Postavitev internetne strani

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.265
154
63
Celje
Ker sem v tem popolni laik, me zanima, kakšen je postopek? OK, registriraš domeno in zakupiš prostor. Potem sem že našel wordpress predlogo, ki bi mi ustrezala. Kako se pa potem to skupaj spravi v pogon?
confused-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kje pa imaš registrirano oz. zakupljen prostor? Nekateri imajo wordpress že nameščen oz. kar preko control panel od domene s par kliki namestiš predlogo.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Preprosti način je, da registriraš domeno pri istem ponudniku, pri katerem boš tudi potem hostal stran. Potem samo še v web vmesniku namestiš wordpress. Se prijaviš v WP in namestiš temo. Potem se še prebereš navodila za uporabo konkretne teme, ker se te lahko med sabo precej razlikujejo.

Težja varianta pa je, da pri registrarju domene vpišeš A ali CNAME domene, ki kažejo na server, ki bo hostal stran. Na serverju rabiš (S)FTP dostop, da boš lahko prenašal datoteke in MYSQL bazo. Oboje kreiraš preko cpanela. Osnovni ftp dostop ponavadi ze dobiš, ko zakupiš prostor na strežniku. Potem pa z domače strani WP snameš zadnjo verzijo , jo razpakiraš in preko ftp preneseš na strežnik. Potem odpreš svojo novo stran preko brskalnika, kjer te čaka osnovna namestitev. Tukaj vpišeš podatke o strani in vpišeš podatke za dostop do mysql baze. Potem se še prijaviš v WP admin in namestiš in aktiviraš temo.