Poloznice in spletno placevanje

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Torej če plačuješ preko spleta - in da nimaš trajnika.
Plačaš neko položnico in plačilo gre naprej. Potrdila ne dobiš tako kot na banki. Jaz recimo shranjujem položnice, ampak po drugi strani - ali je to sploh smotrno, ker itak je čisto vseeno, če bi kaj dokazovati moral, če bi se zgodilo, da kaj ni plačano zaradi kakšne napake v sistemu - ker položnica je itak "nepotrjena".

Ali so ti sistemi "nezmotljivi", ali je bolje imet kakšen backup za nazaj? Se mi je toliko položnic nabralo, pa jih kar še shranjujem. Bi jih pa najraje vse stran pometal
tongue-1.gif

shift

Guru
20. jul 2007
9.957
2.375
113
za šankom
ne vem kako imaš ti ampak pri moji banki na spletu jaz vedno dobim potrdilo o plačilu položnice.pa še potem na mesečnem izpisku je zavedeno nakazilo

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Lahko na banki zahtevaš pisno potrdilo o plačani položnici. Ponavadi stane kakšen evro.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.520
15
38
37
Dolenjska
Pri KLIKu in pri iNet banki imaš možnost "ročnega" tiskanja potrdila o plačilu, če ga potrebuješ (generira ti PDF datoteko).
Kot je že napisal predhodnik lahko zahtevaš originalno potrdilo, ki ti ga ožigosanega (za protivrednost kakšen € ali več) pošljejo na dom.

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Nazadnje, ko sem rabil potrdilo, sem šel na banko, pa so mi ga tam sprintali in poštempljali. Mislim, da je bilo zastonj. Ampak tega je že kar nekaj let nazaj.
Za backup pa vsake toliko časa naredim izvoz podatkov v xls datoteko in hranim na varnem tudi doma.

ecan

Pripravnik
11. avg 2007
371
0
16
Ne vem pri kateri banki si. Pri gorenjski banki lahko pogledaš v arhiv kjer je detajlni spisek(položnice) vseh računov ki si jih plačal za leta nazaj in ti ni treba shranjevati položnic.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Jaz na odrezek položnice napišem datum in številko transakcije.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.361
11.380
113
pridna. jaz počenm enako..fajn je da vsaj datum veš kdaj bi naj kaj plačal.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
ksz

Imam nlb. Vem, da se da naredit backup z izvozom ipd. In da so transakcije tudi v arhivu in lahko sprintaš. Mene je bolj zanimalo v smislu - ali so ravno ti arhivi relativno "sigurni", ali je bolje tako početi kot Maci npr? In hraniš 10let v neki mapi. Recimo da po par letih nekdo ugotovi, da nekaj ni štimalo...
Sem se ravno spomnil, kako je nekdo (mislim, da celo na alterju) moral plačati še zamudne obresti za ne vem koliko let nazaj, potem ko naj ne bi poravnal nekega zneska, ko je zamenjal internet ponudnika(se mi zdi). Potem pa dokazuj, da si plačal
tongue-1.gif

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
zato pa jaz pišem št. transakcije in datum - mislim da je to zadostno dokazilo. internetni ponudnik nima veze z delovanjem spletne banke. to je kot da bi google drugače delal v mozilli kot v google chrome...

sicer pa bi tudi prihajali opomini, če plačila nebi prejel tisti ki ga mora.

midva vse položnice plačujeva preko spletne banke in nikoli ni bilo težav.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.242
4.215
113
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
ksz

Imam nlb. Vem, da se da naredit backup z izvozom ipd. In da so transakcije tudi v arhivu in lahko sprintaš. Mene je bolj zanimalo v smislu - ali so ravno ti arhivi relativno "sigurni", ali je bolje tako početi kot Maci npr? In hraniš 10let v neki mapi. Recimo da po par letih nekdo ugotovi, da nekaj ni štimalo...
Sem se ravno spomnil, kako je nekdo (mislim, da celo na alterju) moral plačati še zamudne obresti za ne vem koliko let nazaj, potem ko naj ne bi poravnal nekega zneska, ko je zamenjal internet ponudnika(se mi zdi). Potem pa dokazuj, da si plačal
tongue-1.gif

Glej tu gre za "bančno transakcijo" ... bančne transkacije pa so sledljive in arhivirane vsaj nekaj let (ne vem točno, ampak že bazni zakon obvezuje hranjenje teh podatkov vsaj 2 leti, mislim pa da za bančne storitve celo 10 let). Če crkne "spletna baza" neke banke bo še vedno transakcija bila v sistemu .. če pade atomska bomba na sedež tvoje banke, bo še vedno bila transakcija v arhivu nekje na varnem ..

Skratka NE MORE prit do tega da nekdo reče da nekaj nisi plačal in da ti tega ne moreš dokazat! Sicer pa rok zastaranja terjatve je mnogo krajši kot pa je rok hranitve bančnih transkacij. Za 10 let nazaj ti ne more noben poslat dopisa da nekaj nisi plačal ...

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.594
1.185
113
Jaz dobim elektronsko pošto, da je bilo uspešno izvedeno plačilo... blablabla...

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
Jaz na odrezek položnice napišem datum in številko transakcije.

Jaz si pa sprintam ps transakcije na hrbtno stran položnice
smile-1.gif

Čeprav eni kracajo neke reklame na obe strani
stupid-1.gif