Pluse in minuse FT1 (na hitro, po enodnevni uporabi) sem opisal malo višje,
TUKAJ pa sem še malo dodal.
Glede smiselnosti plačati 100-150 EUR več pa takole: če si to lahko privoščiš, vsekakor! Kvaliteta fotk pri W60 je enaka (v tele področju celo boljša) kot pri FT1, dokler razmere dopuščajo ISO do 200 in obenem čas ne krajši od 1/30 sekunde, ko je pa temneje, se pa pri W60 še kako opazi, da nima pravega optičnega stabilizatorja. Pa še ena zamera načrtovalcem Pentaxov W serije: popolna avtomatika (program za popolne začetnike), ki naj bi iz motiva sam izbral prave nastavitve je popolnoma neuporaben in kdor se zanaša na to avtomatiko bo imel pokvarjenih ogromno fotk. Elektronika povečuje ISO vse do 800 (veliko šuma), čase pa nastavlja razmeroma kratke (1/100 in manj), pa bi bilo veliko bolje, ko bi ostal ISO pri 200 in bi se časi podaljševali do 1/30 sekunde in šele nato ISO na 400 in tako naprej. Največja slabost W60 pa je fotografija v zaprtih prostorih, kjer je zoom popolnoma neuporaben, ker že pri najširšem kotu nastavi ISO 400. Trenutno za redukcijo ISO šuma uporabljam program Noiseware Community Edition (pred tem pa Neat Image in tudi NoiseNinja), ki svoje delo opravlja z odliko in kljub brezplačnosti poseka oba ostala.
Jaz problemov s previsokim ISOm nisem imel, ker sem ISO omejil na 200 (po potrebi sem ga ročno povečal) in uporabljal izključno program P, po drugi strani pa sem vse Pentaxe W (WP,W10,W20,W30 in W60) uporabljal skoraj izključno za podvodno fotografijo v toplih in svetlih tropskim morjih. V teh razmerah pa se W60 obnese fenomenalno: majhen in lahek, pa še 12 metrov globine zdrži brez problema.
FT1 dela dela za kompakt zelo uravnotežene fotke, tako v zelo svetlih razmerah, kot tudi v zaprtih prostorih. iA (inteligent Auto) program dela presenetljivo dobro, stabilizacija slike pa je sploh nekaj posebnega, celo pri 1/10 sekunde je komaj kakšna fotka stresena. Žal pa ga pod vodo ne bom utegnil preizkusiti vse do junija, ko odpotujem na dopust na otok v Indijskem oceanu. Verjamem, da se bo tudi tam dobro obnesel, predvsem pa, da bo zdržal globino vsaj 8 metrov (proizvajalec navaja le 3), saj je v primerjavi z W60 pravi oklepnik, pa je slednji kljub temu zdržal 12 m (proizvajalec pa navaja le 4).
Če boš kupil W60 za filmčke uporabljaj le 640x480/30 fps (in ne 720p/15 fps) in filmčki so presenetljivo dobri. Žal se sliši zuum, a bolje tako, kot pa da ga ne bi bilo. Pri FT1 je pa funkcija snemanja filmčkov največja razlika od vseh ostalih kompaktov (mislim, da le TZ7 snema v enakem formatu) in tudi zoom deluje neslišno in hitro. Snema jih v 720p (1280x720/50fps) in so res res odlične kvalitete.