Popravt ali vozt dokler bo šel

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Gre za 1.4 16v VAG motor. Jermen res ni bil že dolgo menjan po vrhu pa še dost kilometrov. Ampak kolk se to splača delat, ker ima motor nekam dizl zvok, to mi dela že 3 leta (55000km sm prevozu sm sklopko menjal pa izpušni del, diske, olje, filtre, filanje klime...), oddušek je neogrevan (eno zimo mi je zmrznu in butnu je olje ven pr merici, sm pol še oddušek pucal prej ga pa še na peč dal) , motor pa tud porabi cca 0.4l olja/1000km (10w40). Menjal bi torej zobata jermena + klinast, vodna pumpa, šponarje, ... (kolk približno pride material + delo) zanima me, če je kdo tu na forumu, ki to dela mi naj piše na ZS, če se to sploh splača, kot tak avto, če bi bil tip top je vreden max.1000 evrov. Ta sigurno ne al je boljš vozt dokler bo šel, imam pa tud pri triglavu asistenco.
Ampak, če pa strga zobat jermen gre pa cel motor. Jermena, vodna pa šponarji pa tud niso čez 100 evrov al pa
confused-1.gif

Avto vozi in vozi
zmaga.gif
.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Nov avto te pride pa minimum 10 jurjev?

Stroškovno se skoraj vedno bolj splača vzdrževati obstoječ avto kot pa kupiti novega.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Za novga tud nimam. Bolj me zanima, če bi mi kdo zamenjal šponarje, zobata jermena...predno skp useka in pokriv ventile in unič kakšen bat...je pa tud problem v obročkih, zato, če se to sploh splača. Avto ocenjujem na max. 800 evrov.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.754
113
pri taščici
Lahko reskiraš 800 evrov in se voziš dokler jermen ne odtrga. Lahko da ga bo jutri, lahko pa niti čez pet let ne.
Bo pa sto evrov zagotovo premalo za šponarje, jermen, pumpo..... Najbrž bližje kakšnim dvesto, potem pa še kakšnih 50 za delo pod kozolcem. Včasih so imeli tudi na uradnem kakšen ugoden paket, (račun je garancija za eno leto, kolegu je jermen odtrgalo na Hondi kmalu po menjavi pod kozolcem, veliko slabe bolje in stroškov).

Snaga1

Pripravnik
3. sep 2012
257
0
16
Material za ta motor je nekaj preko 200€, če dodaš še olje, filtre, svečke itd., si na 250+.

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
Kot je Hanzi rekel... Jaz sem za svojega 1.4 16V gledal ceno za menjavo zobatega jermena z vodno pumpo in te pride na vedno vredno (to je akcija za stare avte) cca. 300 EUR na pooblaščenem.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik Snaga1 pravi:
Material za ta motor je nekaj preko 200€, če dodaš še olje, filtre, svečke itd., si na 250+.

Če jermen utrga je pa strošek več ali manj tam tam. Teh motorjev je ko listja in trave tako da avtor dobi nadomestno komplet glavo pa hkrati rešiš še problem ventilov!
cheer.gif

Žajfa, to da dela kot dizel sem ti že vsaj 3x povedal da je normalno, pač dročniki so serijsko taki (in z leti gre na slabše). Če ne verjameš doma je star (300km+) 8V ki je relativno tih ampak vseeno dosti ljudi vpraša če je dizel, pa pri hiši je še en narnovejši 16V ki dela kot traktor ko ga vžgeš, sploh pozimi (tudi med vožjo šklopota takoj ko daš malce gasu).

Olje ti pije zaradi ventilov/tesnil, drugo skoraj ne more bit.

Glede jermena se ti NE splača oz. odvisno koliko je jermen star in v kakšnem stanju je. Tistih 5 let in 90k km je tako "za ziher" če voziš avto po mestu in ga vžigaš 30x na dan, če se voziš 2x na teden bo jermen lahko (zelo verjetno) zdržal 2x toliko (torej 10 let pa 180k km). Vizualno poglej če se da videt jermen, če nima "svaljkov" potem samo vozi.

Torej pri taki porabi olja lepo tankaj noter 15W40 brozgo, na 10-15k naredi menjavo olja in filtra in upaj da ne bo crknilo še kaj drugega.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Za novga tud nimam. Bolj me zanima, če bi mi kdo zamenjal šponarje, zobata jermena...predno skp useka in pokriv ventile in unič kakšen bat...je pa tud problem v obročkih, zato, če se to sploh splača. Avto ocenjujem na max. 800 evrov.
Od kod ti podatek da je problem v obročkih? Zaradi porabe olja?

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.576
89
48
Od križišča mal naprej na desno
Na svojem hyundaiu sem letos naredil veliki servis za 350€ komplet, avto je star 10let prevoženih 88kkm. Jst ga bom vozil dokler bo šel potem pa na odpad. Btw, jermen sploh ni izgledal slab ampak bolje preventiva jst pravim
smile-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.083
5.658
113
Jermen bi menjal...300eur pa si miren...

Drocniki...a ti ni ze 1x crash razlozu da so rak rana tega motorja?

