Pomurje davčna oaza

krava

Majstr
5. sep 2007
3.669
341
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
kako pa jim je uspelo, če pa je proti EU zakonom?
wink-1.gif

V to se nisem poglabljal. Je pa tako, da gre za Vukojebine (podobno kot za Prekmurje, mogoče Trento) - pa tega ne vzemite slabšalno, ker raje živim v Vukojebinah kot v Ljubljani. V tistih Vukojebinah bi počasi vse skupaj propadlo, tako pa so z življenjem brez DDV in/ali carine uspeli oživiti celo dolino. Podjetja lažje poslujejo, tudi turisti radi prihajajo ...
Je pa res, da imajo občasno finančno kontrolo na cesti proti notranjosti Italije
evil.gif

Zadnjič sem bil tam pred dobrim mesecem - mislim, da sem za liter bencina plačal okrog 60 centov (če ne celo manj
cheer.gif
).

Ne zagovarjam tega za vsako ceno, vendar hočem reči, da ideja mogoče niti ni tako neumno. Velja pa dobro premisliti.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
če se ne motim je tam dokaj uspešno smučarsko središče? ampak je dost drugačna zadeva, kot pomurje...tja pridejo turisti in trgovina fajn cveti, medtem ko v prekmurje ne zaide noben pameten
wink-1.gif

rajši živim v LJ, kot v vukojebini, vsaj lahko dobim hrano ob 03h med tednom, v vukojebini pa vse že spi ob 22
wink-1.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.669
341
83
www.kacnje.eu
Smučarsko središče se je lahko začelo razvijati zaradi davčne oaze. Smučišč je sicer tam okoli v izobilju.

Kje pa človek rajši živi, je pač res odvisno od posameznika. Sam v večjem mestu nikoli ne bi živel. Ne moreš verjet kako zadihaš, ko zapuščaš Ljubljano. Sedajle 100 metrov od mene cinglja kravji zvonec, 60 metrov od mene je gozd, kjer si za popoldansko kurjenje z mulcem naberem kostanj, pred hišo se začne vzpon na Krvavec ... skratka - tega ne zamenjam za mesto.
Je pa res, da vam v Ljubljani vse prinesejo na pladnju - pri meni je dobiti internet (in podobno infrastrukturo) prava umetnost. Iz preprostega razloga - na vasi je to dražje narediti in se podjetjem ne splača.
V bližini gre telefonska linija - postavljal je ni Telekom (ali PTT) kot vam v mestu. Kopali in pripravljali so vaščani z mnogo udarniškimi urami. Tudi v trgovino se vozim nekaj minut. Mulc hodi v šolo po blatu ...
To so pa minusi življenja v Vukojebinah.

No, da ne zaidemo ...
stupid-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Kako pa je potem prišlo do tega, da so tam postavili "davčno oazo", če ni bilo nič pametnega tam, da bi rešili? Ali je bilo par domačinov in so pač namensko postavili "oazo", da bi videli, če lahko na tak način razvijejo okoliš?

PS, malce je res off topic, a zadeva je dokaj zanimiva

krava

Majstr
5. sep 2007
3.669
341
83
www.kacnje.eu
Livignu pravijo tudi evropski Tibet. Recimo kot pri nas Trenta - torej "odrezano od sveta".
Če želijo, da tam kdo še ostane, morajo pač ponuditi določene ugodnosti.
V Livignu (pa je mesto recimo občutno manjše od Kamnika) je toliko bencinskih črpalk, da jih verjetno na celi Gorenjski ne najdemo. Sedaj pa tam vsak tanka - od Švicarjev, Italijanov, turistov ... in tam dedek sedi na mrazu, vendar ima možnost (skromnega) zaslužka. Trgovine cvetijo, čeprav tam (smučišče gor ali dol) sicer ne bi nikdar prodali toliko stvari. Na cesti ljudje nosijo velike polne vreče - kot v BTC v decembru.
bonk.gif

Meni se sicer zdi, da imajo cene kar navite, saj vseeno ni tako poceni, vendar narod naseda na TAX FREE SHOPPING
bonk.gif

Podobno je tudi na Veliki planini. Načeloma je želja, da bi bilo pašništvo čim bolj prvinsko in neokrnjeno. Vendar se ve, da potem pastirjev gor sploh ne bo. Zato so dovoljeni dovozi z avtomobili, spreminjanje ureditve ...

