Povezava dveh routerjev

HrabiaMol

Fizikalc
28. jul 2007
1.400
1
38
Citat:
Uporabnik Narodnjak pravi:
no jz sm naložu ta fw, zdj me pa zanima kako si povezu skp routerja

a mora bit SSID pr obeh enak? channel tud?

Nastavil sem ga takole z opcijo "connect via cliend bridge" ker mi WDS ni deloval:

gargoyle.jpg

ssid ki ga oddaja mora biti drugačen, key je lahko poljuben, pravtako channel.

Matisse

Zelenc'
2. maj 2011
7
0
1
Zdravo!

Že dva dni se zajeb.... s temi ruterji in mi nikako ne uspe povezati v bridge. Prečesal sem net po dolge m in po čež, vse nastavitve štimajo pa nič.

Kot gateway imam Linksys WRT54G v7 iz kabla v wireles, sedaj pa bi rad ojačal signal, zato sem kupil Tplink WR741ND.
Prvo sem poskusil z originalnim firmwarom, potem z gargoyle, pa spet na original, pa spet na gargoyle pa vse nastavitve kot morajo biti pa nič.
Tudi sem opazil, da mi signala sploh ne oddaja, čeprav sveti lučka (preverjeno z Samsungom Galaxy) 10 cm od routerja.

A ima kdo kako idejo kaj delam narobe?

HrabiaMol

Fizikalc
28. jul 2007
1.400
1
38
Citat:
Uporabnik Matisse pravi:
Zdravo!

Že dva dni se zajeb.... s temi ruterji in mi nikako ne uspe povezati v bridge. Prečesal sem net po dolge m in po čež, vse nastavitve štimajo pa nič.

Kot gateway imam Linksys WRT54G v7 iz kabla v wireles, sedaj pa bi rad ojačal signal, zato sem kupil Tplink WR741ND.
Prvo sem poskusil z originalnim firmwarom, potem z gargoyle, pa spet na original, pa spet na gargoyle pa vse nastavitve kot morajo biti pa nič.
Tudi sem opazil, da mi signala sploh ne oddaja, čeprav sveti lučka (preverjeno z Samsungom Galaxy) 10 cm od routerja.

A na original SW in original konfiguraciji ti oddaja signal al ne? Da ni router slučajno defekten.

Matisse

Zelenc'
2. maj 2011
7
0
1
Ko sem preklopil samo v gateway in ga zamenjal z wrt54g je delal z obema firmwaretoma vredu, razen da je bil mal slabši signal.

Pozabil sem napisati, da sem v ta namen kupil še enga wr740n in se dogaja enako

čist sem beff...

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
Citat:
Uporabnik Matisse pravi:
Zdravo!

Probaj zadevo postavit drugače. Daj TP-Linka na primarni strani(modem) v AP mode in Linksysa na sekundarni v wirelles bridge(dd-wrt) in bi moralo delat b.p.

Matisse

Zelenc'
2. maj 2011
7
0
1
Na žalost ne vem če bo delalo, ker mam ravno WRT54G v7, katera nima firmwareja oz. "To less flash memory for Atheros". Tako, da se na tem linksysu po moje ne da nič narediti
frown-1.gif

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
Moje izkušnje govorijo o tem, da lahko WDS sicer konfiguriraš pravilno pa vseeno ne deluje. Zelo pomaga pa popoln izklop naprav , ki so vključene v zgodbo (nrp, routerja z dhcphem ,pa mogoče pol še dveh wifijev ki sta v WDSju). Tko da ne se zanašat na tele soft resete preko vmeniska za nastavotev, ampak zadeve fiziæno čisto izkopite po nastavljanju. V mojem pruimeru sm imel ista wifija(enak model istega proizvajalca).

lp

HrabiaMol

Fizikalc
28. jul 2007
1.400
1
38
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
Moje izkušnje govorijo o tem, da lahko WDS sicer konfiguriraš pravilno pa vseeno ne deluje. Zelo pomaga pa popoln izklop naprav , ki so vključene v zgodbo (nrp, routerja z dhcphem ,pa mogoče pol še dveh wifijev ki sta v WDSju). Tko da ne se zanašat na tele soft resete preko vmeniska za nastavotev, ampak zadeve fiziæno čisto izkopite po nastavljanju. V mojem pruimeru sm imel ista wifija(enak model istega proizvajalca).

lp

S kakšnim šifriranjem si pa uspel usposobiti WDS?

japke

Fizikalc
13. avg 2007
1.349
12
38
44
skoz okol
da kar tu vprašam.
doma bom naredil mrežo: FTTH modem -> ruter1 na tega pa povezana še dva ruterja (->ruter2 in ->ruter3).

