Poraba plina za ogrevanje vode?

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Ker so nam iz energetike zadnja 2 meseca poslali račun, kot naj bi bila običajna poraba in je bistveno nižji od dejanskega stanja, sem danes klical in so me začudeno vprašali, kako da je poraba plina tako visoka.
V 3-članskem gospodinjstvu imamo 80L bojler, katerega greje plinska peč, temperatura v bojlerju pa je 45°C.
Mesečna poraba plina samo za ogrevanje vode znaša okoli 50-60€ (približno 60 m3 plina), je pa tako že odkar ogrevamo vodo na plin, približno 2 leti.

Zanima me kakšno porabo plina imate ostali, pri približno enakih pogojih - samo za gretje vode?
Kaj bi bil lahko vzrok za tako visoko porabo?

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.250
325
83
Jaz imam sicer iz cisterne na plin, ampak poleti ko ogrevam samo vodo za bojler je poraba neznatna (beri 50-60eur ne porabim v celi poletni sezoni). Verjetno imaš tako da čez leto plačuješ pavšal (torej plin za ogrevanje stanovanja in vode), potem pa enkrat ali 2x letno poračun, odtod taka cena. Poglej kakšna je poraba plina - zapiši si začetek in konec meseca, potem bo bolj jasna slika.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Ravno tu je problem, da je pavšal še več kot 1x manjši, kot je dejanska poraba.
Poraba po števcu znaša okoli 60m3 na mesec, pa kar malo pazimo na vodo.
Je možno, da števec ne deluje pravilno?

jello

Guru
22. sep 2008
10.124
3.863
113
Jaz sem imel do lanskega leta v poletnih mesecih porabo večinoma tam nekje okoli 60-70 kubikov, imel sem pa 300 litrski bojler.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Samo za toplo vodo se mi zdi to nora vsota na mesec
shocked-1.gif

Bojler na elektriko bi bil BISTVENO cenejši
crazy1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
Citat:
Uporabnik Stupo pravi:
V 3-članskem gospodinjstvu imamo 80L bojler, katerega greje plinska peč, temperatura v bojlerju pa je 45°C.
Mesečna poraba plina samo za ogrevanje vode znaša okoli 50-60€ (približno 60 m3 plina), je pa tako že odkar ogrevamo vodo na plin, približno 2 leti.

Kot prvo, imaš ločen bojler ki se greje potem iz zunanjega plinskega vira? Po možnosti imaš potem plinsko peč z 100l vode, kar pomeni da moraš za ogret tistih par pljuncev tople vode segret cel sistem kar je največja možna potrata energije (elektrika je cenjša). Če je stvar čudno vezana je možno da so toplotne izgube še kje pri prenosu (recimo da greje še malo radiatorje) itd. tako da bi bila tako poraba čisto možna! Vseeno če je vse prav vezano je poraba pibližno 2x previsoka ...

Najboljša rešitev je jasno ločen plinski bojler, ne vem kako je stanje sedaj na trgu ampak pretočni bojlerji imajo od vseh najmanjše izgube.

Koliko tople vode porabite v enem dnevu? Če že imaš tako vezan sistem potem vsaj vodo segrej na spodobno temperaturo in če se da nastavi veliko delto (limite). Torej voda naj bo na 65 stopinj delta pa na 20 stopinj, to pomeni da bo plinska peč delovala ko bo voda padla pod 45 stopinj in vodo segrela na 65 stopinj nato pa bo mir. Če imaš sedaj delto na 5 stopinj ali bognedaj manj potem ti plinsko peč vklaplja vsako uro, ko se peč ravno segreje pa se stvar ugasne ... izgube so 3x večje kot bi lahko bile.

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
Tole pri tebi je res ogromna poraba samo za ogrevanje vode.
Tudi mi smo trije v gospodinjstvu in porabimo samo za ogrevanje vode nekje 15-20€ na mesec. Večino tega zneska so tako ali tako neki pavšali, ker samega plina je tukaj zelo malo. To pomeni 10-20 kubikov plina na mesec.
Tuširamo se vsak dan (tudi 2x če je treba), pri vodi pa smo prej potratni kot pa varčni. Imam pa Vaillantova peč in 300l akumulacijski bojler. Sicer gre za precej novo zadevo, saj je bila kurilnica priklopljena pred dvema letoma, ampak dvomim, da imam zaradi tega 3-4x manjšo porabo...

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Pozimi je bila največja poraba 394 m3 plina, decembra 2010.
Januar 303m3
Februar 290m3
Marec 255m3
April 128m3
Maj 100m3
Junij 82m3
Julij 68m3.
Je pa končna vrstna hiša, izolirana, ogrevanih je približno 100m2 (9 radiatorjev), temperatura je večinoma nastavljena na 21°C podnevi in 18°C čez noč, na radiatorjih so termostatski ventili.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Na celotno napeljavo se ne spoznam kaj dosti, bom pa prilepil sliko kako izgleda.
Edina opazna izguba pri prenosu je kakšne 4 metre neizolirane cevi.
Sistem za radiatorje je pa popolnoma ločen, poleti so mrzli tudi ko se greje voda.

