Faza je, nule ni :(

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.732
100
63
Samo eno vprašanje - kam pa se veže ozemljitev?
Kuhinjske vtičnice + bojler in štedilnik, torej vse glavne zadeve imam vse za knaufom, tako da bi to lahko rešil brez nekih hudih stroškov..

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ozemljitev se pelje iz glavne elektroomare. To je RUZE žica. Vse ozemljitve po bajti morajo biti pravilno izvedene, prav tako vse faze ki so skozi varovalke, ter nula ki je vodena ločeno, in je modra žica.

Šele tam v elektroomarici se odločaš kakšno varovanje boš imel. Če bo to ničenje, se tam spoji skupaj nulo in ozemljitev, če bo FID, se pa zadevo veže skozi FID.
Prepovedano je kratkostično spajati nulo in ozemljitev v vtičnicah ali kjerkoli drugje kot samo v elektroomari. Ker so potem sami problemi, samo spomnimo se štirižilnih podaljškov za trifazni tok, ko se je šparalo na peti žili itd o_O .

Ničenje ni prav nič slabo, je zelo zanesljivo, v industrijskih inštalacijah se najraje uporablja ravno ničenje, ravno zato ker ni tako občutljivo kot FID ki ti ga ven zabriše za vsako figo. Toda vsa zadeva MORA biti izvedena kot treba, sicer bodo lahko veliki problemi.

Ne sam delat, če se ti že sedaj porajajo taka vprašanja. Potem ko ti bo nekoga ubilo, si boš očital celo življenje.

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.732
100
63
Saj ne mislim delat sam, samo poraja se mi vprašanje, kam peljati ozemljitev (če bi jo že napeljal do vtičnic), če ima priklop do omarice v stanovanju samo fazo in nulo? Pa še zanimivost, v glavni omarici je samo ena glavna varovalka - 25A okrogla, ki se privije :)

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja, skozi njo pa cvek, da ne bi prehitro crknila :p . Moj bog, pa imaš res stare zadeve.

Ko sem bil par let star, v živo se še spomnim, v nedeljo popoldne je mama peglala cote, jaz sem se na tleh igral, zunaj pa nevihta in je usekalo pri sosedu en km daleč na drugi strani hoste. Sosedu je takrat štala pogorela, hišo so pa gasilci uspeli rešiti.
Mami je peglezen v rokah razpadel, inštalacijo je nekaj metrov nadaleč zabrisalo ven iz zida, če ne vidiš ne verjameš, varovalka je pa ostala cela :bonk: .

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
Glede na varovalko.ti bo mogoče res kdaj žal da nisi ob renovaciji dal še Jurja ali dva stromarju, da bi ti na novo strom potegnil. Vse od števca naprej.
Upam da si vsak svinec iz odtokov odstranil.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.701
9.486
113
Saj ne mislim delat sam, samo poraja se mi vprašanje, kam peljati ozemljitev (če bi jo že napeljal do vtičnic), če ima priklop do omarice v stanovanju samo fazo in nulo? Pa še zanimivost, v glavni omarici je samo ena glavna varovalka - 25A okrogla, ki se privije :)
Kjer je števec, po navadi je pri vhodu v stanovanje in tja se vgradi nova omara skupaj s FIDom in varovalkamu, od tam se pa razpelje nova inštalacija. V 2020 varovalke niso drage in se dobijo, kabel pa tudi. Kanala za kabel pa tud ni problem poštemat. Tko da je to ob adaptacijah mal din din, sam stranki je treba povedat tako.
Varovalni vodnik, ki ti zdaj manjka se tam spoji z nulo, se pravi gorvodno preden gre v FID stikalo od FIDa naprej sta vodnika ločena. Se pa ne spomnim kater sistem zaščite je pol to, bo Demz povedal.

Nazadnje urejeno:

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Kable pa pr nas kupit, najboljš da kar štromar zrihta . Ne vlečt 3 klase iz bosne.
Aja pa v kuhni je steklokeramična ?