Oba ruter2 in ruter 3 sta TP-link TL1043nd. Primarnega-ruter1 moram še nabaviti.
Ali igra sploh kaj vloge, katere znamke-model je primarni ruter? Mogoče priporočate kaj boljšega oz. bolj prilagodljivega od tega Tp-linka? cena do 100 eur.

hvala, lp

.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.877
697
113
Kakšen pa je sploh tvoj namen uporabe treh routerjev?
Načeloma je vseeno kakšne znamke/model so, edino pri WDS imaš lahko včasih probleme če routerji niso iste znamke.

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
Ali ti to misliš povezat žično ali brezžično?

Ker če računaš na wirelles bridge, se ti bo zgodilo, da bo hitrost povezave recimo med router2 in router3, ki se morata povezovat preko routerja1 porazno slaba, saj se pri bridge vezavi hitrosti znižajo(tudi do 50%). V tem primeru pa gre celo za dve bridge povezavi.
Sicer bo delalo, vendar vprašanje kako!?

Če pa greš preko kabla, pa je boljše na lokaciji 2 in 3 postavit switch, na lokaciji 1 pa router in bo vse delalo ok, če so linije do cca.100m, naprej pa je priporočljivo postavit ojačevalec.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.877
697
113
Routerji bodo med seboj povezani s kablom?
Kaj si predstavljaš kot eno omrežje? Da se vse naprave med seboj vidijo, ali da so naprave po hišah ločene.

Moje mnenje: če deliš internet z nekom, ki ti ni preveč blizu, potem je boljše da se naprave med hišami ne vidijo.

japke

Fizikalc
13. avg 2007
1.349
12
38
44
skoz okol
povezano bo vse med sabo s ca 40m kabla.
vse hiše so "naše" in v vsaki hiši rabim tudi wireless signal. Zato menim, da je najboljše/najcenejše? po hišah postaviti ruterje.
Načeloma mi je skoraj vseeno, ali se PCji med sabo vidijo ali pa tudi ne. (eno omrežje ali pač tri neodvisna)

Plan je tak: iz modema na 1.ruter, (DHCP on) od tam pa v 2. in 3. ruter (DHCP off) LAN-LAN.

je še kaka druga opcija povezave, da ne bi prihajalo do kakih ozkih grl?

Hvala

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.877
697
113
Tak kak si napisal je vredu. Edino pri routerjih pazi na IP konflikte. Ker če bodo imeli vsi routerji enak IP (recimo 192.168.0.1), boš imel probleme.
Predlagam da daš prvemu routerju .1, drugemu .2 in tretjemu .3 IP naslov. Pa vsi naj bodo na enakem omrežju (da ne bo eden 192.168.0.1, drugi pa 192.168.1.2). Tako boš lahko kjerkoli v omrežju konfiguriral bilokateri router.

Glede WIFIja pa si lahko omisliš roaming - vsem trem routerjem daš enak SSID in enako zaščito ter geslo. Pa obvezno jih daj na različne kanale, da ne bo medsebojnih motenj. Uporabi kanale 1, 6 in 11.

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
Če greš preko kabla pa itak ni nobenega problema.
Vprašanje je ali rabiš na lokacijah 2 in 3 samo wirelles ali kabel+wirelles. Če samo wirelles postavi oba routerja(2 in 3) v AP mode, bo najbolje špilalo in vse skupaj se bo obnašalo kot ena mreža in vsi pc-ji se med sabo vidijo, tudi morebitni mrežni printerji so na razpolago vsem itd.
Če pa rabiš oboje pa na routerjih 2 in 3 izberi Static IP vrsto povezave, skonfiguriraj še wirelles pa si zmagal in spet vse lepo deluje.