Mislim, da ne zahajamo preveč iz teme, saj gre za podobna razmišljanja.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
v tem primeru gre torej za zelo majhno območje in zajema zelo malo "lokalcev"...pomurje je preveliko, da bi se naredilo podobno.

vlada bi morala storiti to, kar se dolgo že govori, zvišati minimalno dohodninsko mejo gor, in tako zajeti reveži po celi SLO. Če gledamo statistično..pa jih je itak največ iz pomurja. mogoče bi tako pred leti že lahko kaj naredili, sedaj pa je problem, ker tudi podjetij ni več, da bi zaposlila koga....in kaj bodo dobili...male "s.p.je" in pa špekulante...long term od njih ni koristi, ker so v regiji ki nima nekega potenciala. razen če grejo vrtat nafto, ali pa se spomnijo česa revolucionarnega.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Zdajle sem zasledil nekaj o tem na teletekstu: 190 milijonov EUR naj bi zmetali za 1000 delovnih mest. Za 190 mio lahko 1000 ljudi drka [censored] in ne dela nic naslednjih 10 let, pa bodo prisli skozi boljse, kot so do sedaj v Muri, pa se zagarantirano bo trajalo 10 let in ne manj, kot je precej bolj verjetno pri "ukrepih", katere imajo v mislih in denar bi dejansko pristal pri vseh tistih ljudeh, ne samo v zepu nekaj posameznikov.

Ne vem ali so bolj butasti tisti, ki so si to farso zamislili, ali jaz, ker (kolektivno z mnogo drugimi) to sponzoriram ... Ni cudno, da je potem toliko enega mutenja, ce razmetavajo z denarjem, kot da raste na drevju, dovolj ga je za razne strojane, patrie in podobno, manjka ga pa za zdravstvo, pa penzije in podobno.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Zagotovo bodo razne "ultre" imele sedež v prekmurju....jim ne bo treba na nizozemskem imeti pp
Raja po vsej verjetnosti ne bo imela veliko od tega....

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Od tega ne bo imel NIHČE niæ, izjema so seveda redki prijatelji vodilnih struktur, ki bodo zasedli delovna mesta v neki novi instituciji v Prekmurju (aka center za razvoj).

Je pa J.P.D. v odmevih pred dvemi dnevi lepo povedal vsa dejstva, ki so čisto v skladu z mojim razmišljanjem:
- direkten učinek bodo čutili le posamezniki kot povedano v prvem stavku,
- nova podjetja učinka ne bodo čutila, saj le-ta v prvih letih praviloma nimajo učinka,
- tujcev oz. greenfield investicij ne bo privleke, saj so stroški dela še vedno zelo visoki,
- stara podjetja bodo diskriminirana in se pojavlja vprašanje ustavnosti zakona,
- če bodo razni razpisi prirejeni tako, da bo Prekmurje imelo prednost bo le-to lahko pomenilo probleme v nekih ostalih, nerazvitih delih SLO.

Torej ta zakon (ki, kot sem že dejal ne predstavlja davčne oaze) je kar nekaj. Zopet neka parcialna rešitev (ki si niti ne zasluži imena rešitev) nesposobnih osebkov na oblasti.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Zamisel je dobra, hec pa je spet v balkanski mentaliteti. Danes ze vsi "pametni" gruntajo kako zadevo preselit gor. Ce bi bil folk kulturno in druzbeno normalen bi lahko bila zgodba malce drugacna. Pa se kaksna druga regija bi si zasluzila podobno zadevo. Zaradi ene mure pa vladniki mecejo koruzo po polju.

Vcasih si pa res zelim, da bi se odselil iz te kokoske. Nikjer ni idealno ampak da smo precej zafurani pa tudi ni skrivnost.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Zadnje informacije potrjujejo pričakovanja... tresla se je gora, rodila se je miš!

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Ideja je v bistvu briljantna.
smile-1.gif

Izvedba pa... no ja, sej je itak ne bo. Pa tud če bi bla... ob Križaniču in njegovih eminentnih svetovalcih, je za prekmurce še najboljša varianta zavod in socialna podpora.