Pomoč pri nakupu računalnika

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Pozdravljeni!

Končno sem se odločil za nakup računalnika, vendar tokrat ne iz Hoferja
smile-1.gif

Prosil bi vas za pomoč. Izbral sem nekatere najpomembnejše komponente, zanima me pa, kako se te komponente zdijo vam, saj se jaz na te stvari ne spoznam preveč.

- Procesor: AMD Phenom II X4 940 ... 164 eur
- Grafika: Sapphire Radeon HD 4870 ... 142 eur
- Mamaplata: ASUS M4A78 ... 84 eur
- RAM: Mushkin PC2-8500, 4 GB, 1066 MHz ... 70 eur
- Disk: Westeren Digital WD10EADS 1TB ... 87 eur
- Procesorski hladilnik: ASUS Arctic Square ... 40 eur
- Napajalnik: LC Power Silent Giant 600 W ... 52 eur
- Ohišje: Antec Three Hundred ... 53 eur
- Optična enota: NEC AD-7203A ... 26 eur

Če potegnemo črto, me komplet računalnik stane 719,68 eur, računano na strani AGT .

Rad bi imel računalnik, ki ne bo zastaral čez eno leto, kupujem ga vsaj za nekaj let. Želim si tudi, da bi lepo poganjal Windows 7, ko se jih bo dalo dobiti. Računalnik bi rabil predvsem za faks, Catia, AutoCad, Matlab ter seveda za vsakdanje stvari kot so gledanje DVDjev, DIVXov, internet, Word itd.

Torej, če ima kdo kakšno pripombo glede na komponente, da bi se dalo dobiti boljšo za minimalno več denarja oz. da izbrana za ta denar ni dobra, naj prosim pove. Budget je omejen do nekje 750, v skrajni sili tudi 800 eur. Bi bilo recimo smiselno dodati še recimo 2 GB rama?

Prosim za čimveč uporabnih nasvetov.

Filter

Pripravnik
30. mar 2009
73
0
6
www.spletnapot.com
Zgleda ok, sicer am2 plata in kaj boljšega procesorja enkrat v prihodnosti ne boš mogel postavit na tole (pomoje).
Sicer so pa minimum zahteve za windows 7 1gb rama za 32bitn sistem in 2 gb rama za 64 bitn sistem
Z izbranim napajalnikom bo sicer zadeva delovala, prav veliko "lufta" pa verjetno ne bo.
mogoče bi si nabavu še kakšen ventilator, vsaj spredaj da bo lepo hladilo trde diske, tud bočno nebi blo slabo(dodatno hladi grafično in cpu) pač nabaviš ventilatorje ki se vrtijo z kakšnih 800 obratov/min in ne bo take panike glede hrupa.

Moje skromno mnenje, sicer si pa verjetno trenutno bolj naštudirat glede komponent
smile-1.gif

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Kakšen dodaten ventilator bi res še lahko bil ja, upam le, da ne bo prehrupen sistem potlej. Glede matične plošče pa ne vem, na izbiro sem imel to in potem še eno, ki je bila 150 eur, pa sem rajši izbral cenejšo. Boljšega procesorja pa v bližnji prihodnosti po vsej verjetnosti ne bom rabil.

Pa še eno vprašanje: 1 TB diska? Razmišljam, da imam sedaj 80 GB prostora, pa je načeloma dovolj. Ali se 1 TB sploh kdaj zafila? Verjetno bi bilo bolj smiselno vzeti nekje 500 GB, pa še to bo vrh glave.

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Antec Three Hundred ima zelo dobro hlajenje, skoraj ni potrebe po dodatnih ventilatorjih razne mogoče spredaj dodaš enega ali dva 800rpm, 120mm, za dodatno hlajenje diskov. Stranski ventilator se pri meni ni obnesel, saj sem imel višje temperature v ohišju kot brez njega, ker mi je zjebal pretok zraka v kišti. Jaz sem dal dodatno spredaj dva Scythe Slip Stream 800rpm, 120mm in sem zelo zadoveljen z učinkom.

Zakaj boš vzel še aftermarkert CPU hladilnik, saj zraven procesorja že dobiš original hladilnik, ki se baje kar dobro obnese. Aja in grafika se mi zdi precej huda in se m zdi brez veze metat denar stran glede na to da ne igraš iger. Vzameš npr. ATI 4670 ali še kaj švohnejšega in prišparaš najmanj 70-90€ Za sistemski disk bi bilo bolje, da vzameš kaj drugega kot to počasno green serijo.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
No super odgovor!

