Pomen besede

KendrickLamar

Pripravnik
17. dec 2013
43
0
6
Res je erikson!!

Točno to mislim though in ne thought.

Recimo primer iz filma: Fracture (Hopkins in Ryan Gosling)

Recimo tole:

Hopkins vpraša: How's my wife?
Gosling odgovori: I don't know. Sure she's been better, though.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
angleška skladnja uporablja drugačen vrstni red besed kot slovenščina. če bi prestavil besedo "though" na začetek povedi, bi jo čisto lepo prevedel z besedama "čeprav" ali "vendar":

Hopkins vpraša: How's my wife?
Gosling odgovori: I don't know. Sure she's been better, though.

Hopkins vpraša: Kako je moja žena?
Gosling odgovori: Ne bi vedel. Vendar sem prepričan, da je bila že bolje.

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Kateri zelenjavi sta root ginger in pa celery stalk? Pepper je feferon?

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
ingver korenina, ne vem, menda je lahko paprika ali feferon. se mi zdi, da imajo bolj kot ne eno besedo. čeprav je parika tudi paprika ampak nisem še nikogar slišal uporabljati besede paprika.

Neuromancer

Fizikalc
24. jul 2007
344
116
43
Citat:
Uporabnik skala pravi:
ingver korenina, ne vem, menda je lahko paprika ali feferon. se mi zdi, da imajo bolj kot ne eno besedo. čeprav je parika tudi paprika ampak nisem še nikogar slišal uporabljati besede paprika.

'pepper' je lahko rod rastline iz družine capsicum, torej vse sorte paprike in feferonov, ali pa poper
'paprika' je mleta rdeča paprika

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
SSKJ očitno nekaj pozna:
opolnomóčen -a -o [u̯n] prid. (ọ̑) zastar. pooblaščen: opolnomočeni so, da izdajajo potna dovoljenja / opolnomočeni minister ♪
opolnomóčenec -nca [u̯n] m (ọ̑) zastar. pooblaščenec: pogodbo je podpisal opolnomočenec te organizacije ♪

zastar. = zastarelo

V slovarju se pojavita pridevniška in samostalniška oblika ampak domnevam da so izpeljave ostalih oblik pomensko enake. Kakorkoli uporaba takega pojma je že zaradi oznake "zastarelo" nezaželjena, pa še kontekstualno mi v besedilu ne štima vse oz. zgleda kot napačna raba ali pa sem sam preveč neumen da bi razumel kaj pomeni naslov!
grin1.gif

No važno da je nekam šel EU denar čeprav še naziva projekta noben ne razume!
tongue-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
Glede na to da je v galvi 2x republika slovenija pa ministrstvo za šolstvo, pa zavod za šolstvo sem bil res v skrbeh da sem 100 let za luno. Oziroma nekateri bi rekli zagrenjen.
Pa vidim da očitno nisem sam. Ko pa vidim zraven british council pa mi najprej na misel pride google translejt.
Hvala za link: Očitno je dobro porabljeno 1,2 mio. za neko "seminarsko nalogo" z nekim raziskovlanim projektom v šoli/vrtcu.
Ko pa v lokalnem okolju izrečem željo po manjši telovadnici (sedaj je OŠ in vrtec brez tega) pa malo bolj kulturnih prostorih za učenje (šola je v 120 let stari stavbi) me pa od vseh strani opominjajo da smo ena izmed najbolj zadolženih občin (vrtec) da ministrstvo tudi nima denarja za šolo, tako da bomo morali kar to imeti kar imamo.
Aja z 1,2 mio bi po moji oceni lahko naredili skoraj v celoti novo šolo, telovadnico pa še spodoben vrtec z urejeno okolico in igrišči.
Tako pa imajo otroci na dvorišču en koš narejen v samogradnji pred pol stoletja, dva premična kovinska gola v velikosti hokejskih golov tudi narejeno v samogradnji (marsikdo jih je že dobil konkretno po betici ker se je obesil na njih) , oboje brez talnih označb. Zraven na travi pa so se učiteljice izborile neko donacijo trgovskega podjetja ki jim je postavili dve igrali in "učilnico na prostem" .

Kam gre evropski denar....
bonk.gif

Me zanima kateri so priznani stroški v tem projektu

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Najbrž so tudi snobistični angleži imeli nek podoben projekt kjer so uporabili po svoji dobri navadi "arhaično" hi-english. Tega jezika sodobni dvojezični slovarji načeloma ne prevajajo, angleško-angleškega slovarja naši "šolniki" ne znajo uporabljat, tako so verjetno pogledali v neko staro izdajo angleško-slovenskega "rečnika" in evo tam besedo "opolnomočenje" (pomojem označena še s tagom "neologizem").

Sej je šlo samo miljon pa 200, od tega samo 15% našega! So what!
zmaga.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
Pošljem lokalni šoli in občinskim veljakom linke, Hvala
Naj se občinski veljaki malo zamislijo in naj naredijo tisto kar že dve desetletji odlagajo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
S tem da upam da si razumel da je "naslov" razpisa projekta bil dan s strani ministrstva, šole oz. vrtci so potem samo izpolnili svoje pojektno delo od katerega so dobili denar oz. so imeli drugačne finančne koristi. V sklopu tega projekta je sodelovalo 50+ šol/vrtcev po celi RS in za to je šlo tist miljon in še malo.

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Dajmo se vrniti nazaj; če me spomin ne vara - iz časa, ko sem bluzil po ZDA - je ta though mišljen kot nekaj v smislu našega dajmo reči nedoločenega slengovskega medmeta "mislm"; kot nek zaključek stavka, kot izraz "dude", You're OK, dude?". Recimo takole: "It's ugly day, though...".
Nisem prepričan, če angleška angleščina sploh pozna ali uporablja to mašilo.
Torej, tu ne pomagajo slovarji in podobno.
Lahko pa se motim.
To je kot tista glupa beseda, po kateri prepoznate američana: "Actually," na začetku vsakega drugega stavka.
Ali pa naših politikov, ko jih novinar nekaj vpraša: "Glejte,....".
LPM

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.141
316
83
Citat:
Uporabnik Runo pravi:
Kateri zelenjavi sta root ginger in pa celery stalk? Pepper je feferon?
Ja Pepper je tud men čudna.
Paprika: Bell pepper, also known as sweet pepper or a pepper (in the United Kingdom, Canada and Ireland)
Čiliji : Chili pepper
Poper: black pepper