leglo šipcev in džankijev. Da o drugih raj nebi.

Aktivno se posvečamo otroku kot se lahko. Imajo pa itak kup obveznosti, naši imajo karate, glasbeno, pa še par dejavnosti v šoli.
Teb se enostavno vidi da nimaš otrok in ne šihta oz si nekje za trakom, ker predvidevam, da pri takem kvasenju delaš do 2h ali pa sploh ne.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
V Sloveniji število predebelih otrok sicer pada....

raziskava objavljena aprila 2015 (kljub temu da je grafika do 2010)

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
No verjetno, da ravno bodybuilderji niso vsi froci.

Da, bi lahko upravičili večje mase.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Kar sicer ni napačno, za otroke, ki verjetno niso, vsaj v večini ne, športniki.

Ampak bi bilo vseeno fino videt kateri BMI je za njih "debelo" in kaj "normalno". Recimo da sem skoraj prepričan da so standardi postavljeni previsoko ali prenizko (odvisno iz katerega vidika gledaš) in da bi bil procent predebelih otrok moral biti še višji.