Grafiko bom vzel kar to, mogoče bom sedaj začel kakšne igre špilat, ker jih do sedaj pač nisem, ker je bil gnil sistem
smile-1.gif

Glede hladilnika pa nisem vedel, sem mislil da zraven procesorja sploh ni hladilnika, da ga je treba pač dokupit. Glede diska bom pa res vzel nekaj drugega, predvsem z manj prostora.

Kaj pa glede rama? Ali bi ga bilo teba še kaj dokupit, ali bo 4 GB dovolj?

Kaj pa glede matične plošče? A bo ta okej?
smile-1.gif

Hvala!

P.S.: Pa res vidim, da je pri procesorju na sliki še hladilnik. Super
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Za grafično ti dam kar prav, nikoli ne reci nikoli.
smile-1.gif
Za ram ne vem koliko ti ga kaj kurijo programi, ki jih boš uporabljal, a načeloma bi moralo bit 4 GB dovolj. Pri diskih poglej za kakšnim WD6400AAKS. Oba sta precej hitra in cenovno ugodna. Za plato ti pa ne vem kaj dosti povedat, baje je kar vredu, pogooglaj malo, ima pa integrirano grafično, če ti to kaj pomeni.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Evo, glede na zgornji post o drugi am3 plati, sem si sestavil drug računalnik, ki pa je zanimivo par eur cenejši kot pa prejšnji. V tem kompletu ni dodatnega cpu hladilnika ter cenejši disk.

Zamenjal sem ohišje, ta ima že vgrajena dva ventilatorja. Bi bilo dva ventilatorja dovolj za nemoteno delovanje? Link

Zamenjal sem matično ploščo in procesor za 955, posledično sem zamenjal tudi ram za 1333 MHz.

Bom kot laični uporabnik sploh opazil razliko pri teh dveh sistemih? Koliko je procesor 955 boljši od 940? Kako pa je z Intelom? Sta si z AMD po kvaliteti podobna?
731069-racunalnik.JPG

Priponke

• 731069-racunalnik.JPG
    731069-racunalnik.JPG
    40,1 KB · Ogledi: 216
Nazadnje urejeno:

Filter

Pripravnik
30. mar 2009
73
0
6
www.spletnapot.com
Ne ne, 955 je še vedno am2 plata.
Moraš gledat procesorje kot AMD Phenom II 810 X4 AM3. Cirka pol leta nazaj sem zanj dal okrog 170 evrov, nekje so cene sicer banalno navite. Pobrskaj na kakšnem lovec na cene , ali ceneje.si.
Tale procesor je sicer 2600mhz ampak trenutno čez glavo. Sem isto razmišljal o 945 pa na koncu nabavil 810 am3.
Čez recimo štiri leta na am2 plato ne boš mogel postavit bistevno boljšega procesorja.

Seveda ddr2 odpade in nabaviš ddr3, prav kakšnih bajnih razlik sicer za običajne uporabnike ni med rami. Se pa dd3 veliko bolj in lažje navija, prav tako cpu oz. procesor na am3 plati. Glej za čim nižje latence pri ramih ker je pač amd procesor.

Izogibaj se gigabyte srednje cenovnih plat. Saj dela, ko pa enkrat malo pobrskaš po biosu vidiš da nimaš prav veliko opcij.
Osebno zelo zadovoljen z tole plato Asus M4A79 Deluxe AM3, če bi rad malo nižjo ceno bo tale isto ok Asus M4A78T-E.

p.s.
sorry očitno je 955 že am3, nevem zakaj sem mislil da je smo ena nadgradnja 940 na am2 plati

sicer če želiš procesor 3000 ali več in bi rad malo prišparal, si 810 procesor( cca 145 €) brez kakeršnih koli problemov naviješ ekvivalentno 955 procesorju. Že probal na svojem cpu-ju, pa ga trenutno ženem na standardnih 2600mhz in je več kot dovolj.
Ima pa zelo čuden hladilnik za cpu, prostor kjer je hladilna pasta sploh ne prekrije celotnega procesorja, pa vendar hladi zadovoljivo, idle 39 stopinj
smile-1.gif

Sicer je itak cpu na sredini najbolj vroč.

ne da boš opazil bistveno razliko med sistemi ki jih opisuješ, ampak čez leta am2 sistema ne boš mogel posodobiti.

Glede intela, večino bi nas raje imela intel, samo nas zadeva pride dosti dražje. Za intelov cpu in matično zanj je potrebno odšteti kar nekaj več denarja.

Dejansko ni potrebe menjat ohišja, za 12x12cm ventilator super silent dal 4 evre.
Že pri prejšnem ohišju si imel zraven 2 ventilatorja, ali ne ? spredaj skoraj nujno dat še en ventilator. Že tako so diski najbolj počasne komponente.

