Poraba električnih naprav

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Na mojem 15,4 colcu kaže vgrajeni program porabo okoli 35 W (ko nič ne dela, le šminko od Viste prikazuje).
V Eko mode (boljkone isto, je nižja svetlost ekrana), pa 30 W spet, brez dejanskega dela.

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
394
3
18
Meni prenosnik porabi tam dobrih 25W,če se dela na njem internet in torrenti laufajo.Je pa seveda nastavljen procesor na min. oz. pol hitrosti, ki je več kot dovolj.Če pa dam sve do konca, pa gre max. do 35W.Ker pa mi tudi laufa večinoma 24ur na dan,zaradi torrentov,,pa je poraba 17W.Seveda je ob tem display ugasnjen.
Tako,da če hočete neki prišparat pri elektriki,vsekakor prenosnik za trajno obratovanje,sploh za dol vleko.

mimika

Pripravnik
8. feb 2008
703
0
16
Meni 15,4" prenosnik kuri nekje 12W, ko je ekran prižgan, čez noč, ko kej dol vlečem, pa porab cca 8W, standby 2W. Zmerjeno z vgrajenim programom (NHC) in zmerjeno z zunanjim merilnikom porabe... PA tut če bi 5x več porabil, ko je to minimalni strošek... Imam pa gor prkloplen še 22" LCD, ki kuri 30-40W, 2 zunanja diska = 2*15W, pa še kej se najde... UGlavnem če mate prenosnike, se ne sekirat za porabo, še navadni računalniki so lahko dokaj varčni ... in poraba okol 50W se da komot dosežit (mal undervoltanja), če ni glih ena high end mašina z požrešno grafično in kakim p4...

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
ksz

Če malo premislimo se da kar lepo prišparat na porabi elektrike. Recimo ugašanje luči, računalnika, ekrana,...in vseh stvari, ki jih tisti trenutek ne potrebujemo.

Dosti se da tudi naredit s tem, da kupimo gospodinjski aparat z oznako A+ , se kar precej pozna konec meseca. In potem so tu še stare zamrzovalne skrinje, ki so veliki požeruhi elektrike-zamenjajte jih z manjšimi in oznako A+ in raje sproti kupujte zamrznjene stvari.

Glede pranja oblačil-perite jih po 19h, ker je takrat elektrika cenejša.

Pa še kak nasvet bi se našel...

prjatu

Pripravnik
24. jul 2007
413
9
18
Citat:
Uporabnik Egonislaw pravi:

tole seveda ne drži

od 22h do 6h, vključno z vikendi in pa prazniki v primeru daljinskega števca

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik prjatu pravi:
Citat:
Uporabnik Egonislaw pravi:

tole seveda ne drži

od 22h do 6h, vključno z vikendi in pa prazniki v primeru daljinskega števca

Pri meni se ena soseda pridno trudi to upostevati in pere izkljucno po polnoci, najraje okrog enih ponoci, da se ja fino slisi centrifuga
rolleyes-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
ja in ko na koncu ugotoviš da recimo z enim nočnim pranjem privarčuješ nekaj centov(sploh na nizki temperaturi) se vprašaš če je to več vredno kot nočni mir.

JAz se tega ne grem več.

Predvsem pa se največ privarčuje če se aparate ob daljši odsotnosti meče iz stand by.
Ko ugotoviš da ti nek star galsbeni stolp požre v stand by toliko kot prižgan notebook bi ga najraje zagnal v smeti. Ko je prižgan porabi samo nekaj watov več.
Nekdo od šparovnih tule na dforumu je omenjal da bi celo ponoči odklapljali stvari iz standbya.
recimo da imaš na razdelilec vezanih več standby naprav,ki jih potebuješ samo po šihtu, je res za razmislit
Recimo da imaš 30 watov (nekaj varčnih žarnic!) na razdelilec je to recimo pol kilovata na dan ( izklopljeno od večera do prihoda iz službe recimo 16 ur). in 15 kw/h na mesec , 180 kw/h letno
Za to porabo pa se v najbolj vorčih dneh že lahko "brezplačno" hladiš s klimo (60 dni+3kw/h) od katere imaš bistveno več kot pa od aparatov v standby. (v nekem manjšem stanovanju!)