Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Žal je pri veliko ljudeh (presenečen ugotavljam, da tudi pri tebi) še vedno prisotna mentaliteta, da je zdravje neka usluga, ki jo nudi država. Oziroma, če je ne, bi jo morala.
Prosim moj citat, ki te je "logično" navedel na omenjeno "predvidevanje".
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Ponovno brez kakršnegakoli pregleda nad situacijo kritiziraš primarno zdravstveno varstvo in preventivo. Si res prepričana, da je tvoja osebna izkušnja dovolj za takšno posploševanje?
Aha.
Moja osebna izkušnja je očitno nepomembna.
Očitno jaz (moji kolegi, prijatelji, znanci, družina) živimo v enem izmed tistih posebnih časovnih špagetov, kjer se nam realnost kaže totalno drugačna od tiste, ki se jo uči na MF.
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Resnica je seveda daleč stran od laži, ki si jih natrosila. Veliko ljudi se ukvarja s področjem preventive... Glavna težava je v tem, da ljudje kot si ti z nepremišljenim vsesplošnim kritiziranjem zdravstva zmanjšujete zaupanje ljudi v zdravnike in četudi se ti trudijo, njihove besede naletijo na gluha ušesa.
Začaran krog.
Torej je treba zdravnike božati in ti bodo boljši?
Zanimiva logika.
V skladu s psihologijo mase - kamor sodijo tudi zdravniki - se nekaj spremeni le, kadar je človek prisiljen dvigniti rit.
In to jaz delam - dvigujem vaše razvajene riti, kjer je vse, kar delate najboljše in prav. In imate vedno prav. In nikoli nimate narobe. In sistem, ki je, je vedno najboljši. In vnaprej veste, da pacient loči med vrtoglavico in omotico (ko je že iz naslova očitno, da je ne
) in mu na osnovi tega "predvidevanja" postavljate diagnoze, ki so logično zgrešene, saj drugače niti ne more biti.
Pa dajmo bolj počasi (očitno bo treba, ker osebek, ki se vsak dan valja po bolnišnicah seveda ne ve, kako je v resničnem svetu z ostalo populacijo, ki zdravnika vidi dvakrat na leto po 10 minut).
Ali je pregled vida (torej slabovidnosti) vključen v sistematični zdravstveni pregled?
V mojih časih to ni bilo (govorim za ZD Ljubljana in Študentski zdravstveni dom na Aškrčevi), zanima me, če je danes.
In sicer v praksi, ne v teoriji.
Preventiva tipa "Ali je kej posebnga?", "Nič? Super.", ni ravno preventiva.
(PS - meni so sluh na sistematskem pregledu nazadnje pregledovali v 1. razredu OŠ, kasneje pa nikoli več, četudi je baje po normativih to treba delati še enkrat kasneje. Da bi mi kdaj koli kontrolirali holesterol, četudi sodim v t.i. rizično populacijo in bi v skladu z vašimi teoretičnimi pisarijami to morali storiti, se pa seveda ni niti slučajno zgodilo:
http://www.medenosrce.net/forum/uploads/589/PREVENTIVNO_ZDRAVSTVENO_VARSTVO_-_navodila_za_vajo.pdf
Toliko o resničnem svetu in nakladanju, da je za vse bolezni kriv itak pacient sam, češ kaj pa je tako neumen, da si ni kar sam postavil diagnoze.
).