Nazadnje urejeno:

Axi

Fizikalc
2. sep 2007
893
28
28
Upam, da veš, da zna biti HD 4870 precej glasna zaradi ventilatorja. Pa tudi stock hladilnik verjetno ni prav tih. Tako, da ne boš potem presenečen...

Mogoče se tudi vprašaj, koliko boš res recimo čez štiri leta sploh nadgrajeval samo procesor. Bolj verjetno po mojem mnenju je, da boš vse skupaj zabrisal v smeti, ker ne bo nič več vredno in si boš kupil komplet nov sistem. V štirih letih se zadeve komplet spremenijo. Sicer pa 940 brez problema naviješ na 3.7Ghz s kakšnim spodobnim hladilnikom za cca. 40-45EUR (npr. Xigmatek Dark Knight ali pa Scythe Mugen 2).

Filter

Pripravnik
30. mar 2009
73
0
6
www.spletnapot.com
Jep, sem že včeraj želel predlagat en nov gladilnik za grafično. Dokaj poceni in hudo učinkovita rešitev pri meni je bil accelero cooler (20 evrov), gor sem namontiral običajen 12x12cm ventilator super silent (4 evre). Totalna razlika v glasnosti, še bolj pa v hlajenju. Naj povem da nikoli nisem bil privrženec dodatnih coolerjev, samo prej mi je šla xfx geforce 8800 GT xxx aplha dog tud čez 90 stopinj z stock coolerjem. Recimo fallout 3 na full hd ločljivosti z vsemi max nastavitvami sedaj ne spravi grafične čez 60 stopinj, idle 42 stopinj, pa so te grafične že tako znane po visokih temperaturah

poglej, zakaj bi človek kupoval "starejšo" am2 plato če ga dejansko am3 sistem pride ceneje. Lahko se pa naredi da bo čez nekaj let hotel gor vržt en nov procesor, ker pač nebo imel denarja za nov pc in bo nabavil en cpu za recimo nekaj deset evrov in nekoliko podaljšal uporabo tega računalnika.
meni se zdi nesmiselno kupovat am2 sistem, nebi rekel če bi bila huda razlika v ceni.

Nazadnje urejeno:

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Mogoče bi pa res zamenjal grafiko. Predlagaš kakšno, ki je dobra, vendar tišja? Več kot teh 140 eur za grafiko ne bi dajal, lahko je malo cenejša.

Filter

Pripravnik
30. mar 2009
73
0
6
www.spletnapot.com
Večinoma so vse grafične z stock coolerjem glasne, izjema tiste brez ventilatorjev, ampak potem ne moreš pričakovat učinkovitega hlajenja. Kot sem napisal zgoraj bi mogoče bila rešitev nov cooler, če si pač pripravljen dat dodatnih 20 evrov. Itak si pa nameraval nabavit nov cpu cooler, pač namesto tega nabaviš hladilnik za grafično , simple as that

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Tista grafična je čist vredu in še zdaleč ni glasna, tišjo boš težko dobil, razen če menjaš hladilnik oz vzameš eno s pasivnim hlajenjem.

Se mi pa zdi neumno zdaj razpravljat o morebitni nadgradnji čez par let, ker bo takrat že vse hudo zastarelo kot je že nekdo omenil in kljub morebitni kompatibilnosti komponent nadgradnja ne bo smoterna. Zdaj naj pač vzame najboljše kar se da dobit za ta denar in to je to.

@Torque pri zadni sestavi si pozabil dodat napajalnik !! Ohišje je super, za hlajenje je že brez dodatnih ventilatorjev dobro poskrbljeno.

Edit: tipkanje me neki je...

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.957
-8.677
113
Če hočeš tišjo grafično, potem vzemi HD 4770. Je malo švohnejša kot 4870, vendar razlika ni tako velika. Je pa okoli 100€

Glede bodoče nadgradnje pa sploh ne razmišljaj o tem, ker se v večino primerih opečeš-zadeve niso vedno kompatibilne. Itak pa se skoraj vedno ob nadgradnji vzame nov CPU in matično. Redko se menja samo CPU(časi socket A so že davno mimo), razen če planiraš nadgradnjo prej kot v 1 letu.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Citat:
Uporabnik SpaceMonkey pravi:

@Torque pri zadni sestavi si pozabil dodat napajalnik !! Ohišje je super, za hlajenje je že brez dodatnih ventilatorjev dobro poskrbljeno.

Ja sem opazil ja, da ni napajalnika.

Verjetno bom potem vzel kar am2 plato in Phenom II 940, za grafiko pa še ne vem, kaj bom naredil. Na kaj moram biti pa recimo pozoren, če hočem kupiti nov hladilnik za grafično? Koliko pa recimo pomagajo pri hlajenju tiste bakrene razvejane zadeve za odvod toplote, ki stanejo po par eur?