Pomoč pri "crimpanju" - ni naravnost in do konca

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
2.060
63
48
Moj prvi (in drugi) poskus namestitve konektorjev na mrežni kabel ni bil uspešen. Pri prvi rundi so na testerju sicer vse lučke v pravem zaporedju gorele (na obeh straneh), vendar je bil prenos podatkov zelo počasen (če pa sem priklopil še kakšen podaljšek preko couplerja - testiranje - pa ni bilo nič). Glede na to sem domneval, da je konektor slabo pritrjen. V drugem poskusu je bilo enako oz. še slabše - tester je prižgal samo 2, 5, 6, 7, 8. Vizuelna inšpekcija pokaže, da konektorji niso niti naravnost niti do konca vrinjeni (prilagam sliko - na levi "tovarniško", na desni "ročno").
rj45.jpg

Sem mislil, da je postopek trotlzihr v smislu, da pravilno odrežeš, razporediš in stisneš. Vprašanje za koga, ki ima več izkušenj s tem: Je problem v kleščah (prešvoh?) ali konektorju (preveč lufta levo/desno, premalo ostra "rezila"?) ali kaj tretjega? Kabel je sicer trši (niso žičke).

luka51

Guru
16. avg 2007
15.675
7.023
113
Zanič poceni klešče. Ni vredno delat z njimi. Kupi kvalitetno orodje in bo vedno ok.

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.382
11.680
113
Ne rabiš dragih, samo prave Kitajske, ne plastičnega krša. Moje mi je pred leti na aliju kupil kolega, ki je moje stare plastične polomil. So stisnile že lepo število konektorjev brez težav.

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
449
44
28
Ljubljana
Malo si neroden, ampak bo že šlo. Kot najprej pa pojdi v trgovino (recimo TechTrade v Trzinu) in prosi za konektorje (RJ-45) pri katerih gredo žice skozi konektor in na drugi strani pogledajo ven. Ko stisneš konektor, preostanek žičk, ki gledajo ven odrežež z olfo. In pa seveda konektor mora biti za trdo ali mehko žico (ker so noži, ki prebodejo izolacijo in naredijo stik z žico različni).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.741
4.957
113
Ja ali pa je to nek "XYZ" konektor klešče so pa za "XYW" standard. Glede na to da so pass-trough konektorji (če prav gledam) ti velikokrat niso za kripanje s klasičnimi kleščami.

Kot omenjeno klasične klešče za krimpanje RJXX so na račno in ne popustijo dokler ne gredo do konca (oz. moraš sprosti varnostno ušesce če želiš da prej popusti, če ne veš kje je ne boš našel), tako da premalo stisnit ne moreš, enako kot ne preveč.

(če nimaš 100 konketorjev za krimpat potem kupi "krimpless" (tooless) konektorje v katere daš žičke in stisneš na roke in dela idiotproof, ponavadi imajo celo dve vrsti pa lažje tiste žičke razporediš kot pri klasičnih)

tony

Guru
23. jul 2007
11.329
2.000
113
Običajen vzrok je mehka UTP zila in RJ-45 konektor za trdo zilo ali obratno. To je cela jeba, ne bo zanesljivo delal.

Če je UTP kabel s trdo zilo bo najmanj jebe, če je tudi konektor za trdo zilo. Pod povečavo vidiš, da imata različno obliko zlatih nogic, ki prebodejo zilo na koncu konektorja in naredijo stik.

Obenem moraš UTP zile kar močno pritisniti v konektor tik preden ga s klescami stisnes skupaj, potiskaš jih čim bolj v konektor.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.741
4.957
113
Pa čimmanj parice odvit ker vsak odvoj spremeni prepustnost (če delaš daljše kable ali/in pa višje CAT standarde kar nujno upoštevat), pa ne pozabit na ozemljitveni del če imaš FTP ipd.! Skratka en kup je opcija za napake, po drugi strani pa obstajajo na trgu "hoby" rešitve ki ne zahtevajo nobenih klešč da je nesmisleno it čez tole če ne misliš par km kablov in par 100 konektorjev zakjučevat.

(isto je z dozami, TEM ima recimo oba tipa konektorjev za CAT6, razlika par centov, tisti brez klešč imaš lahko 3 leve roke pa ti bo uspelo prav zvezat in bo linija 1000mbit delala BP, tisti s kleščami rabiš pa posebne klešče pa vedet moraš kaj delaš oz. lahko zaje... in vržeš cel konektor ki niti ni tako poceni stran)

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.382
11.680
113
Malo si neroden, ampak bo že šlo. Kot najprej pa pojdi v trgovino (recimo TechTrade v Trzinu) in prosi za konektorje (RJ-45) pri katerih gredo žice skozi konektor in na drugi strani pogledajo ven. Ko stisneš konektor, preostanek žičk, ki gledajo ven odrežež z olfo. In pa seveda konektor mora biti za trdo ali mehko žico (ker so noži, ki prebodejo izolacijo in naredijo stik z žico različni).
No no, za te konektorje so posebne klešče

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.694
7.480
113
Sem imel podoben primer kot OP, prve klešče, ki sem jih kupil so bile zanič, druge so bile ok (kupil v lokalni elektro trgovini, tako da sem prve nesel nazaj, zaposleni je stisnil za test, pogledal spoj in mi dal druge).

Kabel cat 5e, dela bp na 1 gbit.

Imaš na obeh koncih po isti shemi (T568A ali B)?

Če imaš nekaj po svoje ne bo dobro.

Silos

Majstr
6. jun 2024
141
279
63
Problem je lahko tudi v CAT kabla in konektorja. CAT7 kabla praktično ne spraviš v CAT5 konektor, ker ima CAT7 kabel debelejše žičke.
Sicer pri tebi ni videti, da bi bil to problem, ampak vseeno napišem, če bo še kdo bral temo in imel podobne težave.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
2.060
63
48
Običajen vzrok je mehka UTP zila in RJ-45 konektor za trdo zilo ali obratno. To je cela jeba, ne bo zanesljivo delal.

Če je UTP kabel s trdo zilo bo najmanj jebe, če je tudi konektor za trdo zilo. Pod povečavo vidiš, da imata različno obliko zlatih nogic, ki prebodejo zilo na koncu konektorja in naredijo stik.

Obenem moraš UTP zile kar močno pritisniti v konektor tik preden ga s klescami stisnes skupaj, potiskaš jih čim bolj v konektor.
To se mi zdi trenutno še najbolj verjetno. Žila je trda, konektorji so pa tile:
Ampak piše, da so za "solid or stranded".
Je pa prvi komentar, da za solid-core rabiš kvalitetne klešče. Katere so potem kolikor toliko OK - npr. tole https://www.techtrade.si/klesce-za-rj-univerzalne-digitus-1340001 ?

Je pa na obeh koncih T568B.