Preboj "nule" na vodniku?

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Zdravo

pred cca 2 mesecema sem v stari hiši na staro dozo povezal novo kuhalno ploščo (indukcijska). Stare kleme sem zamenjal, ker je bila ena klema kot bi bila stopljena, ker je bilo na isto fazo očitno vezano če več porabnikov. Vezana je na eno fazo, tako kot stara, čeprav so v hiši 3 faze. Do pred kratkim je bilo vse OK, zdaj pa se pojavlja naslednji problem.

Ko vklopijo kuhalno ploščo (indukcijo) in ko indukcija deluje, začnejo luči v drugi sobi (ki so očitno na isti fazi) goreti kot bi bilo samo 150 V ali celo še manj. Ko se indukcija izklopi začnejo spet goreti z normalno močjo.

Ne razumem kaj bi se lahko po dveh mesecih spremenilo, ker so kleme tudi takšne, da so na eni strani zaprte,tako da dvomim, da bi prišlo kje do preboja.

Ima kdo kakšno idejo?

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Slab spoj nekje na instalaciji-verjetno so te luci na isti fazi kot kuhalnik.
To bi bilo dobro CIMPREJ pregledati ker v nasprotnemu primeru lahko pride do POZARA !!!!

Koliko je stara napeljava v hisi?

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Torej so se "tastare" varovalke - vcasih je samo v tam oksidirano.
Poizkusi malo mocneje priviti varovalko - ce pa se bo se naprej pojavljalo pa priporocam cimprejsen obisk elektricarja ali opazovanje katera doza se segreva-ni potrebno stikati po zicah ce tega nisi navajen.Enostavno das nekaj kuhati in cez nekaj casa otipas doze(ponavadi pokrovcki pod stropom),ce se katera greje.ponavadi je v njej slab spoj.
Danes je malce pozno ampak stori to jutri cimprej.Ce ne najdes mesta slabega spoja pa cimprej elektricarja-brez heca .

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
So že bili, pa niso našli. Sumili so, da je slab spoj, ker so par dni nazaj menjali števec in od takrat so problemi. Danes so še enkrat preverili in niso nič ugotovili, tako da sem jih poklical jaz in jim rekel, da je mogoče problem v dozi zadaj za kuhinjskim elementom.
Sicer so preverili neposreden priklop na pečici in je pravilno izveden, zadaj v dozi pa res niso gledali. Jutri zjutraj grem takoj tja in bom jaz pogledal.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
BDW: a si sluajno iz Kanala
confused-1.gif

Ker sem danes enemu urejal telefonijo in mi je zena omenila popolnoma enak primer
rolleyes-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
a kake opcije, da bi plato vezal na kako drugo fazo, kot na luč, ni?

Ker predvidevam da ima luč zgolj 1.5 mm2 kabel...kar pa je za indukcijo rahlo malo (nazivne moči (se mi zdi) 7,5 kW).

Bi bilo možno, da je zaradi preobremenitve (in mogoče premalega premera vodnika) kje stalilo izolacijo vodnika, tako da je faza prišla v stik s (mogoče nulo) kakim drugim vodnikom?

Mogoče bi se dalo zmeriti z voltmetrom, ko je plata vžagana ali je napetost še na kakem drugem vodniku, kot na fazi? (žal nisem doma v elektriki...takod da moral kak elektro navdušenec povedat kak naredit kontrolo oz. kje).

El. plate so problematične (sploh pri starih hišah, kjer se jih ob izgradnji el. inštalacije ni predvidevalo,da bo kdaj tak velik porabnik) prav zaradi gormozanske priključne moči.....ker že tako imaš pečico, hladilnik, mikrovalovko, pomivalni stroj,....itd....ki so lahko (ob hkratni vključitvi) precej velik porabnik....da pa gor pripopaš še ultra požrešneža....

zna bit kriza....če ne prej...čez čas, kot pri tebi.

Če maš v bližni še kako fazo, bi bilo smotrno razmisliti o štemanju, ter da povlečeš eno fazo zgolj za plato (pa še to fazo poštukaš z obstoječo)....je sicer razbijanje in svinjarija, samo na dolgi rok praktično edina pametna rešitev.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Če bi faza prišla v stik z nulo, bi metalo varovalke ven, luči ne bi svetile z zmanjšano močjo. Ostalo imaš kar prav.
Jaz menim, da je res nekje slab stik (v dozi ali na priključku), lahko je pa tudi premajhna debelina žice - od nule. Ponavadi se je v starih bajtah vleklo en drat za nulo in več dratov za faze. Če gre 2,5 kvadrat za nulo za cel štuk, za faze pa po trije iste kvadrature in glede na, kot že rečeno, povečano moč porabnikov glede na predvideno 40 let nazaj, bi bilo smiselno potegniti za šporget: komplet nov priklop direkt iz priključka števca (nula) in nova varovalka (samo za šporget).