Sicer jih pa dost ropota pri novejsih avtih ker folk tlac olja za DPF v avte z stoflci na ventilih...
ne-ne-1.gif

Mal pogooglite flat tappets vs roller tappets..

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Na 13 let starem VAG koncernu
wink-1.gif
se pa res ne splača delat servis za 300+ €..vozi se, popravljaj bremze in dolivaj olje. In to poceni olje. Za manj denarja dobiš drug motor, ČE ta rikne.

Kamele0N

23. jul 2008
42.083
5.658
113
Kakor komu...

13let star avto ko preskoci jermen je za na odpad...ker ko bo dobil rabljen motor bo s5 pametno vlozit 300eur plus premontaza da bo delal bp...stem da mas loterijo z samim motorjem a bo ok al ne bo...

Ce ves da je tvoj uredu...ok *ebesh ventile in pitje olja...zrihtas jermen in je dober se za X let za iz A v B

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Kakor komu...

13let star avto ko preskoci jermen je za na odpad...ker ko bo dobil rabljen motor bo s5 pametno vlozit 300eur plus premontaza da bo delal bp...stem da mas loterijo z samim motorjem a bo ok al ne bo...

Ce ves da je tvoj uredu...ok *ebesh ventile in pitje olja...zrihtas jermen in je dober se za X let za iz A v B
467716-post_slo.gif

Sem že hotel napisat, če se bo slučajno nadomestni motor kar sam premontiral?
rolleyes-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Kakor komu...

467716-post_slo.gif

Sem že hotel napisat, če se bo slučajno nadomestni motor kar sam premontiral?
rolleyes-1.gif
No, pri starih gajbah je vse loterija: zamenjaš jermen OK, jutri mu bo zaribala glavna gred..kaj zdaj? a naj gre še ležaje preventivno menjat, pa to in ono, ker pravi, da ropota kot dizel... ma daj no, vsakega stroška je škoda..kaj pa pleh? imel bo nov jermen pa šponarje, blatniki pa cvetijo. Kdo pa pravi, da bo sploh kaj crknilo?
smile-1.gif

Kamele0N

23. jul 2008
42.083
5.658
113
Govorimo v primeru ko nimas za drug avto...

Takrat se rihta jermen na ventilih in bremze...vse ostalo je brezveze

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Jurja za drug avto bi že mel ne pa 10.000 evrov, drugače pa jermen je bil nazadnje menjan 2003 pri 90.000km, zdej ima avto na števcu 232.000km.
Zato me mal skrbi sej zdržal bo še, sam ne vem, če bo šlo preko 250.000km.
300 evrov za servis za moje pojme preveč, kot sem omenil ta avto ne vem, če je vreden 800 evrov.
Mal ga je tud toča stolkla, minimalno, pa obe zadnji obrobi sta načeti po notranjem robu, na daleč se to še tolk ne vid, ter desni prag je načet sam površinsko. Zadnji odbijač je počen in zaliman.

Kolk mislte, da bi dobil za celega, če ribne mašina, 300 evrov-500 evrov. Že sam menjalnik, airbaga, kompresor klime in elek.stekla so 500 evrov. Plac za avto mam, če bi ga moral po delih prodajat.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
No, pri starih gajbah je vse loterija: zamenjaš jermen OK, jutri mu bo zaribala glavna gred..kaj zdaj? a naj gre še ležaje preventivno menjat, pa to in ono, ker pravi, da ropota kot dizel... ma daj no, vsakega stroška je škoda..kaj pa pleh? imel bo nov jermen pa šponarje, blatniki pa cvetijo. Kdo pa pravi, da bo sploh kaj crknilo?
smile-1.gif
Za jermen utrgat je dokaj realna možnost- če ga ne bo zamenjal. Da bi pa ribnila glavna gred pa ne glih.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Jurja za drug avto bi že mel ne pa 10.000 evrov, drugače pa jermen je bil nazadnje menjan 2003 pri 90.000km, zdej ima avto na števcu 232.000km.
Zato me mal skrbi sej zdržal bo še, sam ne vem, če bo šlo preko 250.000km.
300 evrov za servis za moje pojme preveč, kot sem omenil ta avto ne vem, če je vreden 800 evrov.
Mal ga je tud toča stolkla, minimalno, pa obe zadnji obrobi sta načeti po notranjem robu, na daleč se to še tolk ne vid, ter desni prag je načet sam površinsko. Zadnji odbijač je počen in zaliman.

Kolk mislte, da bi dobil za celega, če ribne mašina, 300 evrov-500 evrov. Že sam menjalnik, airbaga, kompresor klime in elek.stekla so 500 evrov. Plac za avto mam, če bi ga moral po delih prodajat.

sam si si odgovoril ...

prodaj gajbo na jug, dodaj 1000eur in gas na avto.net po novo gajbo.

ki ji bo treba (pa ne spet no
evil.gif
) najprej menjat jermen, to pomeni 300-500eur, ki jih moras imet v zepu ze pred nakupom,
tako da ...

ja vem, zivljenje je tezko ...
cheer.gif

ironija off

Kamele0N

23. jul 2008
42.083
5.658
113
Jah....sam se ne bo prpelju na dvorišče...al kako
smile-1.gif