Za porabo tople vode težko karkoli rečem.. .Posodo pomiva pomivalni stroj, ki uporablja mrzlo vodo. Mogoče da porabimo kakšnih 40L tople vode dnevno za umivanje, to pa mislim da je to.
Temperaturo vode lahko nastavljam z gumbom na plinski peči, temperaturo pa odčitam na bojlerju. Je pa zraven še timer, ki je za neko kroženje vode po hiši in je vklopljen približno 6 ur na dan. Ko je vklopljen, teče v kopalnici 2 nadstropja višje takoj topla voda, če je pa izklopljen, pa traja kakšnih 10 sekund, da priteče topla voda.

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Kje imaš ti nepovratni ventil med pečjo in bojlerjem.?..tako kot pod cirkulacijsko pumpo za toplo vodo..

Pa pumpa za boljer kje je? Pod stropom?

Men se zdi da se ti vroča moda meša z mrzlo preden ti pride v bojler za gretje sanitarne vode in potem tako kot je...

Pri meni lavfa cirkulacija tople vode nonstop...poraba zaradi tega ni nič kj veliko večja...zanemarljivo

Glede na januarski strošek za ogrevanje imaš zelo preveliko porabo za ogrevanje vode.

Najbolj bi rad vidu nepovratni ventil od vroče vode(ne sanitarna)....se je že zgodilo da je nepovratni ventil zaštekal (ni opravljal svoje funkcije) in potem se ti cel sistem podre...
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Men se zdi da ti pumpa za boljer vleče vodo iz peči IN iz radijatorjev...posledično nižja temperatura ogrevalne vode v bojlerju...pzimi ko pa še pumpa za radijatorje lavfa istočasno se pa ne meša....SE MI ZDI
grims-1.gif
..ni slik

Nazadnje urejeno:

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Takšna poraba za sanitarno vodo je povsem možna, če imate krožni vod za toplo vodo. Sicer je nadvse udobno da zjutraj in zvečer na umivalniku v kopalnici takoj priteče topla voda, a ta kroži tudi v vmesnem času in se v ceveh preko zidu ohlaja. Poskusite zapreti en krak krožnega voda in nato spremljajte porabo.
Drugače pa 6 članska družina s kuhanjem na dveh plinskih štedilnikih in ogrevanjem sanitarne vode porabimo tam 45-55 m3 plina mesečno. Račun je tudi tam od 50-60€ a je v ceni vračunan fiksni del- vzdrževanje plinovoda in števca cca 25 €.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
Citat:
Uporabnik Stupo pravi:

Tole daj za en mesec na off, če imaš več nadstropji neizoliranih cevi (kot sem razumel je to hiša, več nadstopji, več kopalnic oz. virov tople vode) deluje po istem principu kot radiatorji. Torej voda je v ceveh vedno topla, ker so cevi neizolirane (četudi so v steni) se hladijo, posledično grejejo prostor (toplo poleti, po možnosti potem še hladiš s klimo) in cel sistem ima lepe izgube. Če imaš izolirane cevi za toplo vodo (pa vidim da niti pri peči/bojlerju ni izolacije tako da dvomim) je drugo, ampak vseeno so izgube velike. Če praviš da traja 10 sec da pride topla voda v zgorji štuk je to cela kača cevi, ki lepo kurijo "plin"!

Skratka poleti daj na off ker te ne bo kap če se zjutraj po nesreči oplakneš z mrzlo vodo, pozimi pa daj timer na neke razumne vrednosti. Ceneje te pride da 10 sec teče voda v prazno kot pa da se 6h dnevno greje/hladi v ceveh ...

Pa na koncu, placa je videt dovolj. Če bi izbral en večji boiler (200-300l) bi se rešil še malce izgub. Kadar gre za gretje vode preko peči na gorivo so vedno izgube ker sem že omenil, ko se mrzla peč vključi se porabi ogromno energije v nič, nato pa pač ostane topla in ta energija izpuhti. Vklopov peči naj bo čimmanj in naj takrat peč deluje čimdalj, zato pa je precej boljši večji boiler in pa večja delta min in željene temperature. Pri nas imamo recimo 300l bojler ki je povezan na sistem peč na trdo gorivo in olje, delta pri olju je na 15C (od 45-60C) kar pomeni da se peč vključi max. 1x dnevno.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.572
6.660
113
pri taščici
Slikano imaš končno stanje ali imaš cevi kaj izloirane?
predlagam da v bau kupi š izloacijo in jo natakneš na cevi. bi moral še kak evro prišparat.
Se pa zamislim nad takimi cenami. Sam imam strošek tople vode na mesec kakšnih 10 evrov (skupaj z vodo) - TETOL in nimam drugih "stroškov"

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Bom poslikal še bolj točno, ker se ne spoznam kaj dosti na tole.
Sem pa včeraj vse cevi, po katerih gre topla voda oblekel z izolacijo, bilo jih je okoli 15 metrov.
Timer sem dal na OFF in sem naslednji dan opazil, da so cevi precej vroče, čeprav ni noben uporabljal tople vode že nekaj ur.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Timer sem dal na OFF, je pa voda v ceveh še vedno zelo vroča.
Mogoče veš, kje bi lahko nastavil pri kakšni temperaturi vode naj se vklopi peč?
Na peči je sicer ekranček in 4 tipke, ampak nimam pojma za kaj so. Občasno se izpisuje temperatura med 25°C in 50°C.
Na bojlerju pa ne opazim kakšne velike razlike, mogoče je do 5°C odstopanja.