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.572
4.492
113
49
Na sončni strani ALP
Šolski primer kako se izvede ničenje...

ničenje.jpg

• Haha
Reactions: Hanzi

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.732
100
63
Kjer je števec, po navadi je pri vhodu v stanovanje in tja se vgradi nova omara skupaj s FIDom in varovalkamu, od tam se pa razpelje nova inštalacija. V 2020 varovalke niso drage in se dobijo, kabel pa tudi. Kanala za kabel pa tud ni problem poštemat. Tko da je to ob adaptacijah mal din din, sam stranki je treba povedat tako.
Varovalni vodnik, ki ti zdaj manjka se tam spoji z nulo, se pravi gorvodno preden gre v FID stikalo od FIDa naprej sta vodnika ločena. Se pa ne spomnim kater sistem zaščite je pol to, bo Demz povedal.

No, točno to me je zanimalo - torej se ozemljitveni vodnik pripelje do omarice in se ga tam (pred FIDom) brika z nulo.
V tem stanovanju je sicer notranjo omarico menjal že prejšnji lastnik in so vse že avtomatske..

Sicer pa.. sem naročil štromarja in bo svetoval, kaj narediti.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe in tony

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.732
100
63
Kot rečeno.. pride štromar pogledat in bomo naredili največ, kar se da..

Se mi pa zdi sicer preveč pavšalno svetovat komplet menjavo vsega. To pomeni, da katerokoli 20+ let staro stanovanje, ki ga danes kupiš se moraš najprej lotiti komplet prenove elektrike, verjetno še kopalnice, parketa, pa še kaj.... Mislim, da to ne gre tako oziroma je % takih, ki to naredijo minimalen. Že vsaj v tem bloku, kjer smo kupili stanovanje, se je zamenjalo že več kot pol lastnikov, pa so me večinoma čudno gledali, kaj tako prenavljamo in kompliciramo.. ker drugi niso nič. Verjetno niti ne vedo, kake valjance imajo v stenah :)

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Ne katero koli 20 let+ staro stanovanje, pač pa vsako, tudi če je bilo narejeno letos, ki ima nevarno inštalacijo.

Pamet v roke. Tudi jaz poznam žensko, ki jo je v kopalnici ubil el. tok.

19. jul 2007
2.838
1.563
113
Ne katero koli 20 let+ staro stanovanje, pač pa vsako, tudi če je bilo narejeno letos, ki ima nevarno inštalacijo.

Pamet v roke. Tudi jaz poznam žensko, ki jo je v kopalnici ubil el. tok.
Slabi dve leti stara zgodba, dve smrti zaradi elektrike

BIČ – Nepravilno napeljana električna napeljava je bila očitno usodna za 46-letnega bolgarskega državljana, ki je začasno prebival v najemniškem stanovanju v Biču na Dolenjskem, kjer so policisti v kopalni kadi minuli petek odkrili njegovo truplo. Ali je bilo res tako, bo pokazala sanitarna obdukcija, policija pa zdaj preverja, ali je bila elektrika usodna tudi za 60-letnega Hrvata, ki so ga v hiši mrtvega našli le 14 dni prej, 12. januarja.
France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto, je včeraj povedal, da se je električni udar zgodil na kovinskem ohišju električnega grelnika za vodo, zaradi česar je 46-letni Bolgar umrl. »Pri ogledu kraja dejanja je bilo ugotovljeno, da je v hiši nepravilno izvedena vezava elektrike. V električni omarici namreč ni bilo glavnega stikala, prav tako ni bilo izvedeno ničenje, kar posledično pomeni, da električni grelnik vode ni bil varovan pred udarom elektrike.«
Tudi ob ogledu so bili vsi kovinski deli v stanovanjski hiši pod električno napetostjo – pralni stroj, pomivalni stroj, celotna centralna napeljava in torej tudi električni grelnik vode.

Policistom so pri ogledu pomagali strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL), na kraju dogodka pa sta bili prisotni tudi dežurna preiskovalna sodnica okrožnega sodišča v Novem mestu ter dežurna državna tožilka. Preiskovalna sodnica je odredila sodno obdukcijo.

