Citat:
Uporabnik Morphey pravi:
Pozdravljeni,
med vikendom se nameravam lotiti polaganja laminatov, zato bi vas prosil, če mi lahko malo poveste na kaj moram paziti.
Kaj je bolje uporabiti za podlogo? Podlaga je betonska.
Kakšno žago najbolje uporabiti? Štih žago ali krožno?
Če uporabite laminat na klik, ali ga vseeno vsaj od začetka tudi zalepite?
Koliko lufta puščate na straneh?
Če sem še kaj bistvenega pozabil, mi prosim napišite.
Hvala in LP
Podloga pod laminatom je obvezna! Nekaj o podlogah najdeš
tu. Se pravi, da moraš vedeti kaj hočeš od podloge. Selit podloge najdeš v Obiju - seveda lahko izbereš tudi kakšnega drugega proizvajalca.
Tako vbodna, kot ročna krožna žaga sta skoraj obvezni (gre seveda tudi na roke). Če imaš še čelilno-potezno žago, še toliko bolje. Ne glede na vrsto žaga pa upoštevaj, da je laminat izjemno trd - zato uporabljaj liste, ki so namenjeni za trde materiale (aluminij, MDS itd.)
Laminata na tla NIKOLI, ampak zares prav NIKOLI NE LEPI! Upoštevaj, tudi, da je minimalen odmik od stene 8 mm (reži in meri na 10 mm). V nasprotnem primeru, se bo laminat zaradi raztezanja uprl v stene in se začel napihovati.
Poleg omenjenega orodja (žag) toplo priporočam zagozde (kupi plastične modre, ne lesenih), klada ali dve za nabijanje - dobro pa je tudi imeti poseben nastavek za nabijanje stran od stene. V Obiju se da sposoditi tudi nekakšne velike škarje za rezanje laminata. Z njimi nimam nikakršnih izkušenj, lahko pa poskusiš in poročaš.
Dober laminat na "klik", dobro prime tudi vzdolžno. Pri kakšnih "low cost" izvedbah lahko čela namažeš z mekolom, tako da se ti plošče ne bodo vzdolžno odmikale. Laminat polagaj tako, da ga tretjinsko zamikaš!
PS: Precej omenjenih zadev sem odrabil. Če te bo pot kaj zanesla proti Gorenjski, se oglasi.