Popotnik -nüvi POIeditor

BogdanH

Pripravnik
14. mar 2011
47
0
6
Maribor
Pozdrav vsem,
Za svoje potrebe sem si naredil program za POI urejanje (nekaj podobnega, kot je Waypoints v MapSource-u) -stvar je v tem, da nimam vedno instaliran MapSource in včasih bi si rad "na brzino" dodal kakšen POI... In ker ste mi na Alter-ju že pomagali, sem se odločil, da program "Popotnik" delim z vami tukaj. Kdor je zainteresiran, ga dobi na:
http://www.multiupload.com/YB3G351XEA -upam, da mi je upload uspel.

Na kratko: program je v rar datoteki (~513kb), katera vsebuje samo Popotnik.exe datoteko. Zadeva se lahko razpakira kamorkoli in naredi bližnjica na namizje. Program se ne instalira (je že pripravljen za uporabo) in ne spreminja registry datoteke ali česarkoli drugega (torej se lahko uporablja npr. kar iz usb ključa). Če vam Popotnik ni všeč, ga enostavno zbrišete in na disku bo, kot da ga nikoli niste imeli. Še nekaj: da bi ga lahko "normalno" uporabljali, mora biti (zaradi GoogleMap) internetna povezava dovoljena.
Program je freeware in ne obljubljam kakršnihkoli izboljšav. V primeru, da kdo odkrije kakšnega nadležnega hrošča, pa se bom seveda potrudil, da ga odpravim -uporabniku pošljem Pips
smile-1.gif

Skoraj pozabil: Popotnik je namenjen za urejanje nuvi gpx datotek. Za kreiranje končnega izdelka (gpi datoteko, katera se naloži na nuvija), je potreben Garmin POI Loader program.

Bogdan

Nazadnje urejeno:

aton

Pripravnik
2. okt 2008
323
1
18
Zaženem program, vidim menije, tudi google map, vnašat pa ne morem nič. Imam Windows 7

BogdanH

Pripravnik
14. mar 2011
47
0
6
Maribor
Ja, tega sem najprej preizkusil in se nato odločil, da naredim svojega. Razlog: mislim, da je Extra_POI_Editor narejen z Visual Basic-om in zato potrebuje nekatere dodatne datoteke (tipične za VB) -dve od teh (expsrv.dll in vbajet32.dll) sem moral "prisilno" skopirati v sistemsko mapo. Morda sem pikolovski, ampak ne maram raznega "šrota", ki se ob deinstalaciji ne odstrani tako kot bi se moral.
Se pa strinjam, da Extra_POI_Editor verjetno vsebuje več opcij kot "Popotnik", katerih pa jaz ne potrebujem (npr. na misel mi ne pride, da bi v POI-je shranjeval e-mail naslove, ipd.). Bolj pomembno se mi je zdelo, da program "simulira" prikaz nüvija (1300), tako da lahko vnaprej vidim, kako bo to kasneje prikazano in da je vnos POI točk enostaven. Kakorkoli, ne gre toliko za "kateri je boljši", ampak kaj kdo potrebuje.
Vsekakor hvala, da si si vzel čas in "preveril" Popotnik-a
smile-1.gif

LP, Bogdan

I

Izbrisan uporabnik #488

Ne saj je ok, samo ime tvojega programa me je pritegnilo = POIeditor.

Garmin loči med POI (gpi) in Waypoints (gpx).

In me je zanimalo če zna delati z gpi datoteko.

BogdanH

Pripravnik
14. mar 2011
47
0
6
Maribor
@Snecer
Če povem po pravici, mi ta terminologija ni najbolj jasna: POI bi naj pomenilo (ena) "točka" (ki nas zanima), waypoints pa nič drugega kot več POI-jev v skupni datoteki -tako si vsaj jaz (zaenkrat) razlagam zadevo... in tako sem pač opisal kot "POI editor".
Sicer z "raziskavami" nisem šel do konca, vendar mislim, da je gpx in gpi (približno) ista zadeva v drugačnem "pakiranju". Npr. "Favorites" so na nüviju v gpx formatu (Current.gpx), medtem ko je waypoints v gpi formatu. Toda: medtem ko pri Favorites (priljubljene točke) lahko vidimo npr. pripadajoče ikone (Symbol), pri Waypoints niso vidne, čeprav so v gpx datoteki (iz katere nastane gpi) definirane. Možno je torej, da gpi datoteka ne vsebuje vseh elementov gpx datoteke -da se prihrani na prostoru (samo ugibam).
Seveda bi si želel, da bi lahko direktno kreiral gpi datoteko (tako bi POI Loader odpadel), vendar nikjer nisem našel opisa strukture gpi datoteke.

