Ne, nevem kaj ima to veze z jadranjem. Preberi še enkrat. Ne gre za pravilno/nepravilno uporabo. Ampak za to, da pač kupiš avto, ki je najbolj primeren tvoji uporabi. Če nisi razumel, sem napisal ravno nasprotno. Lahko se vsedeš v PHEV in se pelješ par 100km daleč brez problema in ni treba čisto nič razmišljat. Lahko se tudi vsedeš v dizla in se pelješ dva kilometra v center Ljubljane med rush hour, tudi ni popolnoma noben problem. Če ti pa ni jasno da bo ob tem porabil več, kot je deklarirana poraba v idealnih razmerih, je pa to tvoj problem. Realno lahko zaradi mene kupiš tudi 40 tonski šleper izključno za vožnjo do najbližje trgovine in nazaj, samo težko potem okrog razlagaš kako so šleperji zanič, ker se popolnoma nepraktični in neučinkoviti za tvoj namenha ha. pravilna uporaba. kaksne buce. to je kao una fora po avtocesti, kaj ze, jadranje al kaj? a ni avto za peljat? se vsedes in gres. a zdaj bo treba se o tem mozgat? buce o porabi, elektro skuter porabi se manj. do trgovine, nekateri imajo dodatno nosilnost 100 kg (poleg “soferja”). ja vem, ni avto, vseeno...
itak nas poskusajo nategovati, njihovi kvazi podatki in dejansko stanje 99% uporabnikov pa kot noc in dan.
te debate me spomnejo o carobni mazdi. o njeni super duper hitrosti in porabi (ki je prakticno nic, tam se samo malo manjka pa bo avto zacel proizvajati bencin)
elektrika v avtih... nekako ne vidim realne moznosti, da bi zamenjala trenutna pogonska goriva. tudi nisem preprican, da je to prava smer v svetovni ekologiji
In ja tudi električni skuter je v določenih primerih lahko optimalna(nejša) rešitev, zakaj pa ne, samo marsikdo vseeno potrebuje (tudi) avto. Če smo že pri tem, se tudi sam v lepem vreme na šiht vozim izključno z elekričnim skirojem (primarno zaradi tega ker je hitreje kot gužvanje z avtom po centru Ljubljane, je pa v končni fazi tudi ceneje že zaradi parkinga). V primeru slabega vremena pa udobje vseeno zmaga in reskiram z gužvanjem, ropotanjem 10 let starega TDI-ja, plačilom parkinga in neoptimalno porabo Zaradi teh 100-200km mesečno ne bom ravno avta menjal pa tudi od skiroja ne pričakujem, da me bo čez vikend peljal na smučanje v AT/IT, izlet na obalo ali k žlahti na drug konec Slovenije oziroma občasno na dopust, službeno pot ali road trip na drug konec Evrope.
To da so tisti deklarirani podatki o porabi za večino nas dokaj neralavantni, pa bi moralo biti danes že vsakemu jasno.
Sicer pa glede na to, da govorimo o vozilih višjega cenovnega razreda, verjetno ekonomski vidik tudi ni vse.