Prva smrt
V isti hiši so dva tedna prej našli mrtvega 60-letnega državljana Hrvaške. Takrat je po Božičnikovih besedah prva na kraj dogodka prispela enota za nujno medicinsko pomoč iz ZD Trebnje, ki je nesrečnika reanimirala, vendar ni bila uspešna. Takrat pri ogledu niso našli nobenih sumljivih okoliščin, ki bi nakazovale na električni udar, tudi zdravnik na telesu oziroma na truplu ni našel nobenih poškodb. Odrejena je bila sanitarna obdukcija, ki je pokazala, da je moški, sicer srčni bolnik, umrl zaradi zastoja srca.
Na Bolgarovem truplu pa so našli več poškodb, t. i. električnih značk, ki so značilne posledice električnega udara.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.628
113
Marlbor
Ko sem pred leti šel v najemniško stanovanje, sem tudi sam imel sranje v kopalnici, kjer je narobe bila zvezama vtičnica (brez ozemljitve, faza pa na sredinskem jezičko za ozemljitev). Bi se mimogrede lahko dotaknil jezička ob utikanju v vtičnico.

• Všeč mi je
Reactions: bertoncl

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.701
9.486
113
Kot rečeno.. pride štromar pogledat in bomo naredili največ, kar se da..

Se mi pa zdi sicer preveč pavšalno svetovat komplet menjavo vsega. To pomeni, da katerokoli 20+ let staro stanovanje, ki ga danes kupiš se moraš najprej lotiti komplet prenove elektrike, verjetno še kopalnice, parketa, pa še kaj.... Mislim, da to ne gre tako oziroma je % takih, ki to naredijo minimalen. Že vsaj v tem bloku, kjer smo kupili stanovanje, se je zamenjalo že več kot pol lastnikov, pa so me večinoma čudno gledali, kaj tako prenavljamo in kompliciramo.. ker drugi niso nič. Verjetno niti ne vedo, kake valjance imajo v stenah :)
Vsako ki ima dvožilno instalacijo. Ta podatek je bistven, pa lohk napišeš še 10 romanov.
Dvožilna instalcija je pa zastarela že vsaj 40 let, če ni več.

Nazadnje urejeno:

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Točno tako. 40 let stara inštalacija je lahko povsem ok, če je le izvedena kot se šika.
Problem bi lahko bil edino z inštalacijo, kjer so ob pomoči predimenzioniranih varovalk (žebljev :zavijazocmi: ) na 1,5 ali 2,5 kvadrat gonili industrijske ali kmetijske stroje.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Točno tako. 40 let stara inštalacija je lahko povsem ok, če je le izvedena kot se šika.
Problem bi lahko bil edino z inštalacijo, kjer so ob pomoči predimenzioniranih varovalk (žebljev :zavijazocmi: ) na 1,5 ali 2,5 kvadrat gonili industrijske ali kmetijske stroje.

:D
Starate od moje (je že pokojni, Bog mu daj večni mir itd..), je imel bika v štali z drotom privezanega, pa psa tudi, ker je ketno že nekajkrat prej utrgal, pa motor od puhalnika prav tako z drotom privezanega da mu ni ušel, ... skozi varovalko pa cvek, itak :p .

Sedaj se tako jaz kot vsi ki smo takrat ogledovali tiste scene, na smrt izogibamo drota, čeprav je v bistvu zelo praktična zadeva.

Hotel sem pa pokazati nekaj mnogo bolj bistvenega. Vsi mislimo kako je Ljubljana kot sinonim slovenskega top mesta urejena in moderna in nevemkaj še vse - pa je zelo kontra. Včasih sem izvajal montaže tudi po individualnih hišah, samo v Ljubljani sem doživljal take situacije kot jo ima v tem trenutku MUC . Na dvorišču 2.2 kW cirkular za žaganje drv, po bajti pa dvožilna instalacija brez ozemljitve. Naročili so industrijsko peč, v bajti so pa imeli zgolj 220 V - zopet brez ozemljitvenih vodnikov. Radio je imel anteno priključeno kar na žico in cvek na koncu, ta je bil zapičen pod oknom v zemljo med gartrožami ... itd.

Vsi na kmetih imajo bolje oz. kar brezhibno urejene tehnične zadeve, sredi bele Ljubljane pa doživljaš tako smejurijo :valjamse: . Saj dela, pogojno. Ampak samo "pogojno".

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji in Pepe