I

Izbrisan uporabnik #488

Res je, da če gledamo samo točke sta zadevi identični, le da sta na drugem mestu shranjeni.

Vendar pa je pri POI/gpi lahko dodanih več dodatkov kot pri navadnem waypointu, saj si lahko narediš npr. potovalni vodič ipd.

BogdanH

Pripravnik
14. mar 2011
47
0
6
Maribor
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
...Vendar pa je pri POI/gpi lahko dodanih več dodatkov kot pri navadnem waypointu, saj si lahko narediš npr. potovalni vodič ipd.

O tem pa ne vem kaj dosti... a misliš Routes? Kot berem iz garminove strani, lahko na moj 1350 shraniš samo eno "načrtovano pot" (aktivno -karkoli že to pomeni). Se bom ob priložnosti malo poigral s MapSource -priznam, da nisam ravno izkušen uporabnik nüvi-ja.

BogdanH

Pripravnik
14. mar 2011
47
0
6
Maribor
Hvala za link. Sedaj vidim, kaj misliš. Glede na to, da vsaka gpi nastane iz gpx datoteke, ni to nič drugega kot waypoints, pri čemer posamezni POI pač vsebuje več informacij. Obstajata najmanj dva razloga zakaj je ta datoteka (kampovi) v gpi formatu in ne v gpx formatu:
1. Kolikor sem lahko ugotovil, je gpi t.i. "zaprt" format (Garmin strukture gpi formata ni nikjer objavil). Torej je naknadna "modifikacija" gpi datoteke dokaj težavna zadeva. Vedeti moramo, da je kampovi.gpi komercialna zadeva (turistična reklama) -torej "popravljanje" vsebine ni zaželjeno.
2. Gpi format omogoča, da se v sami gpi datoteki nahajajo tudi slike in/ali mp3 datoteke (gpx datoteka seveda tega ne more vsebovati). Vse je torej lepo zapakirano v eno samo datoteko (podobno kot zip) -zelo praktično za uporabnika, saj mu na nüvija ni potrebno kopirati stotine raznih datotek v različnih mapah.

Strinjam se, da je datoteka tipa kampovi.gpi lahko praktična in uporabna. Po drugi strani pa ne vem, zakaj bi želel podobno datoteko kreirati sam za svoje potrebe... ali pa je pri tem še kaj, kar ne vidim?
Vsekakor zanimiva tema pogovora.

I

Izbrisan uporabnik #488

Po vsebini je enako ja.

1. drži, za zadaj še nisem našel programa, ki bi znal v celoti pretvoriti gpi v gpx, vedno kaj izgubi. (gpsbabel uporabljam drugače).

Razlika je morebiti tudi v urejenosti v podmapah na napravi. Saj so POI lahko v svojih podmapah oziroma imaš lahko naloženih več gpi datotek in popravljaš potem samo eno.

Dodajanje emaila oz. telefona posamezni točki pa je le na prvi pogled nekoristno. Če vneseš telefonsko in je naprava povezana preko BT z gsmom lahko kličeš kar iz Nuvija. Je pa res da bi bile takšne situacije sila redke. Če pogledaš POI, ki so v Adriaroute karti, večina jih ima telefonsko že vnešeno.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Citat:
Uporabnik BogdanH pravi:
Strinjam se, da je datoteka tipa kampovi.gpi lahko praktična in uporabna. Po drugi strani pa ne vem, zakaj bi želel podobno datoteko kreirati sam za svoje potrebe... ali pa je pri tem še kaj, kar ne vidim?

Beta verzije imajo možnost
- You can specify your own Where-To icons

BogdanH

Pripravnik
14. mar 2011
47
0
6
Maribor
Obvestilo: program Popotnik v1.0 ima (majhnega) hrošča...

V primeru urejanja Gpx datoteke (POI točk) pred 10h dopoldan, je čas urejanja POI točke v Gpx datoteki zapisan v napačnem formatu -posledično POI Loader ob generiranju GPI datoteke javi "nepričakovano" napako in GPI datoteka se ne kreira.

Bogdan