Poljski jezik

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Učnje slovanskih jezikov znotraj slovanske skupine je lahko čisto naraven proces ki se zgodi po 3h dneh popivanja s slovanskimi brati.

Če te res zanima slovnica potem si vzami literaturo iz filofaxa, če te ne zanima se samo prepusti toku. Sicer so polski naglasi in "mehčanja" na začetku nemogoči jih osvojiš zelo hitro.

Pa za par dni moraš pozabit da znaš angleško ali nemško, to je še najtežje od vsega!
grin1.gif

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Ja tkole bom reku, ko jih mal poslušaš sicer neki malga zastopiš. Ampak, ne moreš se delat Francoza če greš gor z bolj resnimi nameni.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.836
2.116
113
Jaz sem se v enem letu s komunikacijo s sodelavci precej dobro naučil pogovorne češčine. Ko sem nekaj let kasneje prvič obiskal Poljsko, sem se relativno brez problemov vse zmenil. Je pa način govora malo drugačen.

Dante

Pripravnik
3. sep 2007
544
0
16
Slovaški in češki jezik sta bolj podobna slovenskemu medtem ko ima poljski osnovo v vzhodnih. ukrajinskem in ruskem.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Ja čehe in slovake, še nekako razumeš ... Pri Poljakih je kar malo težje ...

Na Poljskem mi je bilo lepo v Gdansku, lepo mestece ... (obiskal kot turist) Tudi v Varšavi smo se imeli lepo.

Na cesti pa res doživiš vsega ... gor na severu proti Gdansku ... "hitra cesta" v bistvu dvopasovnica z dodatnim "odstavnim" pasom ... hitrosti kar velike, glede na to da imajo te ceste tudi križišča, kjer ti mimogrede prečka cesto familija z vozom
smile-1.gif

Ali pa prehitevaš počasnejšega. ki se umakne skrajno desno ... medtem te prehiteva še hitrejši ... naproti pa pelje avto, tako smo šli 4 je vštric, pa je to Poljakom čist normalno.

V eni vasi ponoči ob 2h zjutraj, vozimo po cesti, naenkrat konc ceste, nadaljuje se pešpot s klopcami ?? .. obrnemo in sredi vasi srečamo vaščana, ki ponoči luta po vasi z 1,5m neonsko žarnico ?? ... malo smo bli presenečeni, pa vseeno smo vpršali za nadalnjo pot za Hell, pa se komaj zmenli (Slovensko-Poljsko) ..

Imam lepe spomine na Poljsko in dogodivščine ... Lepše je v Varšavi kot s Čehi v Pragi, kjer ti ponoči na trgu najprej ponudijo kokain ?? ... in pol še marsikaj po ulicah ...

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Jaz grem zdle septembra v Varšavo pogledat. Pa bom vidu